Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
3/17
4/17
5/17
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 4/17

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


Katso, Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin!

Timo Laato, päätoimittaja

Joskus joku saarnamies onnistuu kiteyttämään sanottavansa ikimuistettavalla tavalla. Se ei katoa mielestä koskaan. Johannes Kastajasta kerrotaan, että hän kerran osoitti sormellaan Kristusta ja saarnasi koruttoman lyhyesti: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin!” Se jäi noiden ensimmäisten kuulijoitten muistiin lähtemättömällä tavalla. Siitä hetkestä lähtien samaa saarnaa on toistettu yhä uudestaan kristikunnassa väsymättä ja kyllästymättä. Joka kerta, kun me vietämme ehtoollista, me laulamme Jumalan Karitsaa, joka pois ottaa maailman synnin.

Myös vanhassa Siionin virressä 75 lauletaan tästä ihmeellisestä Karitsasta. Siinä tuota Raamatun sanomaa sovelletaan ei vain ”koko syntisten huonoon joukkoon”, vaan erityisesti minuun itseeni, joka olen syössyt sieluni syvimpään kadotuksen kuiluun:

”Jumalan kallis Karitsa! / Sun kunniastas maahan / syntisten huonoo joukkoa / astunut auttamahan! / Jotk' olimm' kadotuksehen, / ehk' syvimpähän minä, / itsemme syösneet, puolehen' / katsahdit kuitenk' sinä.”

Virren laulaja ei lainkaan kaunistele omaa vaellustansa. Sen tarkemmin erittelemättä pahoja tekojaan hän puhuu syntiveloistaan, joista hän ei ikinä pysty suoriutumaan. Jumalan Karitsan täytyy maksaa ne, tai ne jäävät kokonaan maksamatta. Sitten Jumalan Karitsasta lauletaan erikseen, että hän on ”valkia” ja ”punainen”. Valkoinen tarkoittaa, että hän itse ei koskaan tahrautunut synnin likaan. Punainen ilmaisee, että hänet viattomana kuitenkin teurastettiin meidän syntiemme edestä:

”Viatoin pyhä Karitsa! / Mun pilkkan' otit päälles, / ja maksoit niitä velkoja, / joit' olin tehnyt täällä. / Mun kärseit rangaistuksen' kaikk', / mun edestäni kuolit: / Ja valkia pyhyydess' ratk', / punainen piinass' olit.”

Miksi Jumalan Karitsa näki tämän kaiken hirmuisen vaivan sinun edestäsi? Siihen virsi vastaa lyhyesti. Vastaus on kuitenkin niin syvällinen, että et voi ikinä ymmärtää sitä. Sen ymmärtämiseen ei riitä edes iankaikkisuus! Kuule nyt silti, mitä virressä lauletaan: Jumalan Karitsa meni ”ristin puulle kärsimään kipeitä haavoja”, koska hän rakasti sinua sanomattoman paljon. Juuri rakkaudesta sinua kohtaan hän teki sen. Voitko ymmärtää sitä?

”O kärsiväinen Karitsa! / Kuin ristin puuhun asti / kipeitä kärseit haavoja, / pilkattu kauhiasti; / ja tosin valittamatta, / siit' rakkaus sun esti, / jost' vihdoin itses surmata / myös annoit hirmuisesti.

Sovittavainen Karitsa! / All’ vihan olin minä; / vaan tähän meidän puolesta / tulehen menit sinä. / Orjaksi orjan sijassa / nyt Poika tahtoi tulla. / Siis rauhaa joka paikassa / huutavaks veres kuullaan.”

Mitä Jumalan Karitsa nyt tahtoo sinulta kaiken tämän rakkautensa edestä? Ei hänellä ole mitään enempää annettavaa. Hän antoi sinulle jo kaikkensa. Hän antoi sinulle itsensä. Olisi varsin sopimatonta, jos me emme kiittäisi häntä hänen vaivojensa edestä. Siksi kiitä Jumalan Karitsaa sydämesi pohjasta. Juuri sitä hän toivoo sinulta. Se on uskovan ihmisen vastaus Jumalan hyvyyteen. Laulamalla virren viimeisen säkeistön sydämestäsi saat rauhan ja ilon sisimpääsi:

”O kiitettävä Karitsa! / Maailma kaikki vieköön / sinulle kiitosuhria, / ja sinua ylistäköön. / Maass' niin kuin taivaass' ylhäällä / sull’ veisat' kukin tiennee: / maass' tääll' syntisten kielellä, / taivaassa pyhäin äänell'.”
Sivuja päivitetty viimeksi 19.5.2017
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com