Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1949

Kysymykset: 1750-1769, 1770-1789, 1790-1809, 1810-1829, 1830-1849, 1850-1869, 1870-1889, 1890-1909, 1910-1929, 1930-1949

Kysymys 1949 Lisätty: 29.11.2019
Kannattaako kirkkoisä Augustinuksen kirjoja lukea? Mikä niistä olisi paras?
Vastaus:
Kannattaa lukea. Hänestä sanotaan, että hän on läntisen kristikunnan arvostetuin kirkkoisä. Mahdotonta sanoa, mikä kirjoista olisi paras. Nykyaikana, kun monet tykkäävät lukea eri henkilöiden muistelmia tai omaelämäkertoja, niin Augustinuksen "Tunnustukset" voisi olla sopiva kirja luettavaksi. Löytyy varmaan kirjastostasi suomeksikin.

Kysymys 1948 Lisätty: 29.11.2019
Mikä sovitusteoria on se oikea teoria? Niitähän on monia teorioita Jeesuksen kuolemasta.
Vastaus:
Tässä ei onnistu kaikkien sovitusteorioitten läpikäyminen. Ei Raamatun rikasta opetusta voi myöskään puristaa yksipuolisesti johonkin tiettyyn malliin ja sanoa sitten, että siinä on kaikki. Jos Raamatun mukaisesti opetetaan, niin huomataan, että monet opetukset pitävät yhtä, mutta ne on opetustarkoituksessa kirjoitettu eri näkökulmasta.

Kysymys 1947 Lisätty: 29.11.2019
Mitä jos Päivi Räsäsen tapauksessa on pelkästään makuasia mihin päätökseen päädytään tuomioistuimissa? Lakia voi tulkita monella tavalla valikoivasti.
Vastaus:
En uskoisi, että kyse on pelkästä makuasiasta. P. Räsänen on lainannut Raamattua ja opettanut avioliitosta sen mukaisesti. Ei hän ole millään tavalla lietsonut vihaa jotain ihmisryhmää vastaan. Jos Suomessa ei ole enää ikään kuin luvallista opettaa uskonnon- ja sananvapauslain mukaan, ollaan siirtymässä oikeusvaltiosta banaanivaltioksi ja Suomen on aivan turha kritisoida esim. Unkarin tai Puolan oikeustilannetta, kun omassa maassamme sallitaan uskonvaino. Räsänen tarvitsee esirukoustamme tässä tilanteessa ja voimia Herraltamme.

Kysymys 1946 Lisätty: 29.11.2019
Olen parikymppinen mies, joka kamppailee uskonasioiden kanssa. En tiedä, mihin oikein uskon, mutta samalla tunnen pienen kristinuskon kipinän sisälläni. En oikein ole koskaan lukenut Raamattua ja muutenkaan tiedä kristinuskosta kovin paljoa. Mitä minun kannattaisi lukea Raamatusta ja tehdä, että pääsisin Jeesuksen luo?

Lisäksi, miten voisin pysyä sinnikkäänä maailman houkutuksia vastaan?

Turkulainen
Vastaus:
Aloita tosiaan Raamatun lukeminen päivittäin. Aloita vaikka Johanneksen evankeliumista. Pidä pieni rukous ennen lukemista. Esim. näin: "Jeesus, auta minua ymmärtämään sanasi. Puhu siinä sinä minulle. Amen." Lisäksi kannattaa etsiä ja hakeutua seurakunnan yhteyteen. Esim. raamattupiiri olisi kiva. Myös hyvässä jumalanpalveluksessa saa rauhan sisimpäänsä. Näin Jumala vahvistaa sinua myös noita maailman houkutuksia vastaan. Olisi myös hyvä, jos sinulla olisi joku vanhempi kristitty, joka voi auttaa sinua vaikeissa kysymyksissä ja vaikeina hetkinä.
(Turusta löytyy esim. hyvä jumalanpalvelus SLEYn Lutherin kirkolta tai Luther-säätiön Betel-kirkosta. Molemmat ovat keskustassa ja niihin on helppo päästä julkisilla.)

Kysymys 1945 Lisätty: 29.11.2019
Miten keksisin isälleni hyvän vastauksen kun hän ei anna värjätä hiuksia, vaan kaivoi esille Raamatun paikan jossa kerrottiin naisen sisäisestä kauneudesta?
Vastaus:
Ei tämä hiusten värjaaminen ole mikään autuuden asia. Mutta rehellisesti sanottuna "komppaan" kyllä isääsi. En ole koskaan tajunnut värjäämistä. Joskus voi olla tarpeen jossain yhteydessä jossain määrin. Lisäksi nuo värjäämisaineet ovat välillä niin vahvoja, että voivat aiheuttaa isoja allergisia reaktioita ja turvottaa koko päänahan muodottomaksi. Minusta blondit ovat kauniita blondeina, brunetet brunetteina ja punapäät ihan just sellaisina punapäinä. Miksi blondin pitäisi muuttua brunetiksi ja bruneten sitten vastavuoroisesti blondiksi? Itse kannatan luonnollista kauneutta. Minusta se on vaan niin - kaunista. Iloitsen naisista, jotka kantavat ylväästi omaa persoonallisuuttaan ulkomuotoaan myöten. He ovat upeita naisia minusta. Näillä "isimäisillä" ajatuksilla haluan siunata sinua. Olkoon elämäsi kaikin puolin Jumalan hyvässä johdatuksessa.

Kysymys 1944 Lisätty: 29.11.2019
Raamatunkohtaa eli lukua 1. Kor. 14 ei noudateta luterilaisissa jumalanpalveluksissa. Siellä puhutaan, että jokaisella on jotain annettavaa kun kristityt kokoontuvat yhteen. Opetus, laulu, kielilläpuhuminen ja sen selitys, ilmestys ja profetoiminen. Ei näitä yleensä ole luterilaissa messuissa Suomessa. Se siitä meidän raamatullisuudesta. Emme ole raamatullisia. Milloin joku meidän messussa on kertonut ilmestyksestään, puhunut kielillä tai tulkinnut sitä tai profetoinut? Miksi noudatamme Jumalan sanaa tässä vain laulun ja opetuksen osalta?
Vastaus:
Ei 1. Kor. 14 väitä, että tuollaisia lahjoja pitäisi aina ja kaikkialla olla jumalanpalveluksesta jumalanpalvelukseen. Eikä tuo Paavalin suoma mahdollisuus ole uusi laki, joka pitäisi täyttää ikään kuin salaisella ajatuksella siitä, että vasta silloin vietetään raamatullinen jp. Sen vuoksi voit turvallisella mielellä ja esirukouksessa käydä tavallisen seurakunnan tavallisessa jumalanpalveluksessa, kunhan siellä opetetaan oikein ja raamatullisesti.

Kysymys 1943 Lisätty: 29.11.2019
Terveiset Etelä-Pohjanmaalta. Kysyisin; onko rukoilevaisuus yltänyt Kurikkaan saakka, koska tiedän siellä olleen 1800-luvun lopulla ryhmä rukoilijoita. Mutta ovatko olleet oma joukkokunta, vai onko heillä ollut yhteyksiä rukoilevaisiin muualla Suomessa. Tästä rukoilevasta joukosta on muistiin talletettuja tietoja, vaan tuo päällimmäinen kysymys, että ovatko länsisuomen rukoilevaisia on epäselvä. Kiitos ja siunausta.
Vastaus:
En osaa vastata tähän kysymykseen riittävällä asiantuntemuksella. Sinun kysymyksesi on kumminkin hyvä laittaa näkyviin nettissivuille. Jos joku muu osaa vastata, voin liittää hänen vastauksensa myöhemmin tänne. Itse en ole kuullut, että rukoilevaisia olisi ollut tuollainen joukko vielä tuolla saakka Kurikan mailla. Ei se mahdotonta varmaan ole.

Kysymys 1942 Lisätty: 3.11.2019
Hei olen ev lut. Jehovan todistajat
On alkanut käydä minun luona ja olen
käynyt tutkimassa raamattua heidän luona
en ole vielä liittynyt heidän kirkkoon
Pitäisikö liittyä
Vastaus:
Älä liity. Jehovan todistajat eivät ole kristittyjä. He pettävät omat kuulijansa väärällä opetuksella ja vievät heidät kanssansa turmioon. He kieltävät Raamatun Jumalan kieltäessään Kolminaisuuden. Heille Jeesus ei ole ainut Vapahtaja vaan ihmisen täytyy täydentää pelastumistansa omilla hyvillä töillä. Kasteen ja ehtoollisen merkitys ei ole täydellinen armo ja syntien anteeksianto. Voit käydä kirjastosta katsomassa, josko sieltä löytyisi esim. Uuras Saarnivaaran kirjoittama pienen pieni kirja Jehovan todistajista tai (muistaakseni Åbergin kirjoittama) kirja "Vartiotornin varjossa". Jollet löydä, voit kirjoittaa minulle osoitteesi, niin koetan järjestää sinulle jommankumman kirjoista. Varjelusta totuuden tielle. Ja rukoile Pyhää Henkeä viemään sinut totuuden luo. Hän on Jeesus itse.

Kysymys 1941 Lisätty: 3.11.2019
Lyhyesti: Kärsin masennuksesta, jonka arvelen johtuvan elämäni valinnoista, lähinnä avioliitosta. Koen tehneeni todella väärin. Menin naim isiin mieheni kanssa, vaikka ratkaisu ei tuntunut oikealta. Olin nuori ja ihastunut ja ajattelin, että minun on pakko saada tuo poika. Siis järjestelin itse asioitani itsekkäästi. Sain tuon pojan, ja kun olimme seurustelleet joitakin kuukausia, alkoi tuntua, että seurustelu olisi pitänyt lopetaa, mutten pystynyt. Olimme ja olemme niin erilaiset. Muutaman kerran yritimmekin pitää taukoa, ei onnistunut. Olin ihan tyhjän päällä, näköalaton muutenkin lapsuuden traumojeni y.m. asioiden tähden.Olin hirveissä tuskissa, rukoilin paljon asian puolesta ja jatkoin vaan seurustelua. Miehenikin oli rukoillut. Ajattelin, ettei minulla ole ketään, jos lopetan seurustelun. Koulu meni ihan penkin alle. Toivoin mieheni,silloisen poikaystäväni, tekevän seurustelun lopetuksen. Vähitellen tuli seksiasiat, ei varsinaista sänkyyn menoa, kuvaan siinä määrin, etten olisi voinut kuvitellakaan enää kenenkään muun kanssa voivani seurustella, vastin Jumalan tahtoa tuli tehtyä silläkin saralla. Olimme uskossa ja olemme edelleen. Vuosia avioliitossa on kulunut yli 45 vuotta. Lapsia on kolme, lastenlapsia kuusi. Elämässä on ollut paljon hyvää ja paljon pahaa. Eikä elämään helpottanut asuminen kolmen sukupolven kanssa samassa pihassa. Nyt olen ihan pysähdyksissä ja ajattelen koko ajan, että olen tehnyt suuren virheen. Pilannut omani, mieheni, lasteni ja lastenlasteni elämän..Kaikenlaista syntiä ja saastaa mahtuu elämääni.Voisiko Herra tämmöisessäkin tilanteessa vielä auttaa. Voisiko antaa muuta ajateltavaa. Uskon syynnit anteeksi annetuiksi, mutta seuraukset kulkevat mukanani. Olen ollut terapioissa masennuksen takia, mutta tätä tarinaa en ole kertonut. Joten kaikeri oireita on yritetty hoitaa, ei syytä. Ja voisiko sitä terapialla hoitaakaan.
Vastaus:
Kiitos avoimuudestasi. Oli koskettavaa saada lukea rehellistä tilitystä elämästäsi. Sydämelleni nousi, että voisit lukea ajatuksella vaikkapa 1. Moos. kirjasta patriarkka-kertomukset. Niistä näkyy, kuinka myös heidän elämäänsä mahtui kaikenlaista. Abraham ei oikein uskonutkaan Jumalansa lupausta omasta lapsesta ja rupesi järjestelemään asioita orjatterensa Hagarin kanssa. Siitä tuli ongelmia, mutta Jumala oli silti uskollienen ja antoi oman lapsen Abramille. Isakin kotona oli ongelmaa - ja viimein hänen vaimonsa petti häntä poikansa Jaakobin kanssa anastaen tälle sen esikoisoikeuden. Tuo petos seurasi Jaakobin mukana hänen elämässään, ja hän itse tuli petetyksi moneen kertaan (mennessään naimisiin, saadessaan palkkaa, hänen poikansa Joosefin "kuolema" jne) ja silti Jumala oli kuin olikin uskollinen. Joosefin elämä oli myös yhtä kivireen vetämistä tosi pitkään. Kun luet näitä kertomuksia, huomaat, että Jumala oli armollinen kaikesta huolimatta ja vei hyvän tahtonsa päätökseen. Uskon, että jotain tuollaista olet sinäkin kokenut elämässäsi ja nyt sielunvihollinen vain pyrkii kääntämään katseesi kaikkeen vaikeaan ja tuskaisaan, jotta niin et sitten näkisikään sitä, kuinka Jumala on antanut sinulle anteeksi ja kääntänyt kaiken parhaaksi, vaikka ilman kuritusta meistä ei kukaan jää. Raamattua täten lukiessa tulet siunatuksi ja saat elämääsi valoa. Toivon ja toivotan sinulle sitä runsain määrin.

Kysymys 1940 Lisätty: 3.11.2019
Isoisäni isä ja äiti ovat kuuluneet rukoilevaisiin. Siksi kysyn. Kuinka paljon teidän jäsenmaksuja on ja mitä muita taloudellisia pakollisia sitoumuksia teidän jäsenistöllänne on.
Vastaus:
Meidän jäsenmaksu on 20 e. Tärkeintä on oma henkilökohtainen usko sekä sitoutuminen Raamatun opetukseen. Ei ole mitään muuta sitoumusta. :)

Kysymys 1939 Lisätty: 3.11.2019
Kuuleeko Jumala rukoukseni. Olen rukoillut jo vuosia yhden tuttvan pelastumisen puolesta- turhaanko
Vastaus:
Eräs kertoi, että hän uskoon tultuansa alkoi rukoilla miehensä puolesta ja "heti" Jumala kuuli: mies tuli uskoon n. 20 v. päästä! Jumalan kellot käyvät eri lailla kuin meidän. Jatka rukousta!

Kysymys 1938 Lisätty: 22.10.2019
Olisi sellainen kysymys että saanko pitää vaimoni jalkoja kauniina? Ne herättävät minussa voimakkaita seksuaalisia tunteita ja kiusauksia vai onko kyseessä halu omaan vaimoon..? Raamattu kieltää himoitsemisen mutta jos kyseessä on oma kaunis vaimo jonka Jumala on antanut iloksi onko siinä mitään väärää.. Jalat ovat todella kauniit.. Ymmärrän itse että pelkkä jalkojen palvonta ei ole normaalia mutta saako esim. yhdynnässä suudella jalkoja? Olen omituinen mutta silti uskossa.
Vastaus:
Kyllä saat iloita vaimosi jaloista. Tuossa on minusta jotain sööttiä! Niin sitä pitää ... Lue vaikka Korkea Veisusta morsiamen ja sulhasen kauneuden ylistystä (4:1-7 ja 5:9-16, 6:4-7 ja 7:1-9). Siellä kyllä puhutaan hampaista ja jaloista ja lantiosta ja kaikesta muustakin. Jotenka "iloitse nuoruutesi vaimosta"! San.l. 5:18 Lue sitten myös Saarnaaja 9:9. Toteutat tässä raamatullista ihannetta.

Kysymys 1937 Lisätty: 11.10.2019
Olen törmännyt joissakin luterilaisehtavissa teksteissä käsitykseen, että Uuteen Jerusalemiin päästäessä pelastetut itkevät katkerasti sen mukaan, mitä enemmän syntiä ovat (uskossa ollessaan?) tehneet tai että kelvottoman vaelluksen takia joidenkin pelastettujen palkasta vähennetään osa. Vedotaan mm. 1. Kor. 3:14-15. Kuitenkin Franz Pieper korostaa Kristillisessä dogmatiikassaan, että saamamme palkka on armopalkka, eikä kukaan evankeliumin ymmärtänyt voi vaatia itselleen suurempaa osuutta kuin muille. Tuntuu, että joku yrittää vyöryttää paavilaisten kiirastulioppia takaisin.

Olenko ymmärtänyt oikein, että tuomiopäivästä alkaen aivan kaikilla pelastetuilla on yhtäläisesti täydellinen onni ja autuus Jumalan seurassa, eikä ketään pelastettua rangaista millään tavalla, kun kerran syntien anteeksiantamus on täydellinen eikä Jumala lue meidän syntejämme?
Vastaus:
Kyllä pelastus on kokonaan armosta ja ei taivaassa ole tarkoitus enää muistella, mitä syntejä sinä tai minä olemme tehneet. Toisaalta kyllä Raamattu opettaa, että jokainen saa palkkansa tekojensa mukaan. Siinä kyse ei ole pelastumisesta vaan Jumala on palkitseva sen vaivannäön, jota olemme täällä hänen voimastaan nähneet evankeliumin työssä. Se palkka on erilainen eri ihmisten kohdalla ja yksin Jumala pystyy sen jakamaan oikeudenmukaisesti.

Kysymys 1936 Lisätty: 11.10.2019
Ihminen ei tule taivaskelpoiseksi käymällä seurakunnan tilaisuuksissa, vaikka kävisi siellä paljon ja vuosikausia. Raamattu opettaa, että pelastus on lahja ja että se otetaan uskolla vastaan. Seurakunnassa käymällä ei saa syntejä anteeksi. Ne on ristillä annettu anteeksi ja usko ottaa sen vastaan. Miksei tätä seurakunnissa opeteta enemmän?
Vastaus:
Se on tavallaan just noin. Kuitenkin käytännön elämässä ja arjessa se syntien anteeksiantamus toteutuu usein seurakunnan yhteydessä, esim. silloin kun pappi julistaa synnit anteeksi jumalanpalveluksessa tai ripissä.

Kysymys 1935 Lisätty: 11.10.2019
Eikä sitä tiedä vaikka rukouksiisi olisi vastattu täällä yhtä paljon kuin merenrannalla on hiekkaa. Ihan kuin täällä olisi joku Jumalan automaattivastaaja. Monesti kun olen laittanut kysymyksen tänne niin koen että Jumala vastaa siihen heti.
Vastaus:
No, onpa ihanaa, että koet Jumalan vastanneen kysymykseesi heti. Minä nimittäin en vastaa siihen aina heti ... :)

Kysymys 1934 Lisätty: 11.10.2019
Jos on monesti ja paljon puhunut jollekin Kristuksesta ja rukoillut vuosia hänen puolestaan ja silti tämä ihminen päättäväisesti torjuu Jeesuksen tylysti, niin eikö pitäisi alkaa karttaa sellaista ihmistä? Karttamisesta ei yleensä seurakunnat opeta mitään, mutta sekin on osa Raamatun opetusta.
Vastaus:
Mitä Rakkaus tekee tällaisessa tilanteessa? Mitä tekee Jumala, kun hän tarjoaa rakkauttaan ihmiselle jopa vuosikymmenten ajan eikä kelpaa? Ja entä se ristin ryöväri, joka lopulta juuri ennen inhaa kuolemaansa otti vastaan rakkauden? Voisitko miettiä näitä ja mennä ja tehdä samoin?

Kysymys 1933 Lisätty: 11.10.2019
mitä mieltä pitäisi olla ristiretkistä? ovathan ne tunnetusti väkivaltaisia. edustavatko ne jollain tavalla kristinuskoa?
Vastaus:
Kirjoitin joskus tästä Herännäislehdessä seuraavaan tapaan:
Ikävä kyllä muslimien ja kristittyjen suhteita rasittavat yhä monet historialliset tekijät ja tapahtumat. Erityisesti on mainittava menneitten vuosisatojen ristiretket. Niitä ei voi puolustaa ja puolustella. Silloinen kirkko hairahtui pahemman kerran turvautuessaan väkivaltaan evankeliumin levittämisessä. Valitettavasti nuo keskiajan pimeät vuosisadat eivät olleet edes ensimmäinen kerta miekkalähetyksen pitkässä, kunniattomassa historiassa eivätkä ne myöskään ole jääneet viimeiseksi. Hyi häpeä! Silti täytyy palauttaa mieleen senhetkinen poliittinen tilanne. Ristiretkien aikaan valta ja uskonto olivat kietoutuneet läheisesti toisiinsa (ei vähiten paavin pohjattoman kunnianhimon seurauksena). Siksi valtioitten tärkeitä ja kauaskantoisia ratkaisuja ei saatettu tehdä ilman uskonnollista ”propagandaa”. Se, mitä päätettiin, päätettiin (muka) Raamatun perusteella. Tässä mentiin harhaan ja pahasti. Tämän tunnustaminen ei ole vain kirkon asia vaan yhtä lailla vakava poliittinen ongelma.
Sitä paitsi ei sovi unohtaa, että ristiretket olivat enimmäkseen esivallan vastausta siihen, mihin muslimit - oman kunnianhimon ajamina! - olivat syyllistyneet. He olivat ensin ryhtyneet valloitussotiinsa saattaakseen koko Lähi-idän alueen haltuunsa. Läntinen kristikunta vastasi samalla mitalla ja seurauksena oli väkivallan kierre. En siis tahdo puolustaa ristiretkiä, mutta muslimien olisi syytä muistaa, että he yleisesti ottaen toimivat ”aloittavana osapuolena”. Siksi myös heillä olisi täysi syy pyytää anteeksi aiheuttamaansa kärsimystä. Milloin viimeksi joku ajatollah tai imaami on surrut ja valittanut näitä tai esim. niitä tuhoja, joita islam aiheutti Euroopassa jo 700- ja 800-luvuilla tai reformaation vuosisadalla tai Turkissa armenialaiskristittyjen joukkomurhissa viime vuosisadalla tai tätä nykyä Nigerian ja Sudanin tapaisilla hirmuhallitusten temmellyskentillä? Lännessä islam pitää itseänsä lähinnä uhrina, jota on sorrettu ja yhä vielä sorretaan. Näin yksipuolisesti ja yksioikoisesti asiaa ei kuitenkaan voi tarkastella. Tasapuolisuuden nimessä täytyy kääntää myös mitalin toinen puoli. Vasta silloin voidaan jatkaa keskustelua rehellisesti ja avoimesti.

Kysymys 1932 Lisätty: 11.10.2019
Raamattu ei aina ole niin tarkkaa teologiaa. Ei edes vanhurskauttamisopin osalta. Eikö niin?
Vastaus:
Erehdyt suuresti. Raamatun oppi on selkeä. Ihmisen ajatuksen turmelus estää ihmistä näkemästä sitä. Siksi hänestä tuntuu, että Raamattu ei olisi riittävän selkeä. Paneutumalla, tutkimalla Raamattua rukouksen kanssa Jumala kirkastaa sanansa syvyydet.

Kysymys 1931 Lisätty: 11.10.2019
Onko minulla Raamatun mukaan lupa ottaa avioeroa?
Vastaus:
Tuota fariseuksetkin kysyivät. Pääpainon tulee olla siinä, että Luojan luomisessa säätämä tahto toteutuisi eli että avioliitto tulisi kunniaan ja aviopuolisot eläisivät sovussa keskenään Jumalan armoon turvaten. Se on sitä, mitä kuuluu tavoitella ja kysellä. Jos sitten yhteiselo silti muuttuu esim. väkivaltaiseksi tai avioliitto rikotaan ulkopuolisislla suhteilla, ei avioerolle usein jää vaihtoehtoa. Se on ikävä asia, jota ei kellekään soisi. Toivoisin, että Herran armo voisi siinä hetkessäkin vielä uudistaa ja johdattaa puolisot uudelleen yhteen.

Kysymys 1930 Lisätty: 11.10.2019
Eikö seurakunnan toimintaa tulisi olla kaikkina vuorokaudenaikoina? Aamulla, päivällä, illalla ja yöllä? On ihmisiä, jotka eivät aamujumalanpalvelukseen pääse. On ihmisiä jotka eivät edes kello 18 jumalanpalvelukseen pääse. Joillekin sopiva jumalanpalvelusaika olisi klo 21.00. Hyvä olisi että parjantaisin ja lauantaisin olisi seurakunnan illanviettoa klo 22.00 - 2.00, jotta yöelämälle olisi kilpailevaa ajanvietettä. Ilta- ja yövuorotyö, pitkät ajomatkat tai vaikka unirytmin erittäin pahasti sotkeva lääkitys voivat olla syitä miksi seurakunnan toimintaa ja jumalanpalveluksia pitäisi olla kaikkina vuorokaudenaikoina.
Vastaus:
Ongelmana on se, että kuka tuollaista toimintaa voi ja jaksaa järjestää (etenkin, kun toiminta yöaikaan toisi paikalle tuskin ketään).

Kysymykset: 1750-1769, 1770-1789, 1790-1809, 1810-1829, 1830-1849, 1850-1869, 1870-1889, 1890-1909, 1910-1929, 1930-1949