Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
9/20
10/20
11/20
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 11/20

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


Kirjoitukset täyttyivät ja täyttyvät

Timo Laato, päätoimittaja

Raamattu on pyhä kirja. Se on erilainen kuin kaikki muut kirjat. Se yksin on Jumalan sana ja enemmän kuin koko maailman viisaus yhteensä. Raamattu on kaikessa selkeydessään ja kirkkaudessaan sellainen, että monet oppineet turhautuvat ja loukkaantuvat sen opetuksiin. He luulevat tietävänsä paremmin. Raamattua ei turmeltunut ihminen itse asiassa koskaan pysty ymmärtämään ilman Pyhän Hengen siunaavaa vaikutusta ja apua. Sitä vastaan sanotaan, mutta se seisoo vahvana vuosituhannesta toiseen ja toteutuu kuin toteutuukin niin kuin siinä on kirjoitettuna. Joka elää, näkee kyllä - jos vain on silmät nähdä. Viimeistään viimeisenä päivänä jokainen näkee. Autuaat ovat ne, jotka jo nyt uskovat, vaikka eivät näe.

Ei ole helppoa uskoa Raamatun totuudellisuuteen edes raamatullisissa ja tunnustuksellisissa joukoissa. On älyllisiä esteitä. On tulkinnallisia vaikeuksia. On eksyttävää opetusta. Kaiken muun rinnalla meissä jokaisessa jäytää turmelus, joka on pimentänyt ymmärryksemme ja johdattaa harhaan ajatuksemme ja järkemme päätelmät uudelleen ja uudelleen. Sen seurauksena Raamatun lukeminen ei paljoa kiinnosta. Sairastamme syntisairauttamme myös tällä tavalla. Tunnustamme sen avoimesti tässä, jotta ei vaikuttaisi siltä, että me muka olisimme poikkeus säännöstä ja parempia kuin muut.

Mielestäni olemme herätyshenkisissä piireissä liki huomaamattamme ajautuneet yhä kauemmas klassisen kristinuskon raamattunäkemyksestä. Teologisen tutkimuksen muotivirtaukset hyväksytään ihan sellaisinaan tai hiukan muokattuina. Eräs tällainen tiedemaailman villitys on opetus, jonka mukaan Israel ei koskaan palannut pakkosiirtolaisuudesta, Baabelin maasta omaan maahansa, vaikka profeetat olivat niin ennustaneet. Näin muka israelilaiset luulivat edelleen elävänsä eräänlaisessa pakkosiirtolaisuudessa, johon vasta Jeesus ja kristillinen julistus toivat ratkaisun. Tältä pohjalta on yritetty ymmärtää Uuden testamentin sanomaa ja teologiaa. Suuri osa siitä on rehellisesti sanottuna silkkaa roskaa. Mutta sen vaikutukset näkyvät ja kuuluvat.

Uudessa Tiessä (n:o 41, 8.10.2020) roomalaiskatolilainen Emil Anton kertoo sympaattisen avoimesti, kuinka hän ajautui mm. tästä syystä syvään uskonkriisiin. Hän joutui ahdistuneena pohtimaan, miksi "profeettojen ennustukset jäivät kerta toisensa jälkeen toteutumatta". Varsin rehellisesti ja puhuttelevasti hän miettii, eivätkö Uuden testamentin selittelevät selitykset Vanhan testamentin profetioista ole siinä tapauksessa "sietämätöntä hengellistämistä". Silloinhan ne alkuperäiset profetiat ovat jääneet kokonaan täyttymättä, mutta niiden uskotellaan täyttyneen myöhemmin ikään kuin hengellisesti. Näihin pohdintoihinsa Anton kertoo jääneensä, saamatta varsinaista vastausta. Silti hän sanoo päässeensä uskonkriisistä ja kulkeneensa siitä eteenpäin enemmän tai vähemmän luottavaisena.

Eräänlaiseksi muoti-ilmiöksi on tullut selittää myös muita Vanhan testamentin ennustuksia ikään kuin kariutuneiksi ennustuksiksi, jotka sitten toteutuvat Uudessa testamentissa ihmeellisellä tai yllättävällä tavalla. Kirkkokansa kuuntelee ja lukee näitä selityksiä. Ne saavat osakseen hyväksyntää ja löytävät ns. kaikupohjaa, koska vihdoin ja viimein joku tiedemaailman tutkijoista rohkenee puhua profetian täyttymyksestä. Toisaalta hintaa, joka joudutaan hyvittämään tällaisesta tulkinnasta, ei kannattaisi maksaa. Kysehän on silloin tosiaan ihan "sietämättömästä hengellistämisestä". Rakennetaan korkealle kohoavia pilvilinnoja kariutuneitten profetioitten pettävälle perustalle. Noita katsellessa ja ihaillessa taittaa vain oman niskansa. Asiaa ei muuta yhtään paremmaksi se, että uskotellaan Jumalan toimineen ihmeellisesti ja vastoin omaa järkeämme. Hän toimii kyllä ihmeellisesti ja vastoin omaa järkeämme, mutta hänen puheensa on totta alusta loppuun saakka eikä perustu vähimmässäkään määrin valheelle.

Puhe Vanhan testamentin ennustusten kariutumisesta mahdollistaa edelleen pelaamisen "kaksilla korteilla". Akateemisessa maailmassa ansaitaan hyväksyntää, kun rohjetaan väittää, että Raamattu, Jumalan sana, on erehtynyt, ja sen todisteena käytetään hyväksi ns. ateistisia metodeja. Kirkon sisäpuolella kerätään suosiota, kun julistetaan ennustusten kuitenkin lopulta täyttyneen Kristuksessa. Harva ymmärtää bluffin, likaisen pelin hengen. Olisi syytä herätä ja havahtua, missä mennään ja mihin ollaan menossa. Kirkkokansaa viedään ja talutetaan, minne sattuu. Sille tuodaan julki petosta totuutena.

Ongelma mutkistuu ja pahentuu entisestään, kun Raamatun alkulukujen opetus luomisesta, syntiinlankeemuksesta ja vedenpaisumuksesta julistetaan enemmän tai vähemmän epähistorialliseksi, ja se ymmärretään jälleen jonkinlaiseksi hengelliseksi taustakohinaksi, josta sitten pyritään parhaan mukaan erottamaan mielekästä sanottavaa Uuden testamentin pohjaksi. Kun tuota toistetaan uskottavasti ja riittävästi riittävän arvovaltaiselta taholta, alkavat kirkkokansa, teologian opiskelijat ja tulevat paimenet ohjautua sen mukaisesti. Sen lopussa on perinteisen kristillisyyden vararikko. Ulosmittaus on jo käynnissä. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että nyt en siis puhu kansankirkon luopumuksesta yleisesti, vaan siitä raamatullisen ja luterilaisen kristillisyyden alasajosta, joka on käynnissä silmiemme edessä.

Raamatun oma opetus lähtee siitä, että Herran sana toteutuu aina. Se, mitä on puhuttu, se pitää kernaasti paikkansa. Vanhan testamentin ennustukset eivät ole kariutuneet. Ne ovat toteutuneet, toteutumassa taikka tulevat toteutumaan niiden oman ainutlaatuisen sisältönsä mukaisesti. Niillä on usein myös esikuvallinen (typologinen) merkitys tai ne voidaan ymmärtää kaksin- tai moninkertaisena profetiana. Uusi testamentti ei ole kariutunutta "toiveajattelua", ei "sietämätöntä hengellistämistä" eikä ikään kuin Jumalan toinen tai uusi yritys todistaa puheensa oikeaksi. Kristillistä kirkkoa kantaa Jeesuksen esirukous: "Pyhitä heitä totuudessas! Sinun puhees on totuus." (Joh. 17:17.)
Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com