Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
5/18
6/18
7/18
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 5/18

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


Hengen hedelmä

Timo Laato, päätoimittaja

"Mutta Hengen hedelmä on: rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävyys, hyvyys, usko, hiljaisuus, puhtaus. Senkaltaisia vastaan ei ole laki." (Gal. 5:22-23.)

Apostoli Paavali puhuu kauniisti Hengen hedelmästä. Hän luettelee yhdeksän erilaista. Lähtökohtana on jo hänen 3. luvun alussa esittämänsä "joko-tai" -vaihtoehto: "Oletteko te Hengen saaneet lain töiden kautta tai uskon saarnaamisen kautta?" Vastaus on ilmeinen. Henki saadaan uskon saarnasta, kun turvataan evankeliumiin eli Kristuksen Golgatalla hankkimaan täydelliseen, iäti kelpaavaan lahjavanhurskauteen. Siten Hengen hedelmää ei voi tuottaa ilman oikeaa oppia ja opetusta vanhurskauttamisesta. Siinä on kyse juuri uskonvanhurskauden seurauksesta, ei esimerkiksi hyvää tarkoittavan ihmisen kultaisen käytöksen oppikirjasta.

Puhe Hengen hedelmästä korostaa lisäksi, että kasvu tapahtuu nimenomaan evankeliumin vapaudessa, eikä mikään toisen pakottaminen tai painostaminen onnistu. Toisinaan ottaa oman aikansa ennen kuin tuo hedelmä kypsyy. Silloin vaaditaan paljon kärsivällisyyttä. Kiirehtiminen vain kostautuu. Pahimmassa tapauksessa liian aikainen sadonkorjuu estää ja lopettaa hedelmän kypsymisen kokonaan. Jokainen, joka on joskus kasvattanut lapsia, tietää kyllä, mistä puhun. Kasvattaja tarvitsee suurta viisautta. Eikä haittaa, jos hän osaa olla tarvittaessa hiljaa ja kasveille puhumisen sijasta keskittyä niiden rakkaudelliseen hoitamiseen. Sama pätee seurakunnassa, kun syntinen kääntyy ja tahtoo tuoda esiin "parannukseen soveliaita hedelmiä".

Hengen hedelmää ei tuoteta kuitenkaan ansaintatarkoituksessa. Edellä Paavali on varoittanut vakavasti lihan julkisista töistä. Siinä yhteydessä hän totesi, että niiden harjoittajat eivät peri Jumalan valtakuntaa (Gal. 5:19-21). Siksi voisi odottaa, että hän nyt kirjoittaisi jotain vastaavaa. Ikään kuin hänen vastaavuuden vuoksi pitäisi kirjoittaa, että Hengen hedelmää tuottava perii Jumalan valtakunnan. Mutta ei hän anna lukijan käsittää mitään tuollaista tai tuohon viittaavaakaan. Hän huomauttaa ainoastaan, että "senkaltaisia vastaan ei ole laki" (ks. siitä selitystä alla). Näin Paavali tekee myös Roomalaiskirjeen 6. luvun lopussa. Siellä hän sanoo (erityisesti iankaikkista) kuolemaa "synnin palkaksi" (jae 23). Sitten voisi taas luulla, että hän sanoisi iankaikkista elämää synnin karttamisen palkaksi. Mutta ei. Mitään tuollaista hän ei onneksemme kirjoita. Hän toteaa tarkasti, että "iankaikkinen elämä on Jumalan lahja Jeesuksessa Kristuksessa, meidän Herrassamme". Niin autuuden oppi säilyy puhtaana kristillisessä kirkossa: Jumala ei tarvitse meidän hyviä tekojamme, vaan niitä tarvitsee lähimmäisemme.

Usein puhutaan hiukan ylimalkaisesti "Hengen hedelmistä" monikossa. Tarkkaan ottaen puhe on kumminkin "Hengen hedelmästä" yksikössä. Kristityn elämä ei ole erilaisten tekojen suorittamista ja ikään kuin "pisteiden keräämistä" taivasta varten. Sellaiseksi se kyllä tahdotaan vääristää. Silloin ajaudutaan nopeasti "lain alle" ja kadotetaan evankeliumin vapaus. Hengen hedelmä on moninaista, mutta silti yhtä ja samaa, nimenomaan Hengen vaikutusta. Henkeä ei voi paloitella osiin tai pilkkoa kappaleiksi. Jokainen "Hengen hedelmä" on hänen aikaansaannostaan ja ilmentää hänen olemustaan. Kirkkoisä Augustinus lausui joskus: "Rakasta ja tee mitä ikinä tahdot!" Sillä silloin kaikki, mitä teet, on sitä yhtä ja samaa Hengen hedelmää kaikessa rikkaudessaan.

Ensimmäisenä Hengen hedelmänä mainitaan juuri rakkaus. Se on pääasia. Juuri edellä Paavali on kirjoittanut, että se täyttää koko lain (5:14). Lisäksi hän on luetellut "lihan tekoja", kaikenlaisia kamalia paheita, joista puuttuu tämä todellinen rakkaus (5:19-21). Maailma on lopulta rakkaudeton paikka. Mistä on puute, siitä on puhe. Mistä on paljon puutetta, siitä on vielä enemmän puhetta. Enää ei välttämättä osata tehdä eroa rakkauden ja himon välillä. Siksi lihan tekojen turmelemaa elämää, jossa monenlaiset himot jylläävät estoitta, kehdataan silti kutsua rakkaudeksi. Totta puhuen kyse on kovin rumasti vääristyneestä irvikuvasta.

Viimeisenä Hengen hedelmänä mainitaan "puhtaus" tai oikeammin "itsensä hillitseminen" (kreikassa sana tarkoittaa lähinnä "olla voimissaan"). Se sopii koko luettelon päätökseksi, koska lihan tekojen turmelemassa elämässä annetaan kaikille himoille estoton lupa ja oikeutus. Ei mitään rajoja ja rajoituksia ihmisen jumalattomuudelle! Siihen pyritään ja sitä tavoitellaan. Siinä myös onnistutaan vihdoin, jos Hengen vaikutus loppuu (tai jos se lopetetaan).

Hengen yhdeksän hedelmää voidaan jakaa kolmeen kolmen hedelmän ryhmään:

  1. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat rakkaus, ilo ja rauha. Ne koskevat ensisijaisesti meidän jumalasuhdettamme. Jumala rakasti meitä ja siksi me rakastamme häntä. Hänen evankeliuminsa on meille kirjaimellisesti ilosanomaa, joka synnyttää meissä suunnatonta iloa. Se julistaa Jeesusta Kristusta Rauhanruhtinaana, jonka myötä rauha laskeutuu sisimpäämme. Mutta tietysti nämä kolme Hengen hedelmää, "rakkaus, ilo ja rauha" heijastuvat sitten myös meistä eteenpäin muuallekin. Siksi ei ole mitään syytä rajoittaa niiden vaikutusta vain omaan sydämeemme.

  2. Toiseen ryhmään kuuluvat pitkämielisyys, ystävyys (ehkä paremmin ystävällisyys) ja hyvyys. Ne koskevat ensisijaisesti meidän suhdettamme lähimmäisiimme. Olemme pitkämielisiä muiden heikkouksia kohtaan. Osoitamme heille ystävällistä mieltä. Teemme heille kaikkea mahdollista hyvää ja myös jaamme heille hyvyyttämme.

  3. Kolmanteen ryhmään kuuluvat usko, hiljaisuus ja puhtaus tai toisin käännettynä uskollisuus, lempeys (toisinaan lähes yhtä kuin nöyryys) ja itsehillintä. Ne koskevat ensisijaisesti meidän suhdettamme omaan itseemme. Pyrimme toimimaan kaikessa uskollisesti pyhän uskomme mukaisesti. Harjoitamme lempeyttä ja nöyryyttä emmekä pyri etummaisille sijoille. Hillitsemme pahoja taipumuksiamme ja arvostamme itsekuria.

Näin ymmärrettynä Hengen yhdeksän hedelmä kattaa koko kristillisen elämän ja arkisen kilvoituksen, toisin sanoen suhteemme Jumalaan, lähimmäiseen ja itseemme.

Tuollaista Hengen hedelmää "vastaan ei ole laki". Se tarkoittaa, että Jumalan tahto tulee täytetyksi, jos lakia ei alkuunkaan ruveta täyttämään omassa voimassa vaan annetaan evankeliumin kautta lahjoitetun Hengen vaikuttaa meissä hedelmää. Lain tai käskyjen rikkomisen vastakohta ei tarkkaan ottaen ole lain tinkimätön noudattaminen. Ei todellakaan, vaan syntisen kuuluu paeta syntisten Vapahtajan luokse, turvata häneen syntien sovittajana ja sitten elää hänen yhteydessään. Hengen hedelmä kasvaa ja kypsyy vasta silloin, jos tai kun se saa voimansa veren evankeliumista. Tässä on kristillisen kilvoituksen salaisuus. Se opitaan vain Jumalan sanasta ja usein kantapään kautta.
Sivuja päivitetty viimeksi 11.10.2018
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com