Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
5/18
6/18
7/18
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 7/18

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


"Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa!"

Meitä kutsutaan Noormarkun kesäseuroihin. Ohjelman löydät tästä lehdestämme. Yleisaiheena on Kristuksen kehotus vuorisaarnassansa: "Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa!" (Matt. 6:33.) Se ei ollut ajankohtainen vain joskus silloin, kun hän lausui sen ensimmäisen kerran. Yhä vielä se pätee. Ei ole koskaan tullut eikä tule yhtään päivää, jolloin se olisi lakannut tai lakkaisi olemasta voimassa. Kaikki me siis tiedämme nyt, mitä Kristus toivoo meiltä. Hän ei ole muuttanut opetustansa. Meidän kuuluu muuttua.

Kehotus etsimiseen on alkukielessä preesensissä (suomeksi "kestämä"). Se ilmaisee jatkuvaa etsimistä. Etsintä jatkuu aina vaan. Ei siksi, että ei koskaan löydä mitään. Vaan siksi, että yhä uudelleen löytää lisää ja enemmän. Siksi Kristuksen kehotukseen sisältyy ihana lupaus: "Etsivä löytää!" Tuosta syystä kannattaa etsiä. Muuten ei koskaan saa mitään.

Etsinnän kohteena on Jumalan valtakunta. Se on Jeesuksen koko julistuksen pääsisältö. Hän tuli ja saarnasi: "Aika on täytetty ja Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi." (Mark. 1:15.) Tässä on lyhyesti sanottu, kuinka me etsimme "ensin Jumalan valtakuntaa". Se tapahtuu tekemällä parannus (eli katumalla syntejämme) ja uskomalla evankeliumi (eli turvautumalla armoon). Siihen meillä on syytä joka päivä. Me rukoilemme "tulkoon sinun valtakuntasi", ja siksi me pyydämme myös: "Anna meille meidän syntimme anteeksi."

Samoin arjessa, sen loputtomissa menemisissä ja tulemisissa, on tärkeätä pysähtyä, jotta alinomainen kiire ei veisi meitä mukanaan. Tarpeellisia on vähän. Lopulta yksi ainoa. Se "Marian hyvä osa", kun hän istuu Jeesuksen jalkojen juuressa kuuntelemassa opetusta Jumalan valtakunnasta. Noormarkun kesäseuroissa sinä saat istua rauhassa ja pyytää tuota hyvää osaa myös itsellesi. Rukoile itsesi ja meidän kaikkien puolesta. Tarvitsemme hiljentymistä kaiken maailman turhuuden keskellä.

Ei vielä koskaan työ ole tekemällä loppunut. Mutta moni on kyllä raatanut itsensä loppuun paljon, paljon työtä tekemällä. Olisiko nyt jo syytä pysähtyä ja jättää kaikki muu paitsi Jumalan valtakunta? Moni pyrkii sinnekin sisälle työtä tekemällä. Ei se onnistu! Ovi Jumalan valtakuntaan on Jeesus. Etkä sinä. Herkeä siksi omasta yrittämisestä. Kolkuta, niin sinulle avataan. Silloin pääset sisälle. Se on helppoa sille, joka nöyrtyy. Ylpeä kääntyy pois ja menee matkoihinsa.

Uskonpuhdistaja Martti Luther selittää kehotusta etsiä ensin Jumalan valtakuntaa. Hän soveltaa sitä erityisesti pyhään saarnavirkaan:

"Herra on varmaan, niin kuin olen jo maininnut, nähnyt, ettei mikään pahe niin kauheasti vastusta evankeliumia ja ole esteenä Jumalan valtakunnalle kuin ahneus. Sillä niin pian kuin joku opettaja alkaa himoita päästä rikkaaksi, niin ei hän enää hoida virkaansa oikein, sillä hänen sydämensä on kietoutunut elatuksen murheeseen aivan kuin "paulaan", joksi apostoli sitä nimittää (1. Tim. 6:9), niin ettei hän taida opettaa ja nuhdella, niin kuin ja milloin hänen pitäisi. Hän, näet, pelkää saattavansa kadottaa niiden suosion ja ystävyyden, joista hänelle on etua, ja antautuu näin petettäväksi, niin että hän vaikenee ja pettää muita ihmisiä itsensä ohessa, ei vääräuskoisuuden kautta, vaan oman vatsansa kautta, joka on hänen epäjumalansa. Sillä sen, joka tahtoo olla oikea saarnaaja ja uskollisesti hoitaa virkaansa, tulee säilyttää vapautensa, niin että hän pelkäämättä rohkenee sanoa totuuden, persoonaan katsomatta, ja nuhdella, missä niin tarvitaan, ylhäisiä eli alhaisia, rikasta eli köyhää, ystävää eli vihamiestä. Näin ei ahne tee, sillä se siten pelkää vihoittavansa ylhäisiä herroja eli hyviä ystäviänsä, ja sen tähden katsoo parhaaksi vaieta." (M. Luther: Selitys Kristuksen Vuorisaarnaan, s. 288-289)

Mielestäni nämä uskonpuhdistajan sanat ovat niin todet yhä tänään. Ehkä enemmän kuin koskaan! Kuinka usein ahneus saa paimenen vaikenemaan, kun hänen pitäisi puhua ja saarnata. Eikä tämä ole sanottu vain kansankirkon papeista vaan meistä jokaisesta yhdessä ja erikseen.

Uskonpuhdistaja Martti Luther jatkaa selitystänsä asettamalla sanansa myös jokaiselle kristitylle:

"Samoin on muidenkin laita, jotka eivät ole opettajia, vaan joiden tulisi kuulla Jumalan sanaa ja koettaa edistää Jumalan valtakuntaa itse kunkin säädyssänsä ja virassansa. Nämä eivät tahdo evankeliumin tähden kärsiä minkäänlaista vaaraa tai puutetta, vaan ennen kaikkea kokevat katsoa, että heillä olisi kylliksi ja pitävät huolta vatsastansa, käyköönpä sitten evankeliumille miten hyvänsä. He menettelevät niin, että he kokoavat itselleen, mitä vaan voivat, eivät anna mitään papeille, vaan päinvastoin riistävät näiltä, mitä vaan heillä saatavana on. Näin käy nyt perkeleen tahdon mukaan, ettei kukaan tahdo enää saarnata eli kuulla Jumalan sanaa ja siten sekä evankeliumi että sen hedelmät peräti kuoleentuvat ihmisten sydämissä, ja Jumalan valtakunta kokonansa joutuu unhoitukseen. Tämän saa häijy ja perkeleellinen mammona yksinänsä aikaan. Sen tähden juuri varoittaa Herra Kristus omiansa niin uskollisesti siitä niin pitkällä saarnalla." (M. Luther: Selitys Kristuksen Vuorisaarnaan, s. 289)

Tavallaan tämä Kristuksen saarna jatkuu yhä tänään. Se jatkuu myös Noormarkussa. Tule siis sinne! "Etsi ensin Jumalan valtakuntaa." Kaikki muu on toissijaista, ellei suorastaan turhuutta.

Timo Laato

LSRY:n pappi
Sivuja päivitetty viimeksi 11.10.2018
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com