Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1799-1818, 1819-1838, 1839-1858, 1859-1878, 1879-1898, 1899-1918, 1919-1938, 1939-1958, 1959-1978, 1979-1998

Kysymys 1998 Lisätty: 14.10.2020
Voiko maan ulkopuolella olla älyllistä elämää?
Vastaus:
Ei.

Kysymys 1997 Lisätty: 14.10.2020
Ev.lut kirkon eri (konservatiivien, liberaalien sekä piispojen ) tahoilta on puhuttu kirkon hajoamisesta, tämän homovihkimisten tähden.

Onko ev.lut kirkossa on mahdollista toimia nyt ja jatkossa luterilaisen tunnustuksen pohjalta?

Mahtaako missäänpäin maailmaa olla isoa tunnustuksessa pitäytyvää luterilaista valtakirkkoa? Vai ovatko ne kaikki pieniä vähemmistökirkkoja?
Vastaus:
Kyllä ev.lut. kirkossa voi toimia Raamatun ja tunnustuksen pohjalta. Mene ja toimi niin. Ristiä siitä seuraa, mutta kukaan ei estä. Ei muu kuin oma pelkuruutemme ja sielunvihollinen, joka sitä ruokkii. Herra antaa voiman uuteen aamuun, jokaiseen päivään!

Kysymys 1996 Lisätty: 14.10.2020
Edesmennyt teologi Jaakko Elenius muistaakseni ehkäpä puolileikillään ja provokatiivisesti totesi joskus, että herätysliikkeet pitäisi lakkauttaa.

Olen miettinyt herätysliikkeiden olemassaoloa. Ovatko ne rikkaus vai riesa?
Miksi ei tavallinen peruskirkko kelpaa? Herätysliikkeet ovat protestiliikkeitä, jotka ovat suuntaliikkeitä korostaen jotakin omaa opinkohtaansa. Ne ovat pietistisiä (kirkko kirkossa) tyyppisiä liikkeitä, jotka ovat mielestään usein parempia kuin tavalliset kirkkokristityt. Liikkeiden tarkoitus on usein olla "parantavana suolana" kirkon muuttamiseksi heidän mieleisekseen. Kirkko on kuitenkin yksi. Apostoli Paavali varoittaa Raamatussa eriseuroista ja puolueista; kuka on Paavalin puolella, kuka kannattaa Apollosta, jne. Kristus ei ole jaettu. Raamattu ei tunne tällaisia eriseuroja ja oppositiossa olevia suuntaliikkeitä. Kansankirkko (valtiokirkko) ei voi muuttua tunnustuskirkoksi. Miksi herätysliikkeet eivät eroa kirkosta ja muodosta omia kirkkojaan, vaan ovat skismaattisina eriseuroinaan kansankirkon yhteydessä?
Toistan kysymykseni:
Tarvitaanko herätysliikkeitä? Ovatko ne rikkaus vai riesa?
Vastaus:
Herätysliikkeitä tarvitaan. Ne ovat herätelleet ja herättelevät kirkkoa pitäytymään Raamatun sanaan, jota kirkko nykyään häpeää. Samaa Raamatun sanaa kuuluu tietysti herätysliikkeitten opettaa ja seurata. On totta, että Paavali varoitti eriseuroista. Eriseuran tunnusmerkkinä on Herran sanan hylkääminen. Siinä mielessä Suomen ev.lut. kirkko on yksi suuri eriseura, joka on poikennut Raamatun ja kristikunnan yhteisen perinnön seuraamisesta.

Kysymys 1995 Lisätty: 14.10.2020
Tiedän, että Raamattu ei ymmärtääkseni opeta kumpi kirkkomuoto on Jumalan tahdon mukainen: valtiokirkko vai valtosta vapaa kirkko. Franz Pieper opettaa kristillisessä dogmatiikassaan kuitenkin, että valtiosta vapaa kirkko on Jumalan tahtoma ja valtiokirkko on olemassa vain Jumalan sallimuksesta. Onko tämä opetus oikein vai onko se "amerikkalaista hapatusta"?
Vastaus:
Kirkkomuoto on muotoutunut historian myötä erilaiseksi eri paikoissa. Jos kirkko pitäytyy Raamatun sanaan ja toimittaa pyhät sakramentit ja myös käytännössä tahtoo elää nämä todeksi - sieltä löytyy oikea kirkko ja sen kirkkomuoto voi sitten olla erilainen tilanteesta ja ajasta ja paikasta riippuen.

Kysymys 1994 Lisätty: 14.10.2020
Kuuntelin STI:n luentosi Uudestisyntyminen, joka oli erittäin valaiseva ja hyvä. Kiitos siitä.
Minua jäi kuitenkin askarruttamaan eräs kysymys.
Kun koko ihminen uudestisyntyy, niin entä se meissä oleva vanha ihminen? Eikö se kuitenkin jää meihin olemaan?
Eihän se vanha ihminen uudestisynny, vaan jää ennalleen? Vai onko tässä kyseessä paradoksi: koko ihminen uudestisyntyy, mutta toisaalta vanha ihminen (vanha aadam) jää ennalleen? Miten tämä asia pitäisi ajatella?
Vastaus:
Joo, kyllä uuden ihmisen rinnalle jää tuo vanha ihminen. Kasteesta eli uudestisyntymisen sakramentista alkaa koko elämän kestävä taistelu, ja se päättyy vasta kuolemassa, taivaan kirkkaudessa. Toinen tapa kuvata tätä paradoksia on sanonta "jo nyt - ei vielä". Jo nyt kaikki on ihan uutta ja ihanaa, mutta ei kumminkaan vielä vaan joudumme odottamaan, että usko muutuu näkemiseksi. Muuten: tuosta uuden ja vanhan ihmisen kamppailusta voit lukea Vähästä Katekismuksesta lisää. Lue myös Room. luku 6.

Kysymys 1993 Lisätty: 14.10.2020
Nöyrä pyyntö kysymykseeni.
Uritän tämän kautta saada jotain tietoa.
Ystäväni kodissa tapahtuu ihmeellisiä asioita.
Hattuhylly putoaa itsestään.Kaapin ovet avautuu itsestään.Tahroja kuin kädestä ilmestyy seinälle.
Eteisessä on kylmä kohta jonka moni tuntee.
Ym.paljon tapahtumia on ilmennyt.
Asunnossa on aiemmin kuollut nuorehko ihminen.
Mitä/miten voi toimia että tämä selkeesti rauhaton henki saadaan pois asunnosta.
Äiti on yksinhuoltaja joka asuu kahden lapsen kanssa asunnossa.
Nyt pelkona että henki yrittää vaikuttaa perheen tyttäreen voimakkaasti.
Kiitos jos saan jonkulaisen vastauksen arkaan asiaan josta on vaikea kertoa kenellekkään eikä apua saa mistään.
Olen kovasti yrittänyt saada kirjallisuutta asiasta ja auttaa ystävääni.
Tälläistä ei saisi tapahtua kenellekkään.
Tv.Riitta.
Vastaus:
Minusta kannattaisi pyytää kodinsiunaus tuohon kotiin. Ja siinä samassa yhteydessä rukoilla näiden asioiden edestä, että ne lakkaavat. Herra on heikoissa väkevä!

Kysymys 1992 Lisätty: 14.10.2020
Kysymykseni koskee ”messut”-nimen käyttö kaupallisessa merkityksessä. Voiko kristitty osallistua hyvällä omallatunnolla erilaisiin kaupallisiin messuihin, kuten esimerkiksi kirja-, asunto-, erä- tai puutarhamessuille? Messu-sanasta tulee niin läheisesti mieleen Jumalanpalvelus, joten onko niin, että näissä kaupallisissa messuista kävijä osallistuu tahtomattaankin eräänlaiseen mammonan ja silmien pyyteiden palvontaan?
Vastaus:
Kyllä kristitty voi osallistua erilaisiin messuihin. Suomessa ei tuota messu-sanaa ole käytetty vielä niin kauan yleisesti ehtooliskirkosta. Ja sillehän ei voi mitään, että joitain sanoja käytetään monessa, hyvin eri merkityksessä. Voidaan puhua esim. poliittisesta Messiaasta ja silti on totta Raamatun puhe Messiaasta, Vapahtajasta.

Kysymys 1991 Lisätty: 14.7.2020
Luin katolisen kirkon katekismuksesta juuri kohdan armo ja vanhurskauttaminen 2 kertaan. Sen kaiken voi tiivistää siihen, että syntien anteeksianto ei riitä, vaan tarvitaan muutakin jotta on Jumalalle kelvollinen. Ei mikään ihme, että Luther ei mitään apua löytänyt katolisesta opista, vaan Raamatusta ainoastaan. Mitä ajattelet? Tämä katekismus löytyy netistä.
Vastaus:
Ongelman ydin on tässä.

Kysymys 1990 Lisätty: 14.7.2020
Saako uskova tulla tekaisin Jeesuksen tykö,kun on ollut ja elänyt synnissä kaksikin vuotta.Onko nimi vielä Elämän kirjassa?
Vastaus:
Niin kauan kuin on armonaikaa, on toivoa. Kun armonaika loppuu, silloin on liian myöhäistä. Saat palata Jeesuksen luo. Tunnusta hänelle kaikki se pahuus, joka on vienyt sinut eroon hänestä ja usko omalle kohdallesi anteeksiannon sana. Muista tuhlaajapoikavertaus, Luuk 15!

Kysymys 1989 Lisätty: 14.7.2020
Mitä jos mielisairaudesta ei parane, niin onko se silloin Jumalan rangaistus? Onko se merkki siitä, että joutuu helvettiin?
Vastaus:
Ei ole.

Kysymys 1988 Lisätty: 14.7.2020
1) Pääsevätkö ne ainoastaan taivaaseen, jotka elävät seurakuntayhteydessä? Onko kukaan seurakuntayhteydetön koskaan päässyt taivaaseen?
Vastaus:
On tietysti monia kristittyjä, joita pidetään vankilassa, eristyksissä kaikista muista. Voi olla sairautta, joka estää pääsyn kirkkoon jne jne jne. Kumminkin perussääntö on se, että yksinäinen puu ei kauaa pala. Ja sen vuoksi on tärkeätä olla yhteydessä toisiin kristittyihin. Kirkon ja seurakunnan yhteys on syvimmältään Kristukseen ruumiin yhteenkuuluvuus. Eli Kristuksen oma on omana Kristuksen ruumiissa. Siinä on kirkossa ja seurakunnassa käymisen syvin olemus. Ei se mikään ansio ole vaan armoa ja taivaallista etuoikeutta.

Kysymys 1987 Lisätty: 14.7.2020
En ymmärrä luterilaista vanhurskauttamisoppia mitenkään. Jos kerran ihminen on todella paatunut eikä hänessä itsessään ole hyvää niin miten ihmeessä ateistit kykenevät uskomattoman lempeisiin ja oikeamielisiin tekoihin? Kykenevät olemaan hyviä lähimmäisiä ja toteuttavat joskus käskyä "rakasta lähimmäistäsi" monta kertaa paremmin kuin itseään kristityiksi nimittävät. Tämä asia kaihertaa mieltäni. Raamatussa myös sanotaan, että ihmiset tuomitaan tekojensa mukaan. Miksi luterilaiset eivät tätä hyväksy? Miten on mahdollista selittää tämä asia pois?
Vastaus:
Lue Matt. 7:11. Se on Jeesuksen sana. Hän on tietoinen meidän hyvistä tekemisistämme. Luepa kuitenkin tarkkaan, miksi hän meitä silti tuosta huolimatta nimittää? Elikkä ulkonaisesti hyvän tekeminen ei vielä vie pois sisäistä pahuutta ja oman kunnian tavoittelua.
Olet oikeassa siinä, että Raamatun mukaan pelastus on armosta, mutta tuomio tekojen mukaan. Tämä on ihan peruskauraa luterilaisuudessa. Se opetus löytyy esim. luterilaisista Tunnustuskirjoista. Löydät netistä nämä kirjat. Voisit lukaista niitä, jotta saat paremman selvyyden ja tiedät, mitä luterilaisuus oikeasti tarkoittaa.

Kysymys 1986 Lisätty: 14.7.2020
Meitä usein rohkaistaan ja lohdutetaan ns. jälleennäkemisen toivolla. Itse en nyt kaipaa varsinaista lohduttelua vaan ihan faktatietoa siitä, että mihin tämä lohduttelu perustuu. Siis, että onko Raamatussa löydettävissä kohtia, joissa selvästi ilmoitettaisiin, että me seurustelemme/vietämme aikaa tietoisesti yhdessä ystäviemme tai omaistemme kanssa? Oman tietämtkseni mukaan Raamattu korostaa sitä, että saamme olla Herran kanssa ja esim. perheitä, aviopareja yms. ei enää ole taivaassa. Ajattelen, että usein ohitetaan Raamatun ilmoitus näissä asioissa ja kehitetään ihmismieltä kiehtovia "siellä yhdessä ollaan"-rakennelmia. Saatamme ollakin yhdessä ja tuntea toisemme, mutta onko meille tästä annettu selvää ilmoitusta?
Vastaus:
Kyllä Jeesus puhuu siitä, että opetuslapset saavat taivaassa tuomita ja hallita kaupunkeja, hän kertoo heille nauttivansa uudemman kerran tuota viinipuun antia taivaan valtakunnassa yhdessä opetuslasten kanssa. Yhtä lailla monet vertaukset puhuvat taivaan valtakunnasta hääjuhlana taikka kestityksenä. Jumala on oleva uudessa Jerusalemissa Jumalan oman kansan kanssa. Näitä kohtia on vaikka kuinka.

Kysymys 1985 Lisätty: 14.7.2020
Miksi ihmiset kiroilevat? Joskus myös uskovaisetkin. Omaan korvaani kiroilu tuntuu pahalta ja väärältä. Mitä kiroilu kertoo ihmisestä, etenkin uskon näkökulmasta?
Vastaus:
Jeesus sanoo, että sydämen kyllyydestä suu puhuu. Kiroilu kertoo siitä, mitä sydämessä on. Jos siellä mellastaa saatana, kyllä se sama nimi ja erimuotoisina tulee esiin puheessa. Jos on matkalla helvettiin, samoin silloin sitä toistelee jo täällä ajassa. Jne. Kun sydämeen asettuu itse Jeesus Herraksi, puheet muuttuvat.

Kysymys 1984 Lisätty: 14.7.2020
Olen vaikeassa tilanteessa. Itse olen uskossa ja mieheni ei.Olemme avioliitossa. Hän on äärettömän vainoharhainen ja mustasukkainen ihminen. Hän on ja pettää minua edelleen porno sivustojen ja muiden sen tyylisten parissa. Nyt hän epäilee minun tehneen samoin kun oma lehmä on ojassa. Ja vaatii että menisin hänen kanssaan hakemaan avioeroa maistraatissa. Olen rukoillut paljon Jumalalta vastausta ja apua tähän asiaan mutta en oikein ole saanut ja en tiedä kuinka minun tulisi toimia?
Vastaus:
Vaikea kysymys. Jumalan tahto on, että avioliitot säilyisivät ja siinä aviopuolisot voisivat elää toistensa kanssa rakkaudessa ja toistensa kunnioittamisessa ja keskinäisessä kärsivällisyydessä. Minusta aina kannattaisi ensin yrittää hakea apua jostain yhdessä. Miehelle ehkä voisi ehdottaa, että ennen maistraattia mennään avioliittoleirille. Siellä kannattaa sitten puhua avoimesti kaikesta, mikä painaa omaa mieltä, varoen kuitenkin syyllistämästä toista. Toivon, että apua löytyisi teidän liitollenne tätä kautta.

Kysymys 1983 Lisätty: 4.5.2020
Mul on nykyään jotenki koko aika kauhea pelko et pyhä Henki jättää mut ja et musta tulis taas samanlainen kuin olin ennen uskoon tuloani, pelkään koko aika et jos en vietä tarpeeks aikaa Jumalan kanssa nii pyhä Henki ei enää haluis ns. Asua mussa. Mitä voisin tehdä, ja voiko pyhä Henki oikeasti jättää mut?
Vastaus:
Jos sinä olet kastettu ja haluat uskossa jättää syntisi ja koko elämäsi Jeesuksen hoivaan, et sinä silloin mihinkään pahuuden syöveriin joudu. Piru vaan sinua kiusaa tuollaisilla ajatuksilla.
Sinä tulit uskoon Jumalan voiman ja voimallisen sanan kautta. Samalla tavalla sinä varjellut uskossa. Voit levätä tässä tietoisuudessa eikä sinun ole tarvis poikkoilla joka suuntaan ja pelätä kaikkea. Jeesus on sanonut, että hän antaa oman rauhansa meille ja että hän on tullut sitä varten, että meillä olisi täydellinen ilo ja yltäkylläisyys. Se on tuo sinun hyvä osasi uskovana kristittynä.

Kysymys 1982 Lisätty: 4.5.2020
Mitä tarkoittaa rikollinen mieli? Onko se sairaus? Raamatun mukaan kaikilla on syntinen mieli.
Vastaus:
Kaikki me olemme syntiset ja itsessämme jumalattomat. Yleisessä kielessä "rikollinen mieli" tarkoittaa erityistä halua ja tarvetta tehdä jotakin pahaa (rikollista) ja satuttaa toista.

Kysymys 1981 Lisätty: 4.5.2020
Minun pitäisi vastata uskonnon projektissa kysymykseen "Mitkä ovat Rukoilevaisuuden erityispiirteet?" osaisitko auttaa :)
Vastaus:
Ks. meidän nettisivuilta kohta "tausta".

Kysymys 1980 Lisätty: 4.5.2020
Kieltääkö raamattu selvännäkijät?
Vastaus:
Raamattu puhuu paljon selkokieltä tulevaisuudesta. On myös erityinen profetoimisen armolahja. VT:ssa puhutaan profeetoista myös näkijöinä. Tällaista Raamattu ei tietenkään kiellä. Sitä vastoin kaikki sellaiset "näkijät", jotka eivät tunnustaudu Raamatun Jumalaan ja käyttävät eri konsteja ja niksejä tai jopa pahuuden voimia tulevaisuuden näkemiseen, kielletään Raamatussa. Heidän tykö ei saa mennä vaan kuuluu kysyä apua Raamatun Jumalalta.

Kysymys 1979 Lisätty: 4.5.2020
Kuuntelin hartauspuheesi koronavirukseen liittyen Youtubesta. Sain siitä lohtua ja rohkaisua. Suomen kansan on nyt vain nöyrryttävä ja otettava Jeesuksen veri ristiltä vastaan ja elettävä hurskaasti Jumalaa palvellen.
Vastaus:
Rohkaisevaa palautetta, josta kiitän. Tuo hartaus on kuultavissa yhä rukoilevaisten Youtube-kanavalla.

Kysymykset: 1799-1818, 1819-1838, 1839-1858, 1859-1878, 1879-1898, 1899-1918, 1919-1938, 1939-1958, 1959-1978, 1979-1998