Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
4/20
5/20
6/20
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 4/20

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


Rukoilevaisten valmiussuunnitelma

Timo Laato, päätoimittaja

Koronavirus on tullut Eurooppaan ja noussut maihin myös Suomen mantereelle. Maamme on sodanjälkeisen aikamme kovimmassa koetuksessa. Tilanne on pahentunut – ja pahentuu todennäköisesti vielä tästäkin lisää. Epidemian kerrannaisvaikutukset ovat valtaisat. Tulee surua, pelkoa, valtavia menetyksiä, taloudellista ahdinkoa ja lukemattomia konkursseja. Tulevaisuus muuttuu kertaheitolla. Tai se muuttui jo.

Myös kirkko joutuu hakemaan täysin uusia toimintatapoja. Isot kokoontumiset on kielletty. Jumalanpalveluksia ei voida pitää niin kuin totuttu on. Tarvitaan uusia oivalluksia ja aluevaltauksia. Maallisella puolella on kauan ollut käyttövalmiina ns. valmiussuunnitelma tällaisia tilanteita varten. Nyt sitä on tarvittu. Sitä ei ollut tarvetta ruveta kehittämään vasta ongelmien kaatuessa päälle. Oli viisaasti varauduttu etukäteen.

Hengellisellä puolella tarvitsemme vastaavanlaista valmiussuunnitelmaa. Sitä on ruvettu luomaan ja kehittämään myös rukoilevaisuudessa. Meillä on ollut jo nettisivut, ajankohtaiset ja päivittyvät Facebook-sivut sekä Youtube-kanava. Vanhemmalle väestölle nämä eivät välttämättä kerro paljoa, mutta ne auttavat ajankohtaisen tiedotuksen jakamisessa. Se, mitä niiden kautta julkaistaan, on heti luettavissa. Nuoriso hakee lähes kaiken tarvitsemansa tiedon internetistä. Siksi some- tai mediateknologian hallinta riittävässä laajuudessa on välttämätöntä.

LSRY:n pastori on voinut äänittää ajankohtaista hartaushetkeä ja elää mukana kuulijoiden arjessa ja ahdistuksessa. Toimitussihteeri on välittänyt äänitteet oikeille kanaville. Sieltä ne ovat löytäneet myös uusia kuulijoita. Maamme poikkeustilanteen tähden pidettyä hartautta on jaettu myös jossain muissa yhteyksissä ja radiossa. Se on yhä kuultavissa rukoilevaisten Facebook-sivuilla ja Youtube-kanavalla.

Menneenä marianpäivänä kokeiltiin ensimmäisen kerran myös ”nettiseuroja”. Käytännön toteutus onnistui Microsoft Teams -sovelluksella. Toistakymmentä henkilöä ja perhekuntaa omissa kodeissaan liitettiin kuva- ja ääniyhteyteen toistensa kanssa. Puhe kuului hyvin, samoin rukous. Veisuuta ei voi harjoittaa perinteiseen tapaan niin, että kaikki kuulisivat kaikkien veisuun, vaan siinä on tyydyttävä kuuntelemaan esilaulajaa, ja tarvittaessa voi laulaa mukana itsekseen. Nettiseurojen henkilömäärää on tarkoitus kasvattaa asteittain, jotta uudet mukaan tulijat ehditään opastaa käyttämään ohjelmaa oikein. Periaatteellinen valmius suurempiin seuroihin pitäisi olla olemassa. Sitä tavoitellaan.

Teamsin asennusta ja käyttöä varten tullaan nettisivuillamme julkaisemaan ohjeistusta, jota päivitetään aina tarpeen mukaan. Iäkkäämmät ihmiset, jotka eivät välttämättä omista tietokonetta tai jotka eivät pysty asentamaan sovellusta itse, saavat tarvittaessa apua. Tietysti he voivat yhtä lailla lähteä seuramatkalle jonkun sellaisen ystävän luo, jonka tietokoneesta tehdään saarnatuoli ja rukouskammio, sitten, kun tällainen taas on mahdollista hallituksen antamien yleisten ohjeiden tai määräysten perusteella. Ketään ei ole tarkoitus jättää yksin ikään kuin Jumalan seurakunnan ulkopuolelle. Jos sinusta silti tuntuisi siltä, ilmoita siitä minulle (puhelinnumero löytyy lehdestä!). Ratkaistaan asia jollain lailla.

Perinteisiä seuroja ei tietenkään ole tarkoitus jättää pois tai korvata näillä uusilla nettiseuroilla. Mutta ajat ovat nyt kerta kaikkiaan muuttuneet. Meidän on pakko valmistautua toisenlaiseen tulevaisuuteen. Silloinkin laumaa on ruokittava ja eksyviä lampaita kaittava. Nykytekniikalla se onnistuu myös poikkeuksellisissa tilanteissa. Se on ilo ja kiitoksen aihe. Kuten vanha sanonta sanoo: Kyllä Jumala huolen pitää hulluistansa!
Sivuja päivitetty viimeksi 11.7.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com