Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1784-1803, 1804-1823, 1824-1843, 1844-1863, 1864-1883, 1884-1903, 1904-1923, 1924-1943, 1944-1963, 1964-1983

Kysymys 1883 Lisätty: 27.2.2019
Minkä ikäisenä uskoon voi tulla ja miten voi tehdä parannuksen?
Vastaus:
Johannes Kastaja tuli Pyhällä Hengellä täytetyksi jo äitinsä kohdussa. Kasteessa meidät otetaan Jumalan omiksi. Se tarkoittaa päivittäistä ja toistuvaa uskossa Herraan Jeesukseen turvautumista. Uskoon tulemiselle ei voida asettaa joitain "vähimmäisikävaatimuksia". Se on Jumalan teko sanan ja sakramenttien kautta.

Kysymys 1882 Lisätty: 27.2.2019
Miksi Uuden Testamentin Jumala näyttää vaativan veriuhria voidakseen antaa ihmiskunnalle anteeksi?
Vastaus:
Synnin palkka on kuolema (Room. 6:23). Niin kauhea asia on syntimme. Kristus kärsi sen rangaistuksen meidän puolestamme Golgatalla, ristin päällä verensä vuodatten meidän sovituksemme. Se on evankeliumia! Eikä ole muuta evankeliumia. Joka tämän hylkää tai muuttaa toiseksi, ei voi pelastua.

Kysymys 1881 Lisätty: 27.2.2019
Olen tässä jonkun aikaa miettinyt mitä Jeesus tarkoitti kohdissa Joh 6:44 ja sitä edeltävissä jakeissa.

Jeesus sanoi voimakkaasti, että hänen luokseen voi tulla vain se, jota Isä vetää (Joh 6:44) ja hänen luonaan voi olla vain sellainen, jonka Isä on uskonut hänen haltuunsa (6:39). Hän myös sanoo, että kaikki ne, jotka Isä antaa hänelle, tulevat hänen luokseen (6:37)

Mitä tämä oikein tarkoittaa? Eikö ihmisellä ole lainkaan päätösvaltaa tähän?

Eikö joku voi vain yhtenä aamuna herätä ja miettiä omin voimin, että tarvitsee Jeesusta pelastajakseen?
Vastaus:
Ks. tästä esim. kysymykset 329, 335, 338, 343, 345, 470, 649, 1232, 1841.

Kysymys 1880 Lisätty: 27.2.2019
Mitä tarkoittaa tarkkaan ottaen kreationismi? Onko se lähinnä amerikkalainen tapa puolustaa Raamatun luomisoppia tieteellisesti?
Vastaus:
Kreationismi on luomisuskon puolustamista evoluutioteoriaa vastaan. Sitä on hyvin erilaista ja monentyyppistä. Huonoakin löytyy. Pääasia on silti aina se totuus, että Jumala on luonut kaiken.

Kysymys 1879 Lisätty: 27.2.2019
Onko syntiä katsoa elokuvia, lukea sarjakuvia/kirjoja tai kerätä figuureja fiktiivisistä jumala hahmoista?
Esimerkiksi Marvel sarjakuvien ja elokuvien Thor on hyvä esimerkki tällaisista.
Raamatussahan sanotaan, ettei ihmisellä saa olla muita jumalia mutta nämä sarjakuvien ja elokuvien hahmot ovat kuitenkin täysin fiktiivisiä ja keksittyjä eivätkä ole muuta kuin vapaa ajan viihdettä.
Vastaus:
Kyse on kai lähinnä satuhahmoista. Paljon riippuu siitä, millä mielellä tekstiä lukee. Puhuuhan Raamattukin epäjumalaista niistä varoittaen. En kyllä näe mieltä kerätä jotain epäjumalankuvia tai -hahmoja. Mitä niillä tekee? Ovat vain roinana ja riesana tiellä.

Kysymys 1878 Lisätty: 27.2.2019
Kannattaako minun lukea Uuras Saarnivaaran kirja Voiko Raamattuun luottaa? Vai alkaako olemaan jo liian vanhaa tietoa?
Vastaus:
Lue ihmeessä. On siinä paljon hyvää ja tarpeellista tietoa. Kaikki on koeteltava ja pidettävä se, mikä hyvää on.

Kysymys 1877 Lisätty: 27.2.2019
Eikö jotkut korosta liikaa pelastuksen varmuutta? Raamattu sanoo, että joka uskoo Kristukseen, niin se pelastuu. Kuitenkaan Raamattu ei monessakaan kohdassa korosta sitä, että täytyy olla varma omasta pelastuksesta. Enennemminkin Raamattu laittaa painopisteen siihen, et usko Kristukseen riittää - oli varma tai ei. Liika pelastusvarmuuden korostaminen voi luoda turhia paineita kristityille.
Vastaus:
Noinkin asiaa voi ajatella. Pelastusvarmuus ei synny siitä, että sitä vaaditaan vaan sen myötä se kaikkoaa vaan kauemmas. Pelastusvarmuus on siinä, kun minulle saarnataan synnit anteeksi.

Kysymys 1876 Lisätty: 27.2.2019
Jos en omalla paikkakunnallani voi käydä luterilaisessa herätysliikkeessä tai lähetyshiippakunnassa, niin missä sitten käyn? Tavallisessa evlut. kirkossa siis suosittelet käymään?
Vastaus:
Etsiydy sinne, missä järjestetään apostolinen jumalanpalvelus. Joskus matka voi käydä pitkäksi.

Kysymys 1875 Lisätty: 27.2.2019
Mistä kristitty sen tietää, että onko hänessä Pyhä Henki? Eikö se ole valtavan vaikea kysymys, jos on ääriään myöten rehellinen, sillä ei kristitty omin silmin näe Pyhää Henkeä? Kristitty voi erehtyä tässä asiassa. Eikö pelastusvarmuuden saavuta niin, että saa tähän kysymykseen varman vastauksen ja tarkkailee Pyhän Hengen läsnäoloa omassa itsessään? Riittää kun vastaat lyhyesti.
Vastaus:
Kun sinut on kastettu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen eli heidän omaksi - ja siihen kasteeseen haluat turvata, silloin sinulla on Pyhä Henki.

Kysymys 1874 Lisätty: 3.1.2019
Kysymykseni liittyy Heprealaiskirjeen 6. lukuun jakeeseen 2. Biblia kääntään sanan kaste yksikössä mutta uudemmat käännökset monikossa. Miten asia on alkukielessä?
Vastaus:
Sana on monikossa. Sillä viitataan erityisesti kristilliseen kasteeseen, mutta myös moniin juutalaisiin pesuihin tai rituaalisiin puhdistuksiin. Siksi siis tuo monikko.

Kysymys 1873 Lisätty: 3.1.2019
Miksi juuri valtiokirkko on se oikea ratkaisu? Eikä yhtä hyvä ratkaisu olisi Amerikan systeemi eli vapaita itsenäisiä seurakuntia lähes joka kadunkulmassa?
Vastaus:
Kyllä on mahdollista päätyä moniin eri ratkaisuun eri aikoina tai eri maissa. Meillä Suomessa ei ole niinkään valtiokirkko vaan kansankirkko (niiden välillä ei kovin suurta eroa useinkaan). Myös Amerikan systeemi on toimiva ja monessa suhteessa nykyaikaan soventuvampi kuin perinteiset eurooppalaiset ratkaisut. Raamattu ei anna tarkkaa ohjetta, kuinka olisi kirkon ja valtion väliset suhteet hoidettava. Siksi erilaiset ratkaisut ovat kirkkohistorian saatossa olleet mahdollisia.

Kysymys 1872 Lisätty: 26.11.2018
Kuinka uskon elämän harjottaminen tulisi suhteuttaa muuhun elämään ja ajan käyttöön? Vrt teoilla ei päästä taivaaseen, mutta Raamatun joka päiväinen luku=teko? Millaista yhteisen kodin hartaus-/uskonelämä voisi esimerkiksi olla? Millä tavalla mies perheen päänä on tästä velvollinen huolehtimaan ja entä, jos ei huolehdi?
Vastaus:
Jeesus sanoi aikoinaan Martalle, että tarpeellisia on vähän tai yksi ainoa. Lisäksi hän pyysi meitä ensin etsimään taivasten valtakuntaa, niin kaikki muu meille annetaan. Uskotko sen? Kodin hartaushetket tai oma raamatunluku johdattaa meitä juuri näiden totuuksien äärelle sekä antaa voimaa jättäytyä kaikessa Jumalan varaan. Raamatun mukaan juuri perheen pään eli miehen on ensisijaisesti huolehdittava hartaudesta ja sen harjoittamisesta kotona. Sen laiminlyönti on hänen kotipappeutensa kieltämistä eikä siitä pitkässä juoksussa koidu siunausta.

Kysymys 1871 Lisätty: 26.11.2018
Kuka saarnaa synnin,ihminen vai Jumala?Joskus tuntuu että monet saarnaajat yrittävät itse astua Jumalan paikalle.Entä kuinka kehitää itsehillintää ja armoa lähimmäistä kohtaan?Ettei esimerkiksi räjähdä jos tuntee että joku korottaa itsensä?
Vastaus:
Jumala saarnaa tavallisten syntisten ihmisten kautta. Sinäkin saat olla Jumalan suuna. Älä kumminkaan unohda, että evankeliumin ja Kristuksen rakkauden syntistä kohtaan tulee olla pääasia. Koska Kristus rakastaa sinua, rakasta sinä samalla tapaa lähimmäistäsi. SIlloin toimit kuin Kristus ristillä, kun hän hillitsi itsensä ja rukoili vihamiestensä puolesta.

Kysymys 1870 Lisätty: 26.11.2018
Seurakunnissa on paljon kauheaa porukkaa (olen käynyt ainakin 50 eri paikassa). Ei se siitä paljoa muutu seurakuntia ja tilaisuuksia vaihtamalla. Toki raitis ja oikeaoppinen kristillisyys voi vähän kivempaa olla, mutta kauheaa porukkaa on myös tunnustuksellisissa piireissä. Toisaalta voi kaikissa ihmisissä jotain kauheaa olla. Silti kiistaton tosiasia on se, että ihmiset eivät käy seurakunnan tilaisuuksissa, koska niissä ihmisissä on niin paljon kehittämisen varaa. Papit ovat yleensä keskimäärin mukavempia kuin seurakuntalaiset. Suomen hengellisen tappiotilan syy on seurakuntien ihmisten luotaantyöntävyys. Sley on ainoa seurakunta kotipaikkakunnallani, jossa voisin kuvitella käyväni. Ja kauheaa on sielläkin joskus ollut. Älä tästä loukkannu Timo, vaan myöntäkäämme, että näin on. Rukoilevaisten seurakunnista minulla ei ole kokemusta.
Vastaus:
Ja eikö se niin ole, rakas ystäväni, että jos sinä löydät täydellisen seurakunnan jostakin, niin se lakkaa olemasta täydellinen, kun sinne astut - sinä. Toivotan sinulle silti Jumalan runsasta siunausta.

Kysymys 1869 Lisätty: 26.11.2018
Kun taivaassa ei tehdä syntiä, tarkoittaako se sitä, että siellä ei ole ihmisellä vapaata tahtoa?
Vastaus:
Autuas ihminen on aina yhteydessä Jumalaan. Hänellä ei ole ikinä mitään vapaata tahtoa ikään kuin "autonomisena" (= omavaltaisena) tahtotilana. Siksi tuota kysymystä ei esitetä taivaassa. Ihminen elää täydellisesti Jumalansa kanssa ja yhteydessä. Juuri siksi hän on iäti onnellinen.

Kysymys 1868 Lisätty: 26.11.2018
Jos taivaassa ei ollut syntiä, miten oli mahdollista, että enkeli lankesi=teki syntiä? Tiesikö enkeli ennen ylpistymistään, mitä Jumalaa vastaan kääntyminen tarkoittaa lopulta (=kadotus)?
Vastaus:
Tuota kysymystä ovat pohtineet monet meitä viisaammat. Raamatun mukaan pahuus ja turmelus on pohjatonta. Siksi me ihmiset emme koskaan pääse ikään kuin pahuuden syntysijoille asti. Muuten me voisimme harhautua luulemaan, että voimme pahuuden itse itsessämme voittaa. Se on täysin mahdotonta. Ja sen merkkinä on juuri tuo meidän tyhmyytemme, että emme osaa edes selittää pahuuden alkuperää. Kuinka sitten voisimme ratkaista sen ongelman? Tässä auttaa vain Jumalan kaikkitietävyys ja rakkaus. Hän on ratkaissut pahuuden ongelman Jeesuksen ristin kautta.

Kysymys 1867 Lisätty: 26.11.2018
Kun Jumala kuitenkin päättää, ketkä saavat pelastuksen armon, mitä silloin tarkoitetaan ihmisen valinnan vapaudella Jumalansa valitsemisen suhteen? Mitä se on konkreettisesti tässä ajasss arkielämässä?
Vastaus:
Usko voi syntyä vain sanan ja sakramenttien yhteydessä. Sinä voit itse päättää menetkö sanankuuloon tai teetkö jotain muuta. Päätä siis mennä sanankuuloon ja rukoile, että Jumala kirkastaa sinulle armon. Siinä on hyvä rukous. Jumala on luvannut kuulla meitä, kun pyydämme Jeesuksen nimessä hänen tahtonsa tapahtumista.

Kysymys 1866 Lisätty: 26.11.2018
Eikö pyhityksen lopputulos ole se, että kaiken takaa paljastuu vain karkea rikollinen sydän? Bo Giertzhän puhuu siitä, miten ihmiselle lopulta paljastuu, että on yhtä musta kuin rikollinen.
Vastaus:
Kannattaa tosiaan lukea Gietzin kirja Kalliopohja tästä näkövinkkelistä. Kyllä pyhitys sitten johtaa myös elämän uudistumiseen, vaikka nuo kaksi näkökulmaa ovat usein samanaikaisesti täyttä totta.

Kysymys 1865 Lisätty: 26.11.2018
Jotkut tahot puhuvat edellisistä elämistä. Siitä että sielu on ollut jonkun toisen aiemmin. Selvittävät että olet ollut joku muu aiemmassa elämässä. Mitä mieltä olet tästä ?
Vastaus:
Ei ole raamatullista. Jokaisella on vain yksi elämä. Sitten kuolee ja tulee tuomio. Vain uskomalla oman elämänsä aikansa tekemänsä virheet taikka synnit anteeksi yksin Jeesuksen tähden pelastuu.

Kysymys 1864 Lisätty: 26.11.2018
Eikö Lutherin opetuksessa huonoa ole näkyjen eli ilmestysten halveksinta? Joillekin ne voivat olla käännekohta ja tärkeä tapahtuma.
Vastaus:
Ei Luther nähdäkseni ollut periaatteesta ehdottomasti näkyjä vastaan. Mutta sitä hän ei hyväksynyt, jos ne eivät kirkastaneet Kristusta tai johtivat ihmisen ylpeyteen/kerskaamiseen. Jumala tekee mitä tahtoo ja antaa ilmestyksen jos tahtoo. Noista (tai vastaavista) ei milloinkaan saa tulla pyhän sanan eli Raamatun korviketta.

Kysymykset: 1784-1803, 1804-1823, 1824-1843, 1844-1863, 1864-1883, 1884-1903, 1904-1923, 1924-1943, 1944-1963, 1964-1983Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com