Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
6/20
7-8/20
9/20
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 7-8/20

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


Pieni opettava tarina omasta elämästä

Timo Laato, päätoimittaja

Kerron tässä omasta elämästä aivan lyhyesti tapauksen, joka pisti minut miettimään Jumalan perin merkillistä johdatusta ja ajan merkitystä sen ymmärtämiseksi.

Kirjoitin aikoinani väitöskirjani Paavalin teologian tutkimuksessa vallitsevaa varsin epäluterilaista ns. ”uutta perspektiiviä” (englanniksi ”the New Perspective on Paul”) vastaan. Mitä kaikkea se pitää sisällään – sitä ei tässä yhteydessä tarvitse kertoa tai tietää tarkemmin. Joka tapauksessa viimeistelin työni tuolloin Saksassa ja toin sen Suomeen arvioitavaksi. Elettiin vuoden 1991 loppua.

Lähetin sitten kirjastani yhden kappaleen tuon mainitun tutkimussuunnan alkuunpanijalle. Hän toimi professorina Englannissa. Sain nopeasti lyhyen kirjeen, jossa hän ilmoitti tutustavansa kirjaani myöhemmin. Aikaa kului. Mies muutti takaisin Amerikkaan ja jäi sinne töihin. Jossain vaiheessa hän tapasi erään korealaisen opiskelijan, jolle antoi kirjani ja kertoi haluavansa päästä siitä eroon. Siinä sitten hän varmaan onnistui. Tuo opiskelija ei koskaan valmistunut tohtoriksi moninaisten töidensä vuoksi kustannusalalla. Hän palasi takaisin Etelä-Koreaan ja aloitti uransa kustannustalon vaativassa työssä tehtävänään etsiä maailmalta teologista kirjallisuutta, jota kääntää koreaksi.

Tämä korealainen mies otti tässä jokunen viikko sitten yhteyttä minuun ja kertoi sähköpostissaan ryhtyneensä ”fanittamaan minua” (mikä tarkoittaa tässä yhteydessä sellaisen teologian kannattamista, jota itse edustan). Hän lähetti valokuvan hallussaan olevista kirjoistani, joista yksi oli juuri tuo em. professorille lähettämäni väitöskirja omistuskirjoituksen kera. Kyse oli siis siitä väitöskirjasta, joka oli viimeistelty Saksassa, hyväksytty Suomessa, lähetetty Englantiin, matkannut Amerikkaan ja sieltä taasen Etelä-Koreaan ja jäänyt sinne. Se kirja, josta tahdottiin ”päästä eroon” (sanavalinta on suora lainaus miehen sähköpostista). Joka tapauksessa tuo kirja innosti korealaista miestä, ja hän seurasi kustannustalon vastaavana, mitä ”suuressa maailmassa” julkaistaan. Hän huomasi viime vuonna, että olin yhä jatkanut kirjoittamista Paavalin teologian tutkimuksessa vallitsevaa suuntausta vastaan. Erityisesti hän kiinnostui pidemmästä kirjoituksesta, jossa pyrin – anteeksi suurisuuntaisesti ilmaisemani kanta – lopullisesti murskaamaan ”uuden perspektiivin” ja tekemään tilaa toisenlaiselle ajatusmallille. Tämän kirjoituksen kustannusoikeudet hän tahtoi saada julkaistakseen sen sitten Etelä-Koreassa. Siinä hän myös onnistui, ja nyt heinäkuussa odotan painotalosta tuota artikkelia (koreaksi käännettynä), josta on muokattu pienimuotoinen kirja.

Itselleni tämä elämäntarina (tai pikemminkin ”kirjatarina”) kertoo Jumalasta, joka pitää langat käsissään. Tosin omasta itsestäni tuntuu aivan toiselta. Aikaa kuluu ihan tolkuttomasti (tässä tapauksessa noin 30 vuotta), eikä mitään ikään kuin tapahdu. Lopulta kumminkin tapahtuu jotain, jota ei osannut kuvitellakaan. Lisäksi se, mitä tapahtuu, on tavallaan ”vastapuolen” itsensä masinoima, väistämätön tapahtumaketju. Tuntuu jopa, että Jumalalla on hyvää, pyhää huumorintajua, kun hän johdattaa yhtä ihmistä erikseen ja kaikkia ihmisiä yhdessä elämän pienissä yksityiskohdissa.

Halusin kirjoittaa tällaisen omakohtaisen kertomuksen muistiin itselleni, ja toivon siinä samalla, että joku muu löytäisi toisen kokemuksesta rohkaisua omaan elämäänsä.
Sivuja päivitetty viimeksi 6.10.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com