Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1812-1831, 1832-1851, 1852-1871, 1872-1891, 1892-1911, 1912-1931, 1932-1951, 1952-1971, 1972-1991, 1992-1998

Kysymys 1911 Lisätty: 18.7.2019
Onko väärin mennä naimisiin ilman rakastumista jos tarkoituksena on
kuitenkin solmia elinikäinen uskollinen kristillinen avioliitto? Ajattelen, että rakkaus on huolenpitoa ja välittämistä, eivätkä kaikki välttämättä tarvitse sellaista "tunnehuumaa" ennen liiton solmimista vaan menevät ns järkisyyt edellä.
Vastaus:
No en kyllä suosittele. Ei elinikäisestä avioliitosta tule mitään, jos luonteenpiirteet eivät kerta kaikkiaan sovi yhteen. Vanhastaan on kyllä menty naimisiin esim. vanhempien opastuksella, mutta silloin vanhemmat ovat vastuullisina miettineet tarkoin, kuka olisi omalle lapselle "se kaikkein sopivin". Jos he valitsivat puolison omaisuuden tai arvon tai yhteiskunnallisen aseman puolesta, se saattoi johtaa vaikeaan liittoon.

Kysymys 1910 Lisätty: 18.7.2019
Kun tänne kysymyksiä ja viestejä olen lähettänyt, niin aika hyvin rukouksiisi on vastattu. Melkein aina tullut jokin kokemus.
Vastaus:
Mahtavaa. Se on sitten Herran suurta armoa kohdallasi.

Kysymys 1909 Lisätty: 18.7.2019
Miten voisin opetella rakastamaan kuusi vuotta nuorempaa pikkusiskoa, jota kohtaan tunnen välillä jopa vihaa?
Vastaus:
Ajattele sitä, kuinka Jeesus rakasti ja rakastaa meitä, vaikka me olimme Jumalan vihan alla syntiemme takia ja niitä teimme jatkuvasti. Yksin ja ainoastaan evankeliumi synnyttää meissä rakkautta. Usein rakkaus lienee kovimmalla koetuksella juuri lähisuhteissa. Rukoile Herran armoa kohdata pikkusiskosi rakkaudellisesti.

Kysymys 1908 Lisätty: 18.7.2019
onko synti rikkoa maan omaa lakia esim juoda alkoholia alaikäisenä
Vastaus:
No tuossa tapauksessa kyllä, jos ja kun maallinen laki ei ole Jumalan sanan vastaista. Ymmärrän siis alkoholin juomisella tässä humaltumista tai vastaavan tyyppistä rillumista.

Kysymys 1907 Lisätty: 18.7.2019
Minun hyvä ystävä joka ei ole uskova niin hän sanoo Herran nimeä turhaan koulussa hänelle ei olla kotona opetettu sitä että hän ei saa kiroilla kun kerran huomautin siitä että voiko hän lopettaa hän sanoi että se ei ole kiroilemista ja hän sanoo yleensäkki "omg" ja meidän opettajakin on sanonut että ei saa turhaan lausua Herran nimeä mutta hän ei vain tajua uskovaisen ystäväni kaveri on samanlainen hänkin hokee kokoaja heraan nimea turhaan tai sanooomg sw on tarttunut uskovaiseen ystävääni ja hänkin nyt hokee turhaan niitä mitä teen mitä mä sanon niille??
Vastaus:
Hyvä, kun olet jo sanonut. Voi olla tarpeen tehdä myös ero sen välillä, että joutuu tuomiolle "jokaisesta turhasta sanasta" tai "kirosanoista". Siinä on vissi ero, mutta kristityn on syytä oppia puhumaan selkeästi, ilman turhia vakuuttamisia.

Kysymys 1906 Lisätty: 18.7.2019
Miten voin lopettaa uskon suorittamisen? Esim. Aina kun rukoilen niin sanon vaikka siunaa läheisiä tai jos joku on sairas rukoilen sen puolesta mutta kun rukoilen sen niin rukoilen sen 2 tai 3 kertaa putkeen siis sen saman asian että Herra varmasti kuulisi
Vastaus:
Usko, että olet kokonaan turmeltunut, suuri syntinen, mutta juuri sinä olet sellaisena lunastettu ristillä Jumalan omaksi. Kun tässä uskossa rukoilet, ei sinulla ole mitään suorittamista, koska et pysty siihen, vaan saat kaiken hyvältä Herraltasi.

Kysymys 1905 Lisätty: 19.5.2019
Minua pelottaa etten pääse taivaaseen. Olen vasta 13 mutta mietin joka yö kuolemaani ja olenko tehnyt jotain peruuttamatonta jonka seurauksena en pääsisi jumalan luo. Muutenkin minua pelottaa kuolema ja itken joka yö. Miten voisin saada pelon pois?
Vastaus:
Rauhaa sinulle! Kyllä sinä olet varmasti tehnyt paljonkin sellaista ja peruuttamatonta, jonka vuoksi et pääse taivaaseen. Sitä kutsutaan juuri synniksi ja sinua syntiseksi. Tällainen syntinen olen minäkin. Sellaisia ovat kaikki. Nyt on kumminkin niin, että Jeesus on kuollut sinun ja koko maailman puolesta. Hän on sovittanut "kaikkien kaikki synnit". Siis myös sinun ja minun. Lisäksi Jeesus on kuolemallansa ja ylösnousemuksellansa murtanut kuolon vallan. Hän on ensimmäisenä noussut kuolleista ylös ja kuolemalla ei ole mitään valtaa häneen. Uskon kautta me olemme hänessä ja häneen yhditettyjä. Siksi kuolemalla ei ole mitään valtaa meihin ja ei siis sinuunkaan. Olethan kastettu? Siinä sinut on Roomalaiskirjeen 6 luvun mukaan liitetty Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Lue tuo luku Raamatustasi! Siksi voit olla aivan varma, että syntisi on täysin sovitettu Jeesuksen toimesta Golgatalla. Kuolemakaan ei pysty nielemään sinua kitaansa. Jeesuksen seurassa olet ARMAHDETTU syntinen ja siksi on myös kuolemanpelkosi voitettu. Jeesus on ylösnoussut ja hän nostaa myös sinut kuolleista. Eikä yksikään, joka häneen uskoo, kuole vaan hänellä on iankaikkinen elämä jo nyt ja kuolemassa ja kuoleman jälkeen. Toivon sydämestäni, että sinun ei tarvitse enää itkeä vaan saat iloita, iloita ja vielä kerran iloita - ja nukkua yösi rauhassa!

Kysymys 1904 Lisätty: 19.5.2019
Matteus 12:32 kerrotaan että jos joku pilkkaa pyhää henkeä, sitä ei anneta ikinä anteeksi. mutta jos pyhä henki on jumala, niin tarkoittaako se, että jos pilkkaa jumalaa niin sitä ei anneta anteeksi?
Vastaus:
Pyhän Hengen pilkka tarkoittaa Pyhän Hengen työn vastustamista. Eli sitä että Pyhä Henki tahtoo viedä syntisen Jeesuksen tykö armahdettavaksi. Ei ole kysymys sinänsä siitä, ajatteleeko tai sanooko joskus jotain huonoa ja kamalaa Jumalasta (sitä ei tietenkään saisi tehdä) vaan puhe on sen sijaan siitä, että tekee tyhjäksi toistuvasti ja rienaten Jumalan halun pelastaa syntinen taivaaseen. Ks. ja lue kysymykset nrot 21, 1129, 1677.

Kysymys 1903 Lisätty: 19.5.2019
Miten luterilaisuus suhtautuu paastoamiseen?
Vastaus:
Rohkaisevasti. Jeesuksen vuorisaarnan mukaisesti. Lue Matt. 6:16-18. Ja sitten lue myös Jesajan kirjan luku 58, joka puhuu oikeasta paastosta, johon liittyy muutakin kuin ruuasta pidättäytymistä.

Kysymys 1902 Lisätty: 19.5.2019
Miten voimme olla varmoja, että Raamattua ei ole koskaan muutettu? Onko raamattua muutettu?
Vastaus:
Tuo kysymys pohjautuu lähinnä "urbaaniin legendaan". Tuskinpa kukaan länsimaalainen epäilee, ettemmekö tietäisi, mitä Platon tai Seneca on kirjoittanut. Silti heidän teksteistään on vain muutamia kunnollisia käsikirjoituksia olemassa. Esim. Uudesta testamentista on taasen jopa noin 5000 käsikirjoitusta. On täysin selvää, että voit luottaa hyvästi luottaa Raamattuun. Joskus 2. maailmansodan jälkeen oli vallalla hyvin laajalle levinnyt uskomus, että Vanhaa testamenttia oli muutettu eikä meillä ollut tietoa esim. Jesajan tekstistä. Siihen aikaan vanhimmat Jesajan käsikirjoitukset olivat n. 800 jKr. ja Jesaja itse eli n. 750 eKr. Kun sitten löytyi Qumranin teksteistä vanha Jesajan kirjakäärö, joka ajoittuu jo ennen ajanlaskun alkua, huomattiin, että juutalaiset ovat todella tarkkaan kopioineet pyhät tekstinsä eivätkä ole ryhtyneet niitä muuttelemaan mielensä mukaan. Sanon siksi sinulle, että ei meillä ole koko antiikissa mitään toista tekstikokoelmaa, johon voisit luottaa enemmän kuin Raamattuun!

Kysymys 1901 Lisätty: 19.5.2019
Kysymykseni on ehkä vähän outo, mutta silti mieltäni askarruttava. Voiko henkilölle, joka ei ole uskossa sanoa, että "Olet Jeesuksen nimessä parannettu tai siunattu." Entä jos kyseessä on pieni lapsi? Selvää toki on, että ei uskovien puolesta saa ja pitää rukoilla, mutta voiko siis noin suoraan toimia Jeesuksen nimessä?
Vastaus:
Kyllä täytyy kysyä ensin itseltään, että mitä tuo tuollainen lopulta tarkoittaa. Voimme tietysti sanoa kaikenlaista yhdelle ja toiselle. Mutta Raamattu kehottaa meitä puhumaan ymmärrettävästi ja puhumaan "suolalla höystettyä" puhetta. Siksi kehottaisin käymään selkeää ja lämmintä keskustelua asianomaisen kanssa sen sijaan, että heittelee sinne tänne jotain sanontaa paranemisesta ja siunaamisesta. Jos tuo kysymys liittyy johonkin yksityiskohtaisempaan kertomukseen, silloin ehkä olet juuri käynyt tuollaista keskustelua. Siinä tapauksessa on puheellasi selkeä kohde ja se tulee heti ymmärrettävämmäksi omassa yhteydessään. Keskity ihmiseen, lähimmäiseesi. Kuuntele, mikä hänen asiansa on. Ja sitten rukoile, että löydät oikeat sanat ennen kuin ajattelet tai sanot yhtään mitään. Pidä esikuvanasi Jeesuksen omaa hienosyistä tapaa kohdata ihminen.

Kysymys 1900 Lisätty: 19.5.2019
Esimerkki: Rattijuoppo ajaa jalankulkijan kuoliaaksi. Toinen esimerkki: Avioliitosta aiemmin tahoillaan eronneille syntyy uudesta suhteesta lapsi. Onko tapausten takana ennalta säädetty kohtalo että kuolema ja syntymä on tapahtunut ? "Aika on syntyä ja aika kuolla". Vai miten pitää ajatella ? Molempiin on pitänyt rikkoa Jumalan tahtoa vastaan.
Vastaus:
Sanoisin, että synti on aina synti eikä se miksikään muuksi muutu. Ei meidän selittelyillämme tai pohdinnoillamme. Toisaalta ei tietysti ole syntyneen lapsen vika, jos vanhemmat ovat tehneet syntiä. Lapsi on joka tapauksessa Jumalan rakastama ja sellaisena yhtä arvokas kuin muutkin. Elämän lahja on elämän lahja, vaikka sitten olosuhteet olisivat olleet mitä ovat. Kuolemantapaus on aina seurausta synnistä ja mainitsemassasi esimerkissä se on todella ruman synnin ja ehkä tosi pitkän ryyppyputken kauhea seuraus. Toivon, että sellainen tapaus voisi toimia herätyksenä rikoksentekijälle, jotta hän havahtuisi siihen, mihin viinan perkele on häntä viemässä ja jo vienyt. Jos hän herää synnin unestaan, on sentään koitunut Jumalan sallimuksesta tuon ihmisen täyskäännös. Toisaalta en koe itseäni miksikään Jumalan töitten selittelijäksi. Siihen olen ihan liian heikko ja tyhmä. Siksi en rupea tässä liikoja ajattelemaan taikka vastaamaan kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin kysymyksiin! Siunausta sinulle kuitenkin, kysymyksen esittäjä.

Kysymys 1899 Lisätty: 19.5.2019
Jeesus sanoo: "Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut. Joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt." (Joh. 20:23) Tarkoittaako tämä sitä, että tämän armoa anovan synnit on silloin anteeksi annetut? Vai jos en anna jollekin anteeksi, en myöskään minä saa omia syntejäni taivaassa anteeksi ? Kumpaa tarkoittaa ?
Entä jos väärintekijä ei olekaan pahoillaan eikä ole pyytänyt anteeksi, pitääkö silloin antaa anteeksi vaikka on haavoitettu tosi pahasti, eikä pysty myöskään anteeksiantoon?
Vastaus:
Kyllä tuo kohta tarkoittaa sitä, että yksityisessä ripissä me saamme tunnustaa mieltä painavat syntimme ja saada niistä anteeksianto niin kuin Jumalalta itseltään papin suun kautta. Kyllä Jeesus sitten sanoo myös, että "jos me emme anna toisllemme anteeksi, ei taivaan Isäkään anna meille anteeksi". Lue. Matt. 18:23-35. Jos väärintekijä ei pyydä anteeksi, asia mutkistuu. Mutta syvimmältään pätee edelleen ihan sama Jeesuksen sana. Meidän kuuluu silti pyytää anteeksiantavaa mieltä ja antaa anteeksi. Toisaalta on selvää, että tuo kyseinen väärintekijä joutuu Jumalan tuomioistuimen eteen vastaamaan teoistaan. Mutta ehkä juuri hän kohdatessaan sinun anteeksiantavan mielen, rupeaa katumaan tekemäänsä pahaa ja näin saat olla johdattamassa hänet armon tuntoon.

Kysymys 1898 Lisätty: 19.5.2019
Voitko suositella Hetkinen raamatunlukuopasta?
Vastaus:
En sitä tunne kovin hyvin. Itselläni on periaate, että kaikkea, mitä lukee, täytyy koetella, ja pitää se, mikä hyvää on. Tuo periaate on Raamatusta.

Kysymys 1897 Lisätty: 19.5.2019
Missä kaikkialla Rukoilevaisuutta esiintyy?
Vastaus:
Ks. näiltä kotisivuilta Tausta -> Rukoilevaisuus pähkinänkuoressa

Kysymys 1896 Lisätty: 1.4.2019
P. Johanneksen 1. epistola 5:16-17. Mitä tarkoittaa synnit, jotka ovat kuolemaan? Ovatko ne sen tyyppisiä erityisen vakavia ja tietoisesti tehtäviä syntejä, joita uudestisyntynyt uskoava ei Pyhän Hengen läsnäollessa tee, vaan joihin langettuaan uskova on luopunut ja hänen on palattava uudestaan kasteen armoon ihan erikseen, tulemalla uudestaan uskoon (eli pelkkä yhteinen synninpäästö messussa ja olankohautus ei riitä)? Esim. sellaisia, joita mainitaan 1. Kor 6:9-10, Gal. 5:19-21 ja 1. Joh. 3:15?

Mitä tarkoittaa, ettei Johannes näiden tekijöiden puolesta pyydä rukoilemaan? Liittykö tämä alkuseurakunnan käytäntöön, että pahoihin synteihin syyllistyneet ja katumattomat jätettiin "saatanan haltuun"?
Vastaus:
Tuo 1. Joh. 5:16-17 on usein liitetty Pyhän Hengen pilkkaan. Se on vain eri sanoin ilmaistu noissa jakeissa. Tuosta synnistä voit lukea lisää: ks. kysymykset nrot 21, 1129, 1677.

Kysymys 1895 Lisätty: 1.4.2019
Jos mies on käyttänyt maksullisia seksipalveluita ennen avioliittoa, niin pitääkö tästä kertoa tulevalle vaimolle?

Jos miehellä on avioliitossa seksuaalisia ongelmia, niin voiko lääketieteen apuun, esim viagraan, turvautua?
Vastaus:
Kyllä avioliitto merkitse kahden ihmisen välillä sellaista avoimuutta, että ei tuollaista kuulu toiselta salata. Mihinkään yksityiskohtiin ei tarvitse mennä eikä toinen saa ruveta ksymyksillään ahdistelemaan tai kaivelemaan menneitä. On hyvä päästä aloittamaan avioliitto puhtaalta pöydältä ilman menneisyyden painolastia.
Kyllä avioliitossa voi hakea apua lääketieteen keinoin. Ei siinä ole mitään väärää tässä tapauksessa.

Kysymys 1894 Lisätty: 1.4.2019
Voiko olla uskovainen jos ei käy kirkossa? Mutta muuten elää niin kuin asiaan kuuluu. Voiko kirkossa käydä jos ei kuulu kirkkoon? Mitä kuoleman jälkeen tapahtuu? ja miksi kaikki kaunis luonto, eläimet ja kaikki muu pitää kadota jos tulee maailmanloppu? Mitä näistä raamatussa sanotaan? Mitä voisi tehdä ettei tarvisi pelätä kuolemaa?
Vastaus:
Kyllä uskovainen käy kirkossa saadakseen kuulla evankeliumia ja lisäksi nauttiakseen Herran pyhän ehtoollisen yhdessä muun seurakunnan kanssa. Kirkossa voi käydä - vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Silti ehtoolliselle voit tulla vasta, kun uskot Jeesukseen ja ymmärrät ehtoollisen suuren hengellisen merkityksen. Maailmanlopussa eikatoa kaikki kaunis. Ei se niin ole Raamattuun kirjoitettu. Päinvastoin maailman lopussa Jumala uudistaa kaiken aivan uskomattoman kauniiksi ja luomakuntamme pääsee syntiinlankeemuksen kirouksesta irti yhdessä meidän kanssamme. Eikä sinun tarvitse peljätä kuolemaa, kun olet kastettu Jeesuksen nimeen uskoen Jeesukseen omana Vapahtajanasi. Hän on kuoleman voittanut ja kaiken sen vallan murskannut, kun hän nousi kuolleista pääsiäisenä, ylösnousemuksen aamuna. Sinä saat uskossa olla hänen omansa nyt ja kuoleman hetkellä ja jopa kuolemassa. Pane turvasi Jeesukseen!

Kysymys 1893 Lisätty: 1.4.2019
Olen tullut uskoon 2kk sitten. Minulle on noussut halu kirjoittaa psykologinen jännitys kirja ja olenkin alkanut sitä työstää. Koen että Jumala vastasi rukoukseeni kun kyselin mitä minun pitäisi tehdä elämälläni. Nyt kuitenkin mietin voinko kirjoittaa kirjaa jossa esiintyy paljon syntiä? Tappamista ja haureutta ym...
Vastaus:
Ei kristittynä voi kirjoittaa kirjaa, jossa repostellaan synneillä ja jollain lailla ihannoidaan paheellista elämää. Kyllä voit kirjoittaa rehellisesti elävästä elämästä kuten esim kirkkoisä Augustinus, joka omissa muistelmissaan puhuu avoimesti myös pahuudestansa ja kaikesta pahasta, jota hän teki entisessä elämässään. Mutta siitä hän kertoo varoittavana esimerkkinä ja johdattaa sitten ihmisiä Jeesuksen luo. Koska siis kirjoitat kirjaasi, koeta kirjoittaa juoni niin, että se palvelee totuutta avaten ihmisten silmiä näkemään tämän merkillisen, tyhjän ja jumalattoman ajan lävitse.

Kysymys 1892 Lisätty: 1.4.2019
onko luterilaisuus ainut oikea uskonto, vai voiko pelastua jos on vaikka katolilainen?
Vastaus:
Luterilaisuus ei ole koskaan opettanut, että vain sen piirissä voisi pelastua. Jokainen, joka sydämessään turvaa Kristukseen Vapahtajana, pelastuu iankaikkiseen elämään.

Kysymykset: 1812-1831, 1832-1851, 1852-1871, 1872-1891, 1892-1911, 1912-1931, 1932-1951, 1952-1971, 1972-1991, 1992-1998Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com