Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
7/17
9/17
10/17
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 7/17

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


"Jumala ompi linnamme"

Uskonpuhdistuksen merkkivuonna rukoilevaisten kesäjuhlat pidetään Kiukaisissa 14.-16. heinäkuuta. Teemana on Lutherin taisteluvirteen liittyen Sananlaskujen 18. luvun jae 10: "Herran nimi on vahva linna." Jatko kuuluu: "Vanhurskas juoksee sinne ja tulee varjelluksi."

On syytä panna merkille, kuinka Raamattu Jumalasta puhuessaan korostaa erityisesti hänen nimeänsä. Se on hän itse. Ilmoittaessaan itsensä Moosekselle hän sanoi olevansa se, mikä hän on. Se on hänen nimensä. Iankaikkisesti (2. Moos. 3:14-15).

Jumalan ilmoittaessa Moosekselle nimensä hän samalla ilmoittautui Israelin pelastajaksi ja auttajaksi. Siksi hänen nimessään on pelastus. Sillä "ei yhdessäkään toisessa ole autuutta, sillä ei myös ole muuta nimeä taivaan alla ihmisille annettu, jossa meidän pitää autuaaksi tuleman" (Apt. 4:12).

Jumala on rakkaus (1. Joh. 4:16). Hänen nimensä on hänen olemuksensa mukainen. Se kertoo meille, mitä hän eniten tahtoo ja toivoo: pelastaa meidät rakkaudessansa. Sen tähden hänen nimensä merkitsee vahvaa linnaa, jonne vanhurskas juoksee ja tulee varjelluksi. Sinne sinäkin saat yhä juosta ja kokea samaa kuin hurskaat vanhan liiton aikana.

Tämän vuoksi Jumalan nimen varjeleminen on niin tärkeää Raamatussa. Kun Jahve ilmoitti itsensä Siinailla Israelille, hän ensimmäisessä käskyssä esittelee itsensä "Herraksi, sinun Jumalaksesi" ja heti sen jälkeen käskee kunnioittamaan omaa nimeänsä ja estämään sen kaikenlaisen väärinkäytön. Samoin Jeesus opettaa ensin tuntemaan Jumalan taivaallisena Isänämme ja heti sen jälkeen kehottaa rukoilemaan: "Pyhitetty olkoon sinun nimesi."

Näin ollen Jumalan nimen pyhittäminen keskuudessamme on meille ensiarvoisen tärkeää sekä kristittyinä että koko kansakuntana itsenäisen Suomen täyttäessä 100 vuotta. Jos keskeltämme katoaa Jumalan nimi ja sen nimen pyhyys saastutetaan, ei ole enää mitään pelastusta joutuessamme omakohtaiseen sielunhätään tai kansalliseen ahdistukseen maailman myrskyjen pauhinassa.

Edelleen Sananlaskut 18:10 liittyy läheisesti sitä seuraavaan jakeeseen: "Rikkaan tavara on hänelle vahva kaupunki, ja niin kuin korkea muuri hänen mielestänsä." Ilmaus "korkea muuri" välittää ajatuksen pelastuksesta, joka kirjaimellisesti tarkoittaa "korkealle kohottamista" eli turvaan saattamista kaiken sen ylitse, mikä uhkaa minua. Samaa sanaa käytetään, kun sanotaan vanhurskaasta, että hän juoksee vahvaan linnaan ja tulee varjelluksi eli "korkealle kohotetuksi".

Aikamme elintason keskellä ihmiset ovat hamuamassa itsellensä yhä lisää. Ahneus ja oman edun tavoittelu kukoistavat. Jumalalle ei ole tarvetta. Häntä ei kunnioiteta entiseen tapaan. Riittää, kun saadaan kootuksi riittävästi ja vähän liikaakin vanhuuden tai pahan päivän varalle. Olemme rikkaina itseriittoisia.

Tuollaisessa luulossa jokainen tulee pettymään varsin raskaasti. Sananlasku toteaa siis, että rikkaan tavara ja omaisuus on hänelle itselleen vahva kaupunki. Ne ovat kuin korkea muuri hänen omasta mielestänsä. Lopulta kuitenkin paljastuu, että näin ei olekaan todellisuudessa. Ne ovat kuin näyttämön maalattu kulissi. Hyvin tehtynä se näyttää aidolta, mutta kovassa ryskeessä kaatuu jo melko pienestäkin tönäisystä.

Rikas, itsenäinen Suomi ei löydä turvaansa vientivetoisesta taloudesta tai vaihtotaseen ylijäämästä. Et sinä myöskään omassa elämässäsi saata panna toivoasi paksuun lompakkoosi tai pankkitilisi pitkään plusmerkkiseen saldoon. Ainoastaan Jumala, joka on ilmoittanut meille pelastavan nimensä, on se "vahva linna", jonne voimme juosta turvaan. Juokse sinne kiireesti löytääksesi avun oikeaan aikaan. Jeesuksen tähden saat kaikki syntisi anteeksi uskon kautta.

Kiirehdi sitten myös Kiukaisten kirkonmäelle, sinne rukoilevaisten kesäjuhlille. Siellä kuulet lisää Herrastasi ja hänen suunnattomasta armostansa sinua kohtaan.

Sydämellisesti tervetuloa Jeesuksen nimeen!

Timo Laato

LSRY:n pappi
Sivuja päivitetty viimeksi 18.10.2017
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com