Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1991

Kysymykset: 1804-1823, 1824-1843, 1844-1863, 1864-1883, 1884-1903, 1904-1923, 1924-1943, 1944-1963, 1964-1983, 1984-1991

Kysymys 1963 Lisätty: 28.2.2020
Onko se todellakin nykyisin oikein ja lapsille hyväksi, että pienluokan 10-vuotiaat erityislapset laitetaan tekemään nettihakuja tableteilla aiheista demonit ja lucifer, kun joku oppilas on ne uskonnon tunnilla maininnut? Meillä ainakin niiden juttujen ja kuvien jälkeen on kärsitty kovasti ahdistuksesta, käyttäydytty aggressiivisesti ja nähty painajaisia.
Vastaus:
Ei ole. Olisi tärkeää, että lapsi saa oppia Jeesuksen olevan Herra ja Kaikkivaltias, jonka vallan alle kaikki pahuus joutuu taipumaan. Uskon vahvasti, että silloin puhe pahuudesta ja persoonallisesta pahasta jms asettuu oikeaan yhteyteensä eikä herätä vastaavaa pelkoa. Lapsi tietää kastettuna olevansa turvassa kaikesta pahasta ja Herraansa Jeesukseen luottaen saa kohdata pahuuden, jonka hän on jo voittanut. Tästä hyvin rohkaisevasta näkökulmasta kannattaa siellä kotona puhua lapsen kanssa vielä uudelleen asiasta. Rauhallisesti ja turvallisesti. Kaikenlaista turhaa ylisanoitusta karttaen. Siunausta ja viisautta siihen!

Kysymys 1962 Lisätty: 28.2.2020
Onko sterilisaatio eli vasektomia koskaan kristinuskon mukaan hyvä ratkaisu?
Vastaus:
Voi se käsittääkseni esim. jossain sairauksissa tms. olla mahdollinen ratkaisu.

Kysymys 1961 Lisätty: 28.2.2020
Onko kristityn pakko aina olla jonkun seurakunnan jäsen, niin että on kirjoilla siellä? Eikö kirkkojen kriisivaiheissa ole ihan ok välillä olla kirjoilla ei missään jos kuitenkin käy jossain seurakunnassa?
Vastaus:
Ei ole hyvä olla "turisti-kristitty", joka välillä on jossain kirjoilla ja välillä ei. Menee jonnekin ja tulee takaisin lähteäkseen taas aivan jonnekin muualle. Ole uskollinen. Ei ole mielekästä jäädä "kellumaan" kirkkokuntien ulkopuolella jonnekin aavalle ulapalle. Kyllä sinun on oltava kirkon jäsen ja kirkon eteen tehtävä työtä. Olet kasteen sekä uskon kautta Kristuksen kirkon jäsen, mutta se kyllä konkretisoituu "tavallisena" kirkon jäsenyytenä. Siinä kirkossa kohtaat myös huonoa (tai vähemmän hyviä puolia). Tehtävänäsi on auttaa sellaisissa eikä esim. vaihtaa seurakuntaa taikka kirkkoa. Kirkkosi tarvitsee sinua. Siksi älä jätä sitä vaan rukoile sen puolesta äläkä hylkää Jumalan sanaa, vaan pidä sitä esillä hyvänä ja huonona hetkenä.

Kysymys 1960 Lisätty: 28.2.2020
Muuttuuko kristitty milloinkaan olemukseltaan paremmaksi? Mitä Luther opetti paremmaksi tulemisesta?
Vastaus:
Ks. kysymys 1959.

Kysymys 1959 Lisätty: 28.2.2020
Onko pyhitys paremmaksi tulemista?
Vastaus:
Pyhityksestä sanotaan, että se on syvenevää synnin ja armon tuntoa. Se on hyvä määritelmä. Mieti sitä! Ulkonaisesti meidän elämämme voi ja sen kuuluukin "siistiytyä", mutta sisäisesti me huomaamme itsessämme uusia, pahempia sisäisiä syntejä (kuten epäusko, epätoivo, ylpeys, kateus jne) ja siinä mielessä ei meistä itsestämme tunnu alkuunkaan, että tulisimme paremmiksi. Päinvastoin. Silloin kristitty saa yhä lähemmin turvata ja luottaa Herransa hyvyyteen ja laupiuteen. Jeesuksen veressä on syntisi anteeksi annettu.

Kysymys 1958 Lisätty: 28.2.2020
Kannattaako Inkerin kirkkoon Venäjällä suomalaisen liittyä?
Vastaus:
Kannattaa varmasti. Siellä kuulee Jumalan sanaa ja pääsee seurakunnan yhteyteen.

Kysymys 1957 Lisätty: 28.2.2020
2. Sam. 16:5-12:
16:5 Kun kuningas Daavid tuli Bahurimiin, niin katso, sieltä tuli mies, joka oli sukua Saulin perheelle, nimeltä Siimei, Geeran poika; hän tuli ja kiroili tullessaan.
16:6 Ja hän viskeli kivillä Daavidia ja kaikkia kuningas Daavidin palvelijoita, vaikka kaikki väki ja kaikki urhot olivat hänen oikealla ja vasemmalla puolellaan.
16:7 Ja kiroillessaan häntä Siimei sanoi näin: "Pois, pois, sinä murhamies, sinä kelvoton!
16:8 Herra kostaa sinulle kaiken Saulin perheen veren, hänen, jonka sijaan sinä olet tullut kuninkaaksi. Ja Herra antaa nyt kuninkuuden sinun poikasi Absalomin käteen. Ja katso, sinä olet itse joutunut onnettomuuteen, sillä murhamies sinä olet."
16:9 Niin Abisai, Serujan poika, sanoi kuninkaalle: "Miksi tuo koiranraato saa kiroilla herraani, kuningasta? Anna minun mennä ja lyödä häneltä pää poikki."
16:10 Mutta kuningas vastasi: "Mitä teillä on minun kanssani tekemistä, te Serujan pojat? Jos hän kiroilee ja jos Herra on käskenyt häntä: 'Kiroile Daavidia', niin kuka voi sanoa: 'Miksi teet niin?'"
16:11 Ja Daavid sanoi vielä Abisaille ja kaikille palvelijoillensa: "Katso, oma poikani, joka on lähtenyt minun ruumiistani, väijyy henkeäni; miksi ei sitten tämä benjaminilainen? Antakaa hänen olla, kiroilkoon vain; sillä Herra on häntä käskenyt.
16:12 Ehkä Herra vielä näkee minun kurjuuteni, ja ehkä Herra maksaa minulle hyvällä sen kirouksen, joka tänä päivänä kohtaa minua.

Ihmettelen, onko tässä Daavidin inhimillisiä ajatuksia vai totuus Jumalasta. Käskeekö Jumala ihmisten kiroilla toisia ihmisiä? Daavid jatkaa "ehkä"-sanoilla. Onko epävarmaa, näkeekö Jumala kurjuutemme? --- Onko Raamatussa paitsi faktoja Jumalasta niin myös inhimillisiä ajatuksia, jotka eivät ole totta. Miten nämä osaa eroittaa toisistaan?
Vastaus:
Raamattu kertoo esim. että Jumala salli muinaisten suurvaltojen Assyrian ja Baabelin valloittaa Israel/Juuda. Hän "käski" kuninkaat sinne, koska kansa oli tehnyt syntiä ja paaduttanut sydämensä. (Tällaisia vastaavia kertomuksia on Raamatussa monia.) Nyt Daavid ajattelee, että ehkä siis Jumala on käskenyt Siimein kiroilla häntä, koska hän oli niin raskaasti syntiä tehnyt. Daavid kumminkin luotti siihen, että Herransa hyvyys ja armo on suurempi kuin ihmisen syntisyys. Ja niinhän siinä sitten kävi: Daavid sai palata takaisin voittajana Jerusalemiin. Se tapahtui Herran armosta.
Kyllä Jumala näkee kurjuutemme ja auttaa. Saanen tässä viitatata omaan pääkirjoitukseeni, joka julkaistaa nrossa 3/2020. Lukisitko siitä?
Ja ole turvallisella mielellä: Raamatussa on kaikki totta. Tietysti se sisältää rehellistä tilitystä ihmisen pahuudesta (tai ihmisten hulluja ajatuksia Jumalasta jne), mutta ne ovat esimerkkeinä siitä, kuinka ei pidä ajatella. Kun luet Raamattua ottaen huomioon asiayhteyden, uskon, että siitä aika nopeasti selviää, kuinka asia on ymmärrettävä. Jumalan oma Henki auttaa sinua ymmärtämisessä. Saat rukoilla häneltä apua.

Kysymys 1956 Lisätty: 28.2.2020
Mitä tarkoittaa palava rukous?
Vastaus:
Se on rukoilemista Taivaan Isän lapsena häneen lapsenomaisesti turvaten ja hänen luokseen rientäen kaikessa hädässä.
Se on rukoilemista Jeesuksen nimessä hänen ristinsä ansioon luottaen ja ilman että vetoaa omiin ansioihinsa.
Se on rukoilemista Pyhässä Hengessä hänen ääntään kuunnellen ja hänestä voimaa ammentaen rukoukseen.
Lyhyesti sanottuna: Palava rukous on esimerkiksi taikka nimenomaan "Isä meidän"-rukouksen rukoilemista sydämestä.

Kysymys 1955 Lisätty: 28.2.2020
Kannattaako suomalaisen liittyä Inkerin kirkkoon?
Vastaus:
Se on yksi mahdollisuus, jos elintila Suomen ev.lut. kirkossa tehdään täysin mahdottomaksi joskus tulevaisuudessa. Muuten on hyvä pysyä sen kirkon piirissä, jossa on kutsuttu ja vaikuttaa siellä vääryyttä sekä kaikkea saatanallista valhetta vastaan puhdasta evankeliumia julistaen ja sen puolesta rukoillen.

Kysymys 1954 Lisätty: 28.2.2020
Saako kristitty harrastaa taekwondoa
Vastaus:
Saa. Kaikki sellainen urheilu, johon mahdollisesti liittyy yhä edelleen jonkinlaista vierasta uskonnollista viestintää, ei ole hyväksi.

Kysymys 1953 Lisätty: 23.1.2020
Milloin rikkauden tavoittelu muuttuu epäjumalan palvonnaksi? Jos kova työnteko ja kaiken ajan käyttö menee töihin, ohi puolison ja perheenkin, onko se kristillistä elämää? Perustelu kuuluu, että Raamatussa käsketään ihmistä työtä tekemään, mutta missä menee konkreettinen raja, ettei työnarkomaanius ja rikkauksien ja helpon elämän tavoittelu menisi epäjumalan palvonnaksi...
Vastaus:
Rikkauden tavoittelu on jo epäjumalanpalvomista. Ei se siksi "muutu". Sananlaskut 23:4-5 "Älä vaivaa sinuas tullakses rikkaksi, ja lakkaa sinun viisaudesta. Älä lennätä silmiäs sen jälkeen, jota et sinä taida saada; sillä se tekee itsellensä siivet niinkuin kotka, ja lentää taivasta päin." Vielä pahempaa on, jos rikkauksien himossa laiminlyö perheensä, puolisonsa, lapsensa jne. Tällaista rahan himoa ihminen on taitava naamioimaan eri kristillisillä verukkeilla kuten puheella ahkeruudesta ja sinnikkyydestä. Nuo ovat kalleita hyvejä, mutta niiden väärinkäyttö oman rahanhimon peitteenä on inhottavaa.

Kysymys 1952 Lisätty: 23.1.2020
Mitä jos ei halua lapsia sen takia, että mielenterveysongelma voi siirtyä perinnöllisenä eteenpäin? Onko silloin oikein mennä avioliittoon ja harrastaa seksiä käyttäen ehkäisyä?
Vastaus:
Joskus on kyllä tarpeen miettiä tällaista tai jotain vastaavaa ongelmaa koskien erinäisiä vakavia perinnöllisiä sairauksia. Pyhään avioliittoon voi silti mennä ja elää vastuullisesti puolisona.

Kysymys 1951 Lisätty: 23.1.2020
En oikein osaa välttämättä muotoilla tätä asiaa niin, että se kuulostaisi kuvin "kunnialliselta". Mietin vain tälläistä asiaa, että jos haluaa pidättäytyä seksistä ennen avioliittoa, niin näen, että siihen sisältyy jonkinlainen riski kuitekin seksuaalisesta yhteensopimattomuudesta. En pyri tällä argumentoimaan "vapaan seksuaalisuuden" puolesta tai hyväksyttämään esiaviollisia suhteita. Tämä on minulle todellinen kysymys, jota mietin. Seksi on minulle hyvin tärkeä asia ja haluaisin, että avioliitossa se todella tyydyttäisi kummatkin osapuolet. Kuitenkin ihan faktana on niin, että kaikki ihmiset eivät vain sovi ruumiillisesti yhteen, jolloin yhdyntä ei tuota nautintoa tai se voi jopa sattua epäsopivuudesta johtuen. Miehet ja naiset kuitenkin eroavat ruumiillisesit myös sukupuolielimiltään. Etenkin naiselle tämä voi olla ongelma. Monesti tässä kohtaa kysyjää myös ns syyllistetään, että hän ei joko halua oikeasti sitoutua, jos seksi on näin iso asia tai että "henkinen yhteensopivuus" kuittaa kaiken. Tottakai henkinen yhteensopivuus auttaa paljon, mutta yhdyntä on myös ruumiillinen akti ja nautinto on myös fyysistä ruumiista lähtevää nautintoa. Jos ruumiillisella tasolla yhdyntä ei tuota nautintoa niin henkinen nauntinto ei korvaa tätä. Joillekin myös yhdyntä on juuri se pääasiallinen nautinnon muoto, joten "muut tavat" eivät korvaa yhdyntää.
Vastaus:
Ymmärtäisin tämän ongelman aika harvinaiseksi ja teoreettiseksi. Usein seksuaalisen yhteyden ja mielihyvän tuhoaa henkiset "lukot" ja niistä johtuvat psykofyysiset seuraamukset. Raamattu puhuu seksuaalisuudesta sekä sen merkityksestä avioliitossa. Eikä ole syytä väheksyä tai nähdä sitä toissijaisena. Se kuuluu avioliiton kokonaisuuteen tärkeänä osana. Seksuaalisuuden toteuttamistavat vaihtelevat. Tuskin kaikille pareille sopivat kaikki tavat ja liikkeet miten ja milloin tahansa. Joten tässä voidaan myös luoda turhia paineita ja ikään kuin vaatia toiselta, että kaikki mahdollinen ja melkein mahdotonkin on oltava kunnossa ja sen ja sen on toimittava niin kuin minä itse haluan. Monet parit joutuvat joka tapauksessa valitsemaan mieleisensä tavat seksuaalisuuden toteuttamiseen ja kokemiseen. Paljon siihen sisältyy myös opettelua enkä usko, että voi jollain "kokeilulla" tietää, kuinka hyvin (tai mahdollisesti huonommin) jatkossa seksuaalisuus onnistuu. Joskus aiempina vuosisatoina haluttiin kokeilla, että tuleeko niitä lapsia tulevaisuudessa maatalon moninaisiin hommiin ja siksi tehtiin syntiä ja katsottiin, josko nainen tulee sitten raskaaksi. Tänään alkaa olla vallalla ajatus, että samaa pitää kokeilla seksuaalisen mielihyvän merkeissä. Periaate on kumminkin sama. Siksi on parasta ja ainoa oikea ratkaisu jättää seksuaalisuus avioliittoon. Sillä on Jumalan siunaus.

Kysymys 1950 Lisätty: 23.1.2020
Onko Suomen puolustusvoimien palveluksessa työskentely syntiä?
Vastaus:
Ei ole. Maanpuolustus kuuluu kristityn velvollisuuksiin. Raamatussa on monia mainintoja hurskaista sadanpäämiehistä. Eräästäkin Jeesus sanoi, että ei ole löytänyt yhtä suurta uskoa Israelissa kuin tuolla miehellä oli! Samoin Johannes Kastaja ei vaatinut parannuksen kasteelle tulevia luopumaan armeijasta vaan olemaan kiskomatta ja kiristämättä ihmisiä. Lue Matt. 8:10 ja Luuk.3:14.

Kysymys 1949 Lisätty: 29.11.2019
Kannattaako kirkkoisä Augustinuksen kirjoja lukea? Mikä niistä olisi paras?
Vastaus:
Kannattaa lukea. Hänestä sanotaan, että hän on läntisen kristikunnan arvostetuin kirkkoisä. Mahdotonta sanoa, mikä kirjoista olisi paras. Nykyaikana, kun monet tykkäävät lukea eri henkilöiden muistelmia tai omaelämäkertoja, niin Augustinuksen "Tunnustukset" voisi olla sopiva kirja luettavaksi. Löytyy varmaan kirjastostasi suomeksikin.

Kysymys 1948 Lisätty: 29.11.2019
Mikä sovitusteoria on se oikea teoria? Niitähän on monia teorioita Jeesuksen kuolemasta.
Vastaus:
Tässä ei onnistu kaikkien sovitusteorioitten läpikäyminen. Ei Raamatun rikasta opetusta voi myöskään puristaa yksipuolisesti johonkin tiettyyn malliin ja sanoa sitten, että siinä on kaikki. Jos Raamatun mukaisesti opetetaan, niin huomataan, että monet opetukset pitävät yhtä, mutta ne on opetustarkoituksessa kirjoitettu eri näkökulmasta.

Kysymys 1947 Lisätty: 29.11.2019
Mitä jos Päivi Räsäsen tapauksessa on pelkästään makuasia mihin päätökseen päädytään tuomioistuimissa? Lakia voi tulkita monella tavalla valikoivasti.
Vastaus:
En uskoisi, että kyse on pelkästä makuasiasta. P. Räsänen on lainannut Raamattua ja opettanut avioliitosta sen mukaisesti. Ei hän ole millään tavalla lietsonut vihaa jotain ihmisryhmää vastaan. Jos Suomessa ei ole enää ikään kuin luvallista opettaa uskonnon- ja sananvapauslain mukaan, ollaan siirtymässä oikeusvaltiosta banaanivaltioksi ja Suomen on aivan turha kritisoida esim. Unkarin tai Puolan oikeustilannetta, kun omassa maassamme sallitaan uskonvaino. Räsänen tarvitsee esirukoustamme tässä tilanteessa ja voimia Herraltamme.

Kysymys 1946 Lisätty: 29.11.2019
Olen parikymppinen mies, joka kamppailee uskonasioiden kanssa. En tiedä, mihin oikein uskon, mutta samalla tunnen pienen kristinuskon kipinän sisälläni. En oikein ole koskaan lukenut Raamattua ja muutenkaan tiedä kristinuskosta kovin paljoa. Mitä minun kannattaisi lukea Raamatusta ja tehdä, että pääsisin Jeesuksen luo?

Lisäksi, miten voisin pysyä sinnikkäänä maailman houkutuksia vastaan?
Vastaus:
Aloita tosiaan Raamatun lukeminen päivittäin. Aloita vaikka Johanneksen evankeliumista. Pidä pieni rukous ennen lukemista. Esim. näin: "Jeesus, auta minua ymmärtämään sanasi. Puhu siinä sinä minulle. Amen." Lisäksi kannattaa etsiä ja hakeutua seurakunnan yhteyteen. Esim. raamattupiiri olisi kiva. Myös hyvässä jumalanpalveluksessa saa rauhan sisimpäänsä. Näin Jumala vahvistaa sinua myös noita maailman houkutuksia vastaan. Olisi myös hyvä, jos sinulla olisi joku vanhempi kristitty, joka voi auttaa sinua vaikeissa kysymyksissä ja vaikeina hetkinä.
(Turusta löytyy esim. hyvä jumalanpalvelus SLEYn Lutherin kirkolta tai Luther-säätiön Betel-kirkosta. Molemmat ovat keskustassa ja niihin on helppo päästä julkisilla.)

Kysymys 1945 Lisätty: 29.11.2019
Miten keksisin isälleni hyvän vastauksen kun hän ei anna värjätä hiuksia, vaan kaivoi esille Raamatun paikan jossa kerrottiin naisen sisäisestä kauneudesta?
Vastaus:
Ei tämä hiusten värjaaminen ole mikään autuuden asia. Mutta rehellisesti sanottuna "komppaan" kyllä isääsi. En ole koskaan tajunnut värjäämistä. Joskus voi olla tarpeen jossain yhteydessä jossain määrin. Lisäksi nuo värjäämisaineet ovat välillä niin vahvoja, että voivat aiheuttaa isoja allergisia reaktioita ja turvottaa koko päänahan muodottomaksi. Minusta blondit ovat kauniita blondeina, brunetet brunetteina ja punapäät ihan just sellaisina punapäinä. Miksi blondin pitäisi muuttua brunetiksi ja bruneten sitten vastavuoroisesti blondiksi? Itse kannatan luonnollista kauneutta. Minusta se on vaan niin - kaunista. Iloitsen naisista, jotka kantavat ylväästi omaa persoonallisuuttaan ulkomuotoaan myöten. He ovat upeita naisia minusta. Näillä "isimäisillä" ajatuksilla haluan siunata sinua. Olkoon elämäsi kaikin puolin Jumalan hyvässä johdatuksessa.

Kysymys 1944 Lisätty: 29.11.2019
Raamatunkohtaa eli lukua 1. Kor. 14 ei noudateta luterilaisissa jumalanpalveluksissa. Siellä puhutaan, että jokaisella on jotain annettavaa kun kristityt kokoontuvat yhteen. Opetus, laulu, kielilläpuhuminen ja sen selitys, ilmestys ja profetoiminen. Ei näitä yleensä ole luterilaissa messuissa Suomessa. Se siitä meidän raamatullisuudesta. Emme ole raamatullisia. Milloin joku meidän messussa on kertonut ilmestyksestään, puhunut kielillä tai tulkinnut sitä tai profetoinut? Miksi noudatamme Jumalan sanaa tässä vain laulun ja opetuksen osalta?
Vastaus:
Ei 1. Kor. 14 väitä, että tuollaisia lahjoja pitäisi aina ja kaikkialla olla jumalanpalveluksesta jumalanpalvelukseen. Eikä tuo Paavalin suoma mahdollisuus ole uusi laki, joka pitäisi täyttää ikään kuin salaisella ajatuksella siitä, että vasta silloin vietetään raamatullinen jp. Sen vuoksi voit turvallisella mielellä ja esirukouksessa käydä tavallisen seurakunnan tavallisessa jumalanpalveluksessa, kunhan siellä opetetaan oikein ja raamatullisesti.

Kysymykset: 1804-1823, 1824-1843, 1844-1863, 1864-1883, 1884-1903, 1904-1923, 1924-1943, 1944-1963, 1964-1983, 1984-1991Sivuja päivitetty viimeksi 14.9.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com