Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1801-1820, 1821-1840, 1841-1860, 1861-1880, 1881-1900, 1901-1920, 1921-1940, 1941-1960, 1961-1980, 1981-1998

Kysymys 1900 Lisätty: 19.5.2019
Esimerkki: Rattijuoppo ajaa jalankulkijan kuoliaaksi. Toinen esimerkki: Avioliitosta aiemmin tahoillaan eronneille syntyy uudesta suhteesta lapsi. Onko tapausten takana ennalta säädetty kohtalo että kuolema ja syntymä on tapahtunut ? "Aika on syntyä ja aika kuolla". Vai miten pitää ajatella ? Molempiin on pitänyt rikkoa Jumalan tahtoa vastaan.
Vastaus:
Sanoisin, että synti on aina synti eikä se miksikään muuksi muutu. Ei meidän selittelyillämme tai pohdinnoillamme. Toisaalta ei tietysti ole syntyneen lapsen vika, jos vanhemmat ovat tehneet syntiä. Lapsi on joka tapauksessa Jumalan rakastama ja sellaisena yhtä arvokas kuin muutkin. Elämän lahja on elämän lahja, vaikka sitten olosuhteet olisivat olleet mitä ovat. Kuolemantapaus on aina seurausta synnistä ja mainitsemassasi esimerkissä se on todella ruman synnin ja ehkä tosi pitkän ryyppyputken kauhea seuraus. Toivon, että sellainen tapaus voisi toimia herätyksenä rikoksentekijälle, jotta hän havahtuisi siihen, mihin viinan perkele on häntä viemässä ja jo vienyt. Jos hän herää synnin unestaan, on sentään koitunut Jumalan sallimuksesta tuon ihmisen täyskäännös. Toisaalta en koe itseäni miksikään Jumalan töitten selittelijäksi. Siihen olen ihan liian heikko ja tyhmä. Siksi en rupea tässä liikoja ajattelemaan taikka vastaamaan kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin kysymyksiin! Siunausta sinulle kuitenkin, kysymyksen esittäjä.

Kysymys 1899 Lisätty: 19.5.2019
Jeesus sanoo: "Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut. Joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt." (Joh. 20:23) Tarkoittaako tämä sitä, että tämän armoa anovan synnit on silloin anteeksi annetut? Vai jos en anna jollekin anteeksi, en myöskään minä saa omia syntejäni taivaassa anteeksi ? Kumpaa tarkoittaa ?
Entä jos väärintekijä ei olekaan pahoillaan eikä ole pyytänyt anteeksi, pitääkö silloin antaa anteeksi vaikka on haavoitettu tosi pahasti, eikä pysty myöskään anteeksiantoon?
Vastaus:
Kyllä tuo kohta tarkoittaa sitä, että yksityisessä ripissä me saamme tunnustaa mieltä painavat syntimme ja saada niistä anteeksianto niin kuin Jumalalta itseltään papin suun kautta. Kyllä Jeesus sitten sanoo myös, että "jos me emme anna toisllemme anteeksi, ei taivaan Isäkään anna meille anteeksi". Lue. Matt. 18:23-35. Jos väärintekijä ei pyydä anteeksi, asia mutkistuu. Mutta syvimmältään pätee edelleen ihan sama Jeesuksen sana. Meidän kuuluu silti pyytää anteeksiantavaa mieltä ja antaa anteeksi. Toisaalta on selvää, että tuo kyseinen väärintekijä joutuu Jumalan tuomioistuimen eteen vastaamaan teoistaan. Mutta ehkä juuri hän kohdatessaan sinun anteeksiantavan mielen, rupeaa katumaan tekemäänsä pahaa ja näin saat olla johdattamassa hänet armon tuntoon.

Kysymys 1898 Lisätty: 19.5.2019
Voitko suositella Hetkinen raamatunlukuopasta?
Vastaus:
En sitä tunne kovin hyvin. Itselläni on periaate, että kaikkea, mitä lukee, täytyy koetella, ja pitää se, mikä hyvää on. Tuo periaate on Raamatusta.

Kysymys 1897 Lisätty: 19.5.2019
Missä kaikkialla Rukoilevaisuutta esiintyy?
Vastaus:
Ks. näiltä kotisivuilta Tausta -> Rukoilevaisuus pähkinänkuoressa

Kysymys 1896 Lisätty: 1.4.2019
P. Johanneksen 1. epistola 5:16-17. Mitä tarkoittaa synnit, jotka ovat kuolemaan? Ovatko ne sen tyyppisiä erityisen vakavia ja tietoisesti tehtäviä syntejä, joita uudestisyntynyt uskoava ei Pyhän Hengen läsnäollessa tee, vaan joihin langettuaan uskova on luopunut ja hänen on palattava uudestaan kasteen armoon ihan erikseen, tulemalla uudestaan uskoon (eli pelkkä yhteinen synninpäästö messussa ja olankohautus ei riitä)? Esim. sellaisia, joita mainitaan 1. Kor 6:9-10, Gal. 5:19-21 ja 1. Joh. 3:15?

Mitä tarkoittaa, ettei Johannes näiden tekijöiden puolesta pyydä rukoilemaan? Liittykö tämä alkuseurakunnan käytäntöön, että pahoihin synteihin syyllistyneet ja katumattomat jätettiin "saatanan haltuun"?
Vastaus:
Tuo 1. Joh. 5:16-17 on usein liitetty Pyhän Hengen pilkkaan. Se on vain eri sanoin ilmaistu noissa jakeissa. Tuosta synnistä voit lukea lisää: ks. kysymykset nrot 21, 1129, 1677.

Kysymys 1895 Lisätty: 1.4.2019
Jos mies on käyttänyt maksullisia seksipalveluita ennen avioliittoa, niin pitääkö tästä kertoa tulevalle vaimolle?

Jos miehellä on avioliitossa seksuaalisia ongelmia, niin voiko lääketieteen apuun, esim viagraan, turvautua?
Vastaus:
Kyllä avioliitto merkitse kahden ihmisen välillä sellaista avoimuutta, että ei tuollaista kuulu toiselta salata. Mihinkään yksityiskohtiin ei tarvitse mennä eikä toinen saa ruveta ksymyksillään ahdistelemaan tai kaivelemaan menneitä. On hyvä päästä aloittamaan avioliitto puhtaalta pöydältä ilman menneisyyden painolastia.
Kyllä avioliitossa voi hakea apua lääketieteen keinoin. Ei siinä ole mitään väärää tässä tapauksessa.

Kysymys 1894 Lisätty: 1.4.2019
Voiko olla uskovainen jos ei käy kirkossa? Mutta muuten elää niin kuin asiaan kuuluu. Voiko kirkossa käydä jos ei kuulu kirkkoon? Mitä kuoleman jälkeen tapahtuu? ja miksi kaikki kaunis luonto, eläimet ja kaikki muu pitää kadota jos tulee maailmanloppu? Mitä näistä raamatussa sanotaan? Mitä voisi tehdä ettei tarvisi pelätä kuolemaa?
Vastaus:
Kyllä uskovainen käy kirkossa saadakseen kuulla evankeliumia ja lisäksi nauttiakseen Herran pyhän ehtoollisen yhdessä muun seurakunnan kanssa. Kirkossa voi käydä - vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Silti ehtoolliselle voit tulla vasta, kun uskot Jeesukseen ja ymmärrät ehtoollisen suuren hengellisen merkityksen. Maailmanlopussa eikatoa kaikki kaunis. Ei se niin ole Raamattuun kirjoitettu. Päinvastoin maailman lopussa Jumala uudistaa kaiken aivan uskomattoman kauniiksi ja luomakuntamme pääsee syntiinlankeemuksen kirouksesta irti yhdessä meidän kanssamme. Eikä sinun tarvitse peljätä kuolemaa, kun olet kastettu Jeesuksen nimeen uskoen Jeesukseen omana Vapahtajanasi. Hän on kuoleman voittanut ja kaiken sen vallan murskannut, kun hän nousi kuolleista pääsiäisenä, ylösnousemuksen aamuna. Sinä saat uskossa olla hänen omansa nyt ja kuoleman hetkellä ja jopa kuolemassa. Pane turvasi Jeesukseen!

Kysymys 1893 Lisätty: 1.4.2019
Olen tullut uskoon 2kk sitten. Minulle on noussut halu kirjoittaa psykologinen jännitys kirja ja olenkin alkanut sitä työstää. Koen että Jumala vastasi rukoukseeni kun kyselin mitä minun pitäisi tehdä elämälläni. Nyt kuitenkin mietin voinko kirjoittaa kirjaa jossa esiintyy paljon syntiä? Tappamista ja haureutta ym...
Vastaus:
Ei kristittynä voi kirjoittaa kirjaa, jossa repostellaan synneillä ja jollain lailla ihannoidaan paheellista elämää. Kyllä voit kirjoittaa rehellisesti elävästä elämästä kuten esim kirkkoisä Augustinus, joka omissa muistelmissaan puhuu avoimesti myös pahuudestansa ja kaikesta pahasta, jota hän teki entisessä elämässään. Mutta siitä hän kertoo varoittavana esimerkkinä ja johdattaa sitten ihmisiä Jeesuksen luo. Koska siis kirjoitat kirjaasi, koeta kirjoittaa juoni niin, että se palvelee totuutta avaten ihmisten silmiä näkemään tämän merkillisen, tyhjän ja jumalattoman ajan lävitse.

Kysymys 1892 Lisätty: 1.4.2019
onko luterilaisuus ainut oikea uskonto, vai voiko pelastua jos on vaikka katolilainen?
Vastaus:
Luterilaisuus ei ole koskaan opettanut, että vain sen piirissä voisi pelastua. Jokainen, joka sydämessään turvaa Kristukseen Vapahtajana, pelastuu iankaikkiseen elämään.

Kysymys 1891 Lisätty: 1.4.2019
Luterilainen teologian tohtori ja pappi ja Suomen Raamattuopiston työntekijä Juho Sankamo liittyi uutisten mukaan katoliseen kirkkoon. Hän on edelleen luterilaismyönteinen. Pitäisikö minun seurata hänen esimerkkiään ja liittyä luterilaisesta kirkosta katoliseen kirkkoon? Asiasta uutisoi netissä Kotimaa ja jokin katolinen lehti. Luterilaisessa kirkossa häntä häiritsi feminismi ja yltiöliberaalius.
Vastaus:
Kyllä myös Rooman kirkossa on paljon isoja ongelmia. Kuten uutisista on saatu lukea valitettavia totuuksia. Lisäksi Rooma on monin paikoin ihan selkeästi päättänyt Raamatun sanan vastaisesti monet asiat. En missään nimessä kannata luterilaisesta kirkosta eroamista. Pysy paikallasi ja rukoile ja toimi herätyksen puolesta kutsumuksesi mukaan.

Kysymys 1890 Lisätty: 1.4.2019
Minusta kristitty ei voi hyväksyä näkemystä, jonka mukaan olemme kehittyneet apinasta ihmiseksi ja olemme eläimiä ja isoja apinaihmisiä. Tällainen ei sovi juutalaiskristilliseen ajatteluun ja voi olla Jumalalle kauheakin asia, että näin opetetaan. Luomiskertomuksen mukaan ihminen ei ole syntynyt eläimestä, vaan maan tomusta Jumala loi ihmisen. Järkyttävää on, että evlut. kirkko on ottanut myönteisen suhtautumisen evoluutioteoriaan.
Vastaus:
Tuosta evoluutioteorian onttoudesta olet oikeassa. Kannattaa hankkia tietoa ja opetella asioita perusteellisesti. Silloin on helpompaa ja vakuuttavampaa keskustella asiasta. Evoluutioteorian kumoamiseksi on julkaistu paljon kiistatonta ja asiantuntevaa materiaalia. Tutki sitä tarkoin, niin sinun on helpompi keskustella painavin argumentein.

Kysymys 1889 Lisätty: 1.4.2019
Mitä mieltä olet jehovan todistajan kanssa veljeilystä jos se sattuu olemaan sukulainen?
Vastaus:
Ole sukulaisesi kanssa yhteydessä, jos vain mahdollista ja se hänelle sopii. Jos hän kertoo jotain Raamatusta, lue se kohta hänelle omasta Raamatustasi (mutta ei heidän muunnettua ja käännettyä sanaa) ja lue myös lähijakeet. Näin opetat häntä tutkimaan Raamattua ns. kontekstin valossa eikä irrottamaan siitä yksittäisiä jakeita erilleen. Mutta ole Raamatun sanasta itse varma, ja tutki sitä huolellisesti ja ahkerasti. Vasta sitten rupea keskusteluihin ja pyydä rukouksessa niihin Herralta johdatusta.

Kysymys 1888 Lisätty: 1.4.2019
Onko se Jumala, joka heittää eteeni kiusauksia/houkutuksia testaten kuinka vahva olen uskossani vai saatana, joka odottaa koska lankean?
Vastaus:
Jumala ei ketään kiusaa vaan hän koettelee. Saatana kiusaa meitä ja tahtoo riistää meiltä pois uskon. Jumala haluaa kasvattaa uskoamme. Siksi väliin hän vie meitä pimeyteen tai vaikeuksiin, jotta sitten oppisimme turvaamaan häneen ja hänen antamaansa apuun. Kiusauksen helteissä saat pyytää Jumalalta apua ja hän tahtoo auttaa sinua. Jeesustakin juuri saatana kiusasi erämaassa. Hänet Jeesus voitti Raamatun sanalla ja rukouksella. Seuraa häntä myös tässä! Voimaa elämääsi taivaan Isältä.

Kysymys 1887 Lisätty: 1.4.2019
Kun rukoilen, tarvitsen apua ylempää tai haluan kiittää, rukoilenko silloin käyttäen sanamuotoa Jumala, Jeesus vai Herra? Tarkoittaako Herra Jumalaa vai Jeesusta?
Vastaus:
Periaatteessa ei tällä ole eroa. Raamatun Jumala on Kolmiyhteinen. Ja alkukirkon ensimmäinen uskontunnustus oli "Jeesus on Herra". Rukoile! Joko Jumalaa tai Herraa tai Jeesusta. Hän on armossa luvannut kuulla sinua.

Kysymys 1886 Lisätty: 1.4.2019
Olen yrittänyt miettiä näitä raamatun kohtia. Joh 6:37-45, 1 Kor 12:3, Room 3:11 ja 1 Kor. 1:18

Tarkoitetaanko näissä jakeissa sitä, että ihmisellä ei ole luonnostaan mitään halua olla Jumalan kanssa missään tekemisissä?

Olenko ymmärtänyt oikein, että vasta kun Jumala alkaa vetämään ihmistä puoleensa niin häntä alkaa kiinnostaa Jeesus ja pelastus hänen kauttaan?
Vastaus:
Juuri noin. Sitä noissa jakeissa tarkoitetaan. Usko ei synny omasta yrittämisestä vaan Jumalan voimasta, joka on evankeliumi. Lue vielä Room. 1:16-17. Evankeliumia kuulemalla sinulle lahjoitetaan usko.

Kysymys 1885 Lisätty: 27.2.2019
Olen 23 v nuori mies joka uskoo Jeesuksee. Olen koko elämäni ollut uskossa. Tuli tämmöinen vastaan Kun menin yhteen seurakuntaan olin siellä tunnin niin jännitin hirveäati ja ahdisti kun oli paljom ihmisiä jne.Ei ole koskaan ennemmin muistaakseni käynyt näin .

Ja toinen juttu niin olen noin 13v asti langennut katsomaan pornoa koska koin että sain siitä mieli hyvää ja tunsin iomat seksuaaaliset nautinnot jonka huomaasin että pariauhteissanikin osasin sanoa kumppanille mitkä tuntuu parhaimmalta.... No nyt olen 23 v säädän yhen naisen kanssa ja katsoin juuri pornoa katselem sitä nykyään kerran viikossa joskus on ollut useampaakin ja aina oon pyytänyt anteeksi jeesukselta . no noin 2kk sitten sain äkillisem rytmihäiriön ja mut laitettiin naavaan toki oma oli haluni sinne hatjoittelemaan itsenäistä elämää.... Voiko olla että Jumala rankaisee minua rytmihäiriöllä että heräisin ????

Mulla on ollu yhen naisem kanss 4v suhde oltii kihlois ja naimisiin meno oli suunnitelmissa.... Yhtäkkiä mä menetin kotrollin ja rupesin ns leikkimään jotaim sairasta juttua että jotenki herra puhuis minun kautta........ Onneksi tajusin tehneeni väärin en ymmärrä mksi edes niin tein ....

Oon yrittäny monta kertaa päästä pornosta eroon ja välillä oon jopa onnistunut siinä.... Voiko olla tosiaan niin että Jumala rankaisis mua rytmihäiriöllä? Ja vaikka mä täysillä uskon Jeesukseen tottakai niin onko mulla mahdollisuutta päästä taivaaseen..... Se hyvän olon tunne kun itseään hyväilee on niin kova kun siitä on oppinut nauttimaan..

Mitä mä voisin tehdä asialle?
Vastaus:
Tuosta seurakunnastasi ja siellä käynnistäsi en osaa sanoa mitään sen enempää. Voisi jäädä miettimään sitä, mikä tilanteen laukaisi. Oliko reaktiosi ikään kuin varoitus mahd. väärästä hengellisyydestä vaiko johtuiko se paniikkihäiriöstä tai jostain muusta syystä. Jos reaktio toistuu mylhemmin uudelleen tai useammin, se tarvitsisi tarkempaa ja syvällisempää kohtaamista.

Paavali varoittaa Timoteusta "nuoruuden himoista" ja pyytää häntä pakenemaan niitä. Noita kiusauksia ei yleensä voiteta jäämällä tai viipymällä niiden lähellä vaan menemällä pois kokonaan, juoksemalla pois. Monesti pornon suurkulutus johtuu jostain muusta syystä kuin suoranaisesta himosta (joka sekin on tietysti siinä mukana). Mutta useimmiten taustalla ovat muut syyt: yksinäisyys, kykenemättömyys kohtaamaan arjen harmaus, pakeneminen pois elämän pettymyksista ja harmeista, vaikeudet ihmissuhteissa tai parisuhteen koukerot jne. Voisitko miettiä näitä eri puolia elämäntilanteessasi? Voisi olla luotevaa (tarvittaessa) jutella jonkun luotettavan sielunhoitajan kanssa. Tuntuu hyvältä, että olet joka tapauksessa halunnut pitää tiukasti kiinni Jeesuksesta etkä ole juossut hänen luotansa pois. Hänellä on armoa täysin riittävästi kaikkiin synteihisi. Sen saat luottvaisesti uskoa omalle kohdallesi jälleen kerran.

En usko, että tuo sydämen rytmihäiriö on mikään rangaistus. Se on muistutus sinulle ja meille elämän lyhyydestä ja vajavaisuudesta. Sellainen kertoo sinulle, että ei sinulla kuoleman hetkellä muuta turvallista apua ole kuin Jeesuksen kalliissa sovintoveressä. Älä milloinkaan unohda sitä, älä pahimmassakaan itsesyytöksessä taikka morkkauksen hetkessä. Jeesus on suurempi ja voimallisempi kuin ne tuhannet ja kymmenettuhannet lankeemuksesi ja hairahduksesi. Ja on varmaan syytä käydä lääkärissä tutkittumassa sydämesi tila. Sinulle toivotan Jumalan runsasta siunausta. :)

Kysymys 1884 Lisätty: 27.2.2019
Timo Laato kirjoittaa: Kysymyspalstalle on jätetty kysymys Pyhän Hengen pilkasta. En jaa sitä kysymystä kaikille nyt vaan viittan ainoastaan antamiini vastauksiini nrot 21 ja 1677.
Vastaus:
Pyydän lukijaa kertaamaan nämä vastaukset.

Kysymys 1883 Lisätty: 27.2.2019
Minkä ikäisenä uskoon voi tulla ja miten voi tehdä parannuksen?
Vastaus:
Johannes Kastaja tuli Pyhällä Hengellä täytetyksi jo äitinsä kohdussa. Kasteessa meidät otetaan Jumalan omiksi. Se tarkoittaa päivittäistä ja toistuvaa uskossa Herraan Jeesukseen turvautumista. Uskoon tulemiselle ei voida asettaa joitain "vähimmäisikävaatimuksia". Se on Jumalan teko sanan ja sakramenttien kautta.

Kysymys 1882 Lisätty: 27.2.2019
Miksi Uuden Testamentin Jumala näyttää vaativan veriuhria voidakseen antaa ihmiskunnalle anteeksi?
Vastaus:
Synnin palkka on kuolema (Room. 6:23). Niin kauhea asia on syntimme. Kristus kärsi sen rangaistuksen meidän puolestamme Golgatalla, ristin päällä verensä vuodatten meidän sovituksemme. Se on evankeliumia! Eikä ole muuta evankeliumia. Joka tämän hylkää tai muuttaa toiseksi, ei voi pelastua.

Kysymys 1881 Lisätty: 27.2.2019
Olen tässä jonkun aikaa miettinyt mitä Jeesus tarkoitti kohdissa Joh 6:44 ja sitä edeltävissä jakeissa.

Jeesus sanoi voimakkaasti, että hänen luokseen voi tulla vain se, jota Isä vetää (Joh 6:44) ja hänen luonaan voi olla vain sellainen, jonka Isä on uskonut hänen haltuunsa (6:39). Hän myös sanoo, että kaikki ne, jotka Isä antaa hänelle, tulevat hänen luokseen (6:37)

Mitä tämä oikein tarkoittaa? Eikö ihmisellä ole lainkaan päätösvaltaa tähän?

Eikö joku voi vain yhtenä aamuna herätä ja miettiä omin voimin, että tarvitsee Jeesusta pelastajakseen?
Vastaus:
Ks. tästä esim. kysymykset 329, 335, 338, 343, 345, 470, 649, 1232, 1841.

Kysymykset: 1801-1820, 1821-1840, 1841-1860, 1861-1880, 1881-1900, 1901-1920, 1921-1940, 1941-1960, 1961-1980, 1981-1998Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com