Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1779-1798, 1799-1818, 1819-1838, 1839-1858, 1859-1878, 1879-1898, 1899-1918, 1919-1938, 1939-1958, 1959-1978

Kysymys 1878 Lisätty: 27.2.2019
Kannattaako minun lukea Uuras Saarnivaaran kirja Voiko Raamattuun luottaa? Vai alkaako olemaan jo liian vanhaa tietoa?
Vastaus:
Lue ihmeessä. On siinä paljon hyvää ja tarpeellista tietoa. Kaikki on koeteltava ja pidettävä se, mikä hyvää on.

Kysymys 1877 Lisätty: 27.2.2019
Eikö jotkut korosta liikaa pelastuksen varmuutta? Raamattu sanoo, että joka uskoo Kristukseen, niin se pelastuu. Kuitenkaan Raamattu ei monessakaan kohdassa korosta sitä, että täytyy olla varma omasta pelastuksesta. Enennemminkin Raamattu laittaa painopisteen siihen, et usko Kristukseen riittää - oli varma tai ei. Liika pelastusvarmuuden korostaminen voi luoda turhia paineita kristityille.
Vastaus:
Noinkin asiaa voi ajatella. Pelastusvarmuus ei synny siitä, että sitä vaaditaan vaan sen myötä se kaikkoaa vaan kauemmas. Pelastusvarmuus on siinä, kun minulle saarnataan synnit anteeksi.

Kysymys 1876 Lisätty: 27.2.2019
Jos en omalla paikkakunnallani voi käydä luterilaisessa herätysliikkeessä tai lähetyshiippakunnassa, niin missä sitten käyn? Tavallisessa evlut. kirkossa siis suosittelet käymään?
Vastaus:
Etsiydy sinne, missä järjestetään apostolinen jumalanpalvelus. Joskus matka voi käydä pitkäksi.

Kysymys 1875 Lisätty: 27.2.2019
Mistä kristitty sen tietää, että onko hänessä Pyhä Henki? Eikö se ole valtavan vaikea kysymys, jos on ääriään myöten rehellinen, sillä ei kristitty omin silmin näe Pyhää Henkeä? Kristitty voi erehtyä tässä asiassa. Eikö pelastusvarmuuden saavuta niin, että saa tähän kysymykseen varman vastauksen ja tarkkailee Pyhän Hengen läsnäoloa omassa itsessään? Riittää kun vastaat lyhyesti.
Vastaus:
Kun sinut on kastettu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen eli heidän omaksi - ja siihen kasteeseen haluat turvata, silloin sinulla on Pyhä Henki.

Kysymys 1874 Lisätty: 3.1.2019
Kysymykseni liittyy Heprealaiskirjeen 6. lukuun jakeeseen 2. Biblia kääntään sanan kaste yksikössä mutta uudemmat käännökset monikossa. Miten asia on alkukielessä?
Vastaus:
Sana on monikossa. Sillä viitataan erityisesti kristilliseen kasteeseen, mutta myös moniin juutalaisiin pesuihin tai rituaalisiin puhdistuksiin. Siksi siis tuo monikko.

Kysymys 1873 Lisätty: 3.1.2019
Miksi juuri valtiokirkko on se oikea ratkaisu? Eikä yhtä hyvä ratkaisu olisi Amerikan systeemi eli vapaita itsenäisiä seurakuntia lähes joka kadunkulmassa?
Vastaus:
Kyllä on mahdollista päätyä moniin eri ratkaisuun eri aikoina tai eri maissa. Meillä Suomessa ei ole niinkään valtiokirkko vaan kansankirkko (niiden välillä ei kovin suurta eroa useinkaan). Myös Amerikan systeemi on toimiva ja monessa suhteessa nykyaikaan soventuvampi kuin perinteiset eurooppalaiset ratkaisut. Raamattu ei anna tarkkaa ohjetta, kuinka olisi kirkon ja valtion väliset suhteet hoidettava. Siksi erilaiset ratkaisut ovat kirkkohistorian saatossa olleet mahdollisia.

Kysymys 1872 Lisätty: 26.11.2018
Kuinka uskon elämän harjottaminen tulisi suhteuttaa muuhun elämään ja ajan käyttöön? Vrt teoilla ei päästä taivaaseen, mutta Raamatun joka päiväinen luku=teko? Millaista yhteisen kodin hartaus-/uskonelämä voisi esimerkiksi olla? Millä tavalla mies perheen päänä on tästä velvollinen huolehtimaan ja entä, jos ei huolehdi?
Vastaus:
Jeesus sanoi aikoinaan Martalle, että tarpeellisia on vähän tai yksi ainoa. Lisäksi hän pyysi meitä ensin etsimään taivasten valtakuntaa, niin kaikki muu meille annetaan. Uskotko sen? Kodin hartaushetket tai oma raamatunluku johdattaa meitä juuri näiden totuuksien äärelle sekä antaa voimaa jättäytyä kaikessa Jumalan varaan. Raamatun mukaan juuri perheen pään eli miehen on ensisijaisesti huolehdittava hartaudesta ja sen harjoittamisesta kotona. Sen laiminlyönti on hänen kotipappeutensa kieltämistä eikä siitä pitkässä juoksussa koidu siunausta.

Kysymys 1871 Lisätty: 26.11.2018
Kuka saarnaa synnin,ihminen vai Jumala?Joskus tuntuu että monet saarnaajat yrittävät itse astua Jumalan paikalle.Entä kuinka kehitää itsehillintää ja armoa lähimmäistä kohtaan?Ettei esimerkiksi räjähdä jos tuntee että joku korottaa itsensä?
Vastaus:
Jumala saarnaa tavallisten syntisten ihmisten kautta. Sinäkin saat olla Jumalan suuna. Älä kumminkaan unohda, että evankeliumin ja Kristuksen rakkauden syntistä kohtaan tulee olla pääasia. Koska Kristus rakastaa sinua, rakasta sinä samalla tapaa lähimmäistäsi. SIlloin toimit kuin Kristus ristillä, kun hän hillitsi itsensä ja rukoili vihamiestensä puolesta.

Kysymys 1870 Lisätty: 26.11.2018
Seurakunnissa on paljon kauheaa porukkaa (olen käynyt ainakin 50 eri paikassa). Ei se siitä paljoa muutu seurakuntia ja tilaisuuksia vaihtamalla. Toki raitis ja oikeaoppinen kristillisyys voi vähän kivempaa olla, mutta kauheaa porukkaa on myös tunnustuksellisissa piireissä. Toisaalta voi kaikissa ihmisissä jotain kauheaa olla. Silti kiistaton tosiasia on se, että ihmiset eivät käy seurakunnan tilaisuuksissa, koska niissä ihmisissä on niin paljon kehittämisen varaa. Papit ovat yleensä keskimäärin mukavempia kuin seurakuntalaiset. Suomen hengellisen tappiotilan syy on seurakuntien ihmisten luotaantyöntävyys. Sley on ainoa seurakunta kotipaikkakunnallani, jossa voisin kuvitella käyväni. Ja kauheaa on sielläkin joskus ollut. Älä tästä loukkannu Timo, vaan myöntäkäämme, että näin on. Rukoilevaisten seurakunnista minulla ei ole kokemusta.
Vastaus:
Ja eikö se niin ole, rakas ystäväni, että jos sinä löydät täydellisen seurakunnan jostakin, niin se lakkaa olemasta täydellinen, kun sinne astut - sinä. Toivotan sinulle silti Jumalan runsasta siunausta.

Kysymys 1869 Lisätty: 26.11.2018
Kun taivaassa ei tehdä syntiä, tarkoittaako se sitä, että siellä ei ole ihmisellä vapaata tahtoa?
Vastaus:
Autuas ihminen on aina yhteydessä Jumalaan. Hänellä ei ole ikinä mitään vapaata tahtoa ikään kuin "autonomisena" (= omavaltaisena) tahtotilana. Siksi tuota kysymystä ei esitetä taivaassa. Ihminen elää täydellisesti Jumalansa kanssa ja yhteydessä. Juuri siksi hän on iäti onnellinen.

Kysymys 1868 Lisätty: 26.11.2018
Jos taivaassa ei ollut syntiä, miten oli mahdollista, että enkeli lankesi=teki syntiä? Tiesikö enkeli ennen ylpistymistään, mitä Jumalaa vastaan kääntyminen tarkoittaa lopulta (=kadotus)?
Vastaus:
Tuota kysymystä ovat pohtineet monet meitä viisaammat. Raamatun mukaan pahuus ja turmelus on pohjatonta. Siksi me ihmiset emme koskaan pääse ikään kuin pahuuden syntysijoille asti. Muuten me voisimme harhautua luulemaan, että voimme pahuuden itse itsessämme voittaa. Se on täysin mahdotonta. Ja sen merkkinä on juuri tuo meidän tyhmyytemme, että emme osaa edes selittää pahuuden alkuperää. Kuinka sitten voisimme ratkaista sen ongelman? Tässä auttaa vain Jumalan kaikkitietävyys ja rakkaus. Hän on ratkaissut pahuuden ongelman Jeesuksen ristin kautta.

Kysymys 1867 Lisätty: 26.11.2018
Kun Jumala kuitenkin päättää, ketkä saavat pelastuksen armon, mitä silloin tarkoitetaan ihmisen valinnan vapaudella Jumalansa valitsemisen suhteen? Mitä se on konkreettisesti tässä ajasss arkielämässä?
Vastaus:
Usko voi syntyä vain sanan ja sakramenttien yhteydessä. Sinä voit itse päättää menetkö sanankuuloon tai teetkö jotain muuta. Päätä siis mennä sanankuuloon ja rukoile, että Jumala kirkastaa sinulle armon. Siinä on hyvä rukous. Jumala on luvannut kuulla meitä, kun pyydämme Jeesuksen nimessä hänen tahtonsa tapahtumista.

Kysymys 1866 Lisätty: 26.11.2018
Eikö pyhityksen lopputulos ole se, että kaiken takaa paljastuu vain karkea rikollinen sydän? Bo Giertzhän puhuu siitä, miten ihmiselle lopulta paljastuu, että on yhtä musta kuin rikollinen.
Vastaus:
Kannattaa tosiaan lukea Gietzin kirja Kalliopohja tästä näkövinkkelistä. Kyllä pyhitys sitten johtaa myös elämän uudistumiseen, vaikka nuo kaksi näkökulmaa ovat usein samanaikaisesti täyttä totta.

Kysymys 1865 Lisätty: 26.11.2018
Jotkut tahot puhuvat edellisistä elämistä. Siitä että sielu on ollut jonkun toisen aiemmin. Selvittävät että olet ollut joku muu aiemmassa elämässä. Mitä mieltä olet tästä ?
Vastaus:
Ei ole raamatullista. Jokaisella on vain yksi elämä. Sitten kuolee ja tulee tuomio. Vain uskomalla oman elämänsä aikansa tekemänsä virheet taikka synnit anteeksi yksin Jeesuksen tähden pelastuu.

Kysymys 1864 Lisätty: 26.11.2018
Eikö Lutherin opetuksessa huonoa ole näkyjen eli ilmestysten halveksinta? Joillekin ne voivat olla käännekohta ja tärkeä tapahtuma.
Vastaus:
Ei Luther nähdäkseni ollut periaatteesta ehdottomasti näkyjä vastaan. Mutta sitä hän ei hyväksynyt, jos ne eivät kirkastaneet Kristusta tai johtivat ihmisen ylpeyteen/kerskaamiseen. Jumala tekee mitä tahtoo ja antaa ilmestyksen jos tahtoo. Noista (tai vastaavista) ei milloinkaan saa tulla pyhän sanan eli Raamatun korviketta.

Kysymys 1863 Lisätty: 26.11.2018
Jos on omasta mielestään jäänyt kasvun ja kehityksen osalta vajaaksi, esim. pituuskasvussa liian lyhyeksi, voiko mennä pituusleikkaukseen ja saada siten lisää pituutta itselleen? Onko se synti? Jos on, kuinka pääsee eroon tuosta ajatuksesta?
Vastaus:
Kaikki on tietysti suhteellista näissä asioissa. Mikä on pitkää ja/tai pätkää? Samoin täytyy ajatella, että jonkinlainen mahdollinen leikkaus on aina tietynlainen riski ja aika työläs/kivulias. Itse en koe tuota tai vastaavaa leikkausta mitenkään tarpeellisena, mutta tietysti joku tilanne joskus voi olla niin poikkeuksellinen, että tuo mahdollisuus tulee ajankohtaiseksi. Eikö voisi tyytyä siihen, millaiseksi kroppa alkuaan on muodostunut? Nykyajan ihanteet ovat vain luotua tarvetta ilman sen kummempaa ehdotonta "standardia". Näin äkkiseltään sanon suoraan, että voisit harkita jättää väliin tuollaisen leikkauksen.

Kysymys 1862 Lisätty: 21.9.2018
Onko kuntosali synti?
Vastaus:
Ei ole. Kaikesta saadaan tehtyä syntiä, jos ajattelee nurjasti. Jumala antaa sinun iloita liikunnan riemusta täysin siemauksin. Mene vaikkapa heti ja osta kuntosalille kausikortti ja pyri hankkimaan itsellesi oiva vireystila!

Kysymys 1861 Lisätty: 21.9.2018
olen ollut jo pitkän aikaa pahasti masentunut ja vaikka olen käynyt juttelemassa uskovaisen terapeutin kanssa, rukoillut ja yrittänyt jatkaa elämää, tuntuu ettei mikään auta. en jaksa käydä koulua tai ylipäätään ajatella tulevaisuutta. Miksi minun pitää kärsiä näin? ja miten pääsen itsetuhoisista ajatuksista eroon?
Vastaus:
Tuohon en osaa sanoa näin netin kautta paljoakaan. Tajuan, että tuota tuskaasi on kestänyt kauan. Koen hyvänä sen, että olet keskustellut ja ollut yhteydessä kristilliseen terapeuttiin. Mielestäni olisi tärkeää pyrkiä kartoittamaan masennuksen syitä ja syntyjä. Millainen on sinun perhetaustasi? Suhteesi vanhempiin ja muihin läheisiin? Oletko heiltä saanut rakkautta ja hyväksyntää? Miten itse suhtaudut heihin ja heidän huolenpitoonsa ja hoivaansa? Vai puuttuvatko nämä? Entä painaako sinun sisintäsi joku paha asia menneisyydessä tai tekemäsi synti? Ajaudutko kielteiseen kierteeseen, jos epäonnistut arjessa taikka kristillisessä kilvoituksessa toistuvasti? Jaksatko uskoa syntisi anteeksi ainoastaan ja yksin ja vain Kristuksen tähden ilman omaa ansiotasi ja yrittämistä? Muistatko, että sinut on kastettu ja jo siinä vapautettu kaikista pahan pimeyden voimista ja perkeleen hirmuhallituksen alta Jumlana oman lapsen iloon ja vapauteen? Sinulla ei ole mitään syytä itsetuhoisiin ajatuksiin ainakaan Jumalan näkökulmasta. Hän rakastaa sinua ja hänellä on sinulle elämäntehtävä, jonka vain sinä pystyt täyttämään tässä maailmassa. Siksi toivon, että saat armon lisäksi iloita tästäkin ja lähteä kulkemaan aina vaan eteenpäin - vaikka kuinka pienin ja haparoivin askelin. Herra sinun matkaasi siunatkoon!

Kysymys 1860 Lisätty: 21.9.2018
Millaonen on ihanteellinen kristitty?
Vastaus:
Armoa janoava ja lähimmäistänsä armahtava.

Kysymys 1859 Lisätty: 21.9.2018
Jeesus sanoo: Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. (Matt. 16:24). Sanotaan että teoilla ei pelastuta, ainoastaan uskolla ja armolla. Eikö tuossa Matt.16:24 juuri ole niitä tekoja kun suoritetaan elämää olemalla "kunnolla" ? Entä jos uskoo, ja elää silti kuin itse haluaa kuuntelematta Jeesuksen sanoja ? Syntiä tekee, mutta tekee ihminen syntiä jossain toisessa muodossa vaikka kieltäisikin itsensä ja yrittäisi elää "kunnolla". Mitä eroa ?
Vastaus:
Laitan myös tähän kirjoituksen, jossa valotan asiaa enemmän. Luepa se läpi!

PYHÄ RISTI

“Jos joku tahtoo minun perässäni tulla, hän kieltäkään itsensä ja ottakaan ristinsä ja seuratkaan minua.” (Matt. 16:24)

Jeesus on vain vähän aikaisemmin samassa luvussa kuvannut oman sukupolvensa “häijyksi ja huorintekijä sukukunnaksi” (Matt. 16:4). Nyt hän toivoo omilta opetuslapsiltansa erilaista suhtautumista. Hän kysyy heiltä uskollisuutta. “Jos joku tahtoo.” Häijy ja huorintekijä sukukunta tahtoo väliin yhtä, väliin toista, mitä milloinkin kulloistenkin himojensa ja halujensa mukaan. Mutta Jeesuksen omilta kysytään: “Tahdotko?” Tahdotko rakastaa häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? Tahdotko seurata häntä? Tahdotko kokonaan kieltää itsesi ja ottaa ristisi? Rakkautta ei voi pakottaa. Se syttyy, jos on syttyäkseen. Siksi Jeesus ei tyrkytä. Hän ei vaatimalla vaadi seuraajiansa seuraamaan. “Jos joku tahtoo.”

Kyse ei kuitenkaan ole ihmisen mahdollisuuksista tai hänen luontaisesta kyvystään. Eihän kukaan tahdo kuolemaansa, eivät edes ne, jotka kuolevat oman käden kautta. Siksi seuraamiseen tarvitaan jumalallinen voima. Juuri edellä Jeesus on ensimmäisen kerran täysin peittelemättä puhunut tulevasta kärsimyksestään ja kuolemastaan (Matt. 16:21). Siinä hän lahjoittaa rakkautensa. Seuraamisen voima vuotaa hänen haavoistansa. Hänen ristiinsä katsoessasi sinulta kysytään: “Tahdotko?” Vai tahdotko mennä pois, valita toisen, itsellesi mieluisamman tien, elää elämääsi kuolematta koskaan omista odotuksistasi? On valittava. Jeesus odottaa ratkaisuasi. Älä anna hänen odottaa turhaan.

Tie seuraamiseen kulkee itsensä kieltämisen kautta. “Hän kieltäköön itsensä.” Pietari ei kieltänyt itseänsä. Juuri siksi hän kielsikin Jeesuksen. Olisiko toisin voinut käydäkään? Itse asiassa Pietari kielsi Mestarinsa jo ruvetessaan nuhtelemaan häntä hänen kärsimysilmoituksestansa (Matt. 16:22). Kiirastorstain yön tapahtumat kertaavat ikävällä tavalla näyttämöllä kaikkien nähden sen, mitä käsikirjoitettiin tässä yhteydessä. “Mene pois minun tyköäni, saatana! Sinä olet minulle pahennukseksi.” (Matt. 16:23) Kukon laulun jälkeen Pietari meni pois. Hän meni ja itki katkerasti aiheuttamaansa pahennusta (Matt. 26:75). Mutta jälkikäteen Pietari oppi lankeemuksestansa kieltämään itsensä ja hänestä tuli Herransa seuraaja ristin tiellä aina omaan ristinkuolemaansa saakka. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan opi edes lankeemuksestansa. He kieltävät Mestarinsa uudelleen, uudelleen ja uudelleen … Pahimmassa tapauksessa se loppuu vasta kadotuksessa.

Itsensä kieltäminen johtaa sitten ristin kantamiseen. “Hän ottakoon ristinsä.” Ristiä ei siis tarvitse hakea, ei etsiä, ei veistellä itse. Se on siinä jo valmiina. Ota se! Älä kysele, mikä on ristisi. Ei se kyselemällä selviä. Tiedät ja tunnet ristisi vain seuraamalla Jeesusta. Yht’äkkiä se on siinä sinun päälläsi. Kanna sitä iloisesti ja rohkeasti! Olet menossa oikeaan suuntaan. Parempi vaivaa Jumalan tiellä autuuden toivossa kuin huoletonta menoa seuramatkalla iankaikkiseen tuhoon. Tuleepa sinun päällesi maailman viha, valheveljien eksyttävät puheet tai sukulaistesi ylenkatse tai mitä muuta tahansa, niiden yhteisenä, ulkoisena merkkinä on aina ristin varjo, joka lankeaa yllesi. Siinä pimeydessä olet lähellä Herraasi. Kohtaat hänet, joka kulkee edelläsi tietä pitkin toivon tulevaisuutta kohti, joka kulkee kanssasi, ettet tänään jalkaasi kiveen loukkaisi ja joka kulkee perässäsi syntiset jälkesi menneisyydestäsi peittäen.

Ristin kantajasta ei tehdä suurta sankaria. Siihen liittyy aina äärimmäisen syvä halveksunta ja hyljeksyntä. Usein ristiinnaulittavaksi tuomitun täytyi itse kantaa ristiänsä (oikeastaan ristin poikkipuuta) teloituspaikalle. Matkalla hän joutui syljeksinnän, potkimisten, tönimisten kohteeksi. Hänet eroitettiin yhteisöstään, joka näin kääntyi häntä vastaan. Onpa joskus sanottu, että juuri tämä puoli rangaistuksesta oli kamalinta. Jos olisikin saanut kuolla edes ihailtuna sankarina! Mutta ei. Ristille lyödään aina halveksittuna, hyljeksittynä. Sankarivainajat haudataan muualle ja muulla tavoin. Siksi on turha elätellä toiveita onnen kukkuloista. Ristin kukkulaa kutsutaan Golgataksi, pääkallon paikaksi (Matt. 27:33). Ei edes omassa tutussa, turvallisessa ympäristössään pääse paistattelemaan aurinkoisia päiviä. Profeetta ennustaa sattuvasti, että “minä olen haavoitettu niiden huoneessa, jotka minua rakastivat” (Sak. 13:6). Ristin yllä myös taivas synkistyy ja tulee vähäksi aikaa “pimiä kaikessa maassa” (Matt. 27:45). Epäilemättä kauniisti säteilevistä hehkuvaloristeistä puuttuu aitoustodistus. Varo eksymästä niiden loisteeseen!

Varmasti kuoleman läheisyys ja itse kuoleminen kunniattomana houkkana pelottavat, ahdistavat ja raastavat sieluparkaa. Kuka kestää tuollaista odotusta? Monesta ristinkantajasta tulee tästä syystä ristinkaataja. Ei jaksakaan enää. Pääse helpommalla luovuttaessaan. Niin sitä ainakin luulee. Mutta Herramme näkee kauemmas. Hän lisää suorastaan profeetallisesti: “Joka tahtoo henkensä vapahtaa, hän hukuttaa sen.” (Matt. 16:25) Ei sittenkään kannata luovuttaa. Ajan vaivat eivät ole verrattavissa kunnian kirkkauteen taivaassa. Lopulta uskollisuus ja rehellisyys palkitaan ruhtinaallisesti. Kuinka suloiselta kuulostaakaan jatkon lupaus: “Mutta joka henkensä hukuttaa minun tähteni, hän löytää sen.” (Matt. 16: 25) Kuollessaan pääsee elämään. Pitkäperjantaita seuraa pääsiäisen aamu. Opetuslapselle riittää, että hänelle käy kuten Mestarillensa.


Kysymykset: 1779-1798, 1799-1818, 1819-1838, 1839-1858, 1859-1878, 1879-1898, 1899-1918, 1919-1938, 1939-1958, 1959-1978Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com