Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1772-1791, 1792-1811, 1812-1831, 1832-1851, 1852-1871, 1872-1891, 1892-1911, 1912-1931, 1932-1951, 1952-1971

Kysymys 1871 Lisätty: 26.11.2018
Kuka saarnaa synnin,ihminen vai Jumala?Joskus tuntuu että monet saarnaajat yrittävät itse astua Jumalan paikalle.Entä kuinka kehitää itsehillintää ja armoa lähimmäistä kohtaan?Ettei esimerkiksi räjähdä jos tuntee että joku korottaa itsensä?
Vastaus:
Jumala saarnaa tavallisten syntisten ihmisten kautta. Sinäkin saat olla Jumalan suuna. Älä kumminkaan unohda, että evankeliumin ja Kristuksen rakkauden syntistä kohtaan tulee olla pääasia. Koska Kristus rakastaa sinua, rakasta sinä samalla tapaa lähimmäistäsi. SIlloin toimit kuin Kristus ristillä, kun hän hillitsi itsensä ja rukoili vihamiestensä puolesta.

Kysymys 1870 Lisätty: 26.11.2018
Seurakunnissa on paljon kauheaa porukkaa (olen käynyt ainakin 50 eri paikassa). Ei se siitä paljoa muutu seurakuntia ja tilaisuuksia vaihtamalla. Toki raitis ja oikeaoppinen kristillisyys voi vähän kivempaa olla, mutta kauheaa porukkaa on myös tunnustuksellisissa piireissä. Toisaalta voi kaikissa ihmisissä jotain kauheaa olla. Silti kiistaton tosiasia on se, että ihmiset eivät käy seurakunnan tilaisuuksissa, koska niissä ihmisissä on niin paljon kehittämisen varaa. Papit ovat yleensä keskimäärin mukavempia kuin seurakuntalaiset. Suomen hengellisen tappiotilan syy on seurakuntien ihmisten luotaantyöntävyys. Sley on ainoa seurakunta kotipaikkakunnallani, jossa voisin kuvitella käyväni. Ja kauheaa on sielläkin joskus ollut. Älä tästä loukkannu Timo, vaan myöntäkäämme, että näin on. Rukoilevaisten seurakunnista minulla ei ole kokemusta.
Vastaus:
Ja eikö se niin ole, rakas ystäväni, että jos sinä löydät täydellisen seurakunnan jostakin, niin se lakkaa olemasta täydellinen, kun sinne astut - sinä. Toivotan sinulle silti Jumalan runsasta siunausta.

Kysymys 1869 Lisätty: 26.11.2018
Kun taivaassa ei tehdä syntiä, tarkoittaako se sitä, että siellä ei ole ihmisellä vapaata tahtoa?
Vastaus:
Autuas ihminen on aina yhteydessä Jumalaan. Hänellä ei ole ikinä mitään vapaata tahtoa ikään kuin "autonomisena" (= omavaltaisena) tahtotilana. Siksi tuota kysymystä ei esitetä taivaassa. Ihminen elää täydellisesti Jumalansa kanssa ja yhteydessä. Juuri siksi hän on iäti onnellinen.

Kysymys 1868 Lisätty: 26.11.2018
Jos taivaassa ei ollut syntiä, miten oli mahdollista, että enkeli lankesi=teki syntiä? Tiesikö enkeli ennen ylpistymistään, mitä Jumalaa vastaan kääntyminen tarkoittaa lopulta (=kadotus)?
Vastaus:
Tuota kysymystä ovat pohtineet monet meitä viisaammat. Raamatun mukaan pahuus ja turmelus on pohjatonta. Siksi me ihmiset emme koskaan pääse ikään kuin pahuuden syntysijoille asti. Muuten me voisimme harhautua luulemaan, että voimme pahuuden itse itsessämme voittaa. Se on täysin mahdotonta. Ja sen merkkinä on juuri tuo meidän tyhmyytemme, että emme osaa edes selittää pahuuden alkuperää. Kuinka sitten voisimme ratkaista sen ongelman? Tässä auttaa vain Jumalan kaikkitietävyys ja rakkaus. Hän on ratkaissut pahuuden ongelman Jeesuksen ristin kautta.

Kysymys 1867 Lisätty: 26.11.2018
Kun Jumala kuitenkin päättää, ketkä saavat pelastuksen armon, mitä silloin tarkoitetaan ihmisen valinnan vapaudella Jumalansa valitsemisen suhteen? Mitä se on konkreettisesti tässä ajasss arkielämässä?
Vastaus:
Usko voi syntyä vain sanan ja sakramenttien yhteydessä. Sinä voit itse päättää menetkö sanankuuloon tai teetkö jotain muuta. Päätä siis mennä sanankuuloon ja rukoile, että Jumala kirkastaa sinulle armon. Siinä on hyvä rukous. Jumala on luvannut kuulla meitä, kun pyydämme Jeesuksen nimessä hänen tahtonsa tapahtumista.

Kysymys 1866 Lisätty: 26.11.2018
Eikö pyhityksen lopputulos ole se, että kaiken takaa paljastuu vain karkea rikollinen sydän? Bo Giertzhän puhuu siitä, miten ihmiselle lopulta paljastuu, että on yhtä musta kuin rikollinen.
Vastaus:
Kannattaa tosiaan lukea Gietzin kirja Kalliopohja tästä näkövinkkelistä. Kyllä pyhitys sitten johtaa myös elämän uudistumiseen, vaikka nuo kaksi näkökulmaa ovat usein samanaikaisesti täyttä totta.

Kysymys 1865 Lisätty: 26.11.2018
Jotkut tahot puhuvat edellisistä elämistä. Siitä että sielu on ollut jonkun toisen aiemmin. Selvittävät että olet ollut joku muu aiemmassa elämässä. Mitä mieltä olet tästä ?
Vastaus:
Ei ole raamatullista. Jokaisella on vain yksi elämä. Sitten kuolee ja tulee tuomio. Vain uskomalla oman elämänsä aikansa tekemänsä virheet taikka synnit anteeksi yksin Jeesuksen tähden pelastuu.

Kysymys 1864 Lisätty: 26.11.2018
Eikö Lutherin opetuksessa huonoa ole näkyjen eli ilmestysten halveksinta? Joillekin ne voivat olla käännekohta ja tärkeä tapahtuma.
Vastaus:
Ei Luther nähdäkseni ollut periaatteesta ehdottomasti näkyjä vastaan. Mutta sitä hän ei hyväksynyt, jos ne eivät kirkastaneet Kristusta tai johtivat ihmisen ylpeyteen/kerskaamiseen. Jumala tekee mitä tahtoo ja antaa ilmestyksen jos tahtoo. Noista (tai vastaavista) ei milloinkaan saa tulla pyhän sanan eli Raamatun korviketta.

Kysymys 1863 Lisätty: 26.11.2018
Jos on omasta mielestään jäänyt kasvun ja kehityksen osalta vajaaksi, esim. pituuskasvussa liian lyhyeksi, voiko mennä pituusleikkaukseen ja saada siten lisää pituutta itselleen? Onko se synti? Jos on, kuinka pääsee eroon tuosta ajatuksesta?
Vastaus:
Kaikki on tietysti suhteellista näissä asioissa. Mikä on pitkää ja/tai pätkää? Samoin täytyy ajatella, että jonkinlainen mahdollinen leikkaus on aina tietynlainen riski ja aika työläs/kivulias. Itse en koe tuota tai vastaavaa leikkausta mitenkään tarpeellisena, mutta tietysti joku tilanne joskus voi olla niin poikkeuksellinen, että tuo mahdollisuus tulee ajankohtaiseksi. Eikö voisi tyytyä siihen, millaiseksi kroppa alkuaan on muodostunut? Nykyajan ihanteet ovat vain luotua tarvetta ilman sen kummempaa ehdotonta "standardia". Näin äkkiseltään sanon suoraan, että voisit harkita jättää väliin tuollaisen leikkauksen.

Kysymys 1862 Lisätty: 21.9.2018
Onko kuntosali synti?
Vastaus:
Ei ole. Kaikesta saadaan tehtyä syntiä, jos ajattelee nurjasti. Jumala antaa sinun iloita liikunnan riemusta täysin siemauksin. Mene vaikkapa heti ja osta kuntosalille kausikortti ja pyri hankkimaan itsellesi oiva vireystila!

Kysymys 1861 Lisätty: 21.9.2018
olen ollut jo pitkän aikaa pahasti masentunut ja vaikka olen käynyt juttelemassa uskovaisen terapeutin kanssa, rukoillut ja yrittänyt jatkaa elämää, tuntuu ettei mikään auta. en jaksa käydä koulua tai ylipäätään ajatella tulevaisuutta. Miksi minun pitää kärsiä näin? ja miten pääsen itsetuhoisista ajatuksista eroon?
Vastaus:
Tuohon en osaa sanoa näin netin kautta paljoakaan. Tajuan, että tuota tuskaasi on kestänyt kauan. Koen hyvänä sen, että olet keskustellut ja ollut yhteydessä kristilliseen terapeuttiin. Mielestäni olisi tärkeää pyrkiä kartoittamaan masennuksen syitä ja syntyjä. Millainen on sinun perhetaustasi? Suhteesi vanhempiin ja muihin läheisiin? Oletko heiltä saanut rakkautta ja hyväksyntää? Miten itse suhtaudut heihin ja heidän huolenpitoonsa ja hoivaansa? Vai puuttuvatko nämä? Entä painaako sinun sisintäsi joku paha asia menneisyydessä tai tekemäsi synti? Ajaudutko kielteiseen kierteeseen, jos epäonnistut arjessa taikka kristillisessä kilvoituksessa toistuvasti? Jaksatko uskoa syntisi anteeksi ainoastaan ja yksin ja vain Kristuksen tähden ilman omaa ansiotasi ja yrittämistä? Muistatko, että sinut on kastettu ja jo siinä vapautettu kaikista pahan pimeyden voimista ja perkeleen hirmuhallituksen alta Jumlana oman lapsen iloon ja vapauteen? Sinulla ei ole mitään syytä itsetuhoisiin ajatuksiin ainakaan Jumalan näkökulmasta. Hän rakastaa sinua ja hänellä on sinulle elämäntehtävä, jonka vain sinä pystyt täyttämään tässä maailmassa. Siksi toivon, että saat armon lisäksi iloita tästäkin ja lähteä kulkemaan aina vaan eteenpäin - vaikka kuinka pienin ja haparoivin askelin. Herra sinun matkaasi siunatkoon!

Kysymys 1860 Lisätty: 21.9.2018
Millaonen on ihanteellinen kristitty?
Vastaus:
Armoa janoava ja lähimmäistänsä armahtava.

Kysymys 1859 Lisätty: 21.9.2018
Jeesus sanoo: Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. (Matt. 16:24). Sanotaan että teoilla ei pelastuta, ainoastaan uskolla ja armolla. Eikö tuossa Matt.16:24 juuri ole niitä tekoja kun suoritetaan elämää olemalla "kunnolla" ? Entä jos uskoo, ja elää silti kuin itse haluaa kuuntelematta Jeesuksen sanoja ? Syntiä tekee, mutta tekee ihminen syntiä jossain toisessa muodossa vaikka kieltäisikin itsensä ja yrittäisi elää "kunnolla". Mitä eroa ?
Vastaus:
Laitan myös tähän kirjoituksen, jossa valotan asiaa enemmän. Luepa se läpi!

PYHÄ RISTI

“Jos joku tahtoo minun perässäni tulla, hän kieltäkään itsensä ja ottakaan ristinsä ja seuratkaan minua.” (Matt. 16:24)

Jeesus on vain vähän aikaisemmin samassa luvussa kuvannut oman sukupolvensa “häijyksi ja huorintekijä sukukunnaksi” (Matt. 16:4). Nyt hän toivoo omilta opetuslapsiltansa erilaista suhtautumista. Hän kysyy heiltä uskollisuutta. “Jos joku tahtoo.” Häijy ja huorintekijä sukukunta tahtoo väliin yhtä, väliin toista, mitä milloinkin kulloistenkin himojensa ja halujensa mukaan. Mutta Jeesuksen omilta kysytään: “Tahdotko?” Tahdotko rakastaa häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? Tahdotko seurata häntä? Tahdotko kokonaan kieltää itsesi ja ottaa ristisi? Rakkautta ei voi pakottaa. Se syttyy, jos on syttyäkseen. Siksi Jeesus ei tyrkytä. Hän ei vaatimalla vaadi seuraajiansa seuraamaan. “Jos joku tahtoo.”

Kyse ei kuitenkaan ole ihmisen mahdollisuuksista tai hänen luontaisesta kyvystään. Eihän kukaan tahdo kuolemaansa, eivät edes ne, jotka kuolevat oman käden kautta. Siksi seuraamiseen tarvitaan jumalallinen voima. Juuri edellä Jeesus on ensimmäisen kerran täysin peittelemättä puhunut tulevasta kärsimyksestään ja kuolemastaan (Matt. 16:21). Siinä hän lahjoittaa rakkautensa. Seuraamisen voima vuotaa hänen haavoistansa. Hänen ristiinsä katsoessasi sinulta kysytään: “Tahdotko?” Vai tahdotko mennä pois, valita toisen, itsellesi mieluisamman tien, elää elämääsi kuolematta koskaan omista odotuksistasi? On valittava. Jeesus odottaa ratkaisuasi. Älä anna hänen odottaa turhaan.

Tie seuraamiseen kulkee itsensä kieltämisen kautta. “Hän kieltäköön itsensä.” Pietari ei kieltänyt itseänsä. Juuri siksi hän kielsikin Jeesuksen. Olisiko toisin voinut käydäkään? Itse asiassa Pietari kielsi Mestarinsa jo ruvetessaan nuhtelemaan häntä hänen kärsimysilmoituksestansa (Matt. 16:22). Kiirastorstain yön tapahtumat kertaavat ikävällä tavalla näyttämöllä kaikkien nähden sen, mitä käsikirjoitettiin tässä yhteydessä. “Mene pois minun tyköäni, saatana! Sinä olet minulle pahennukseksi.” (Matt. 16:23) Kukon laulun jälkeen Pietari meni pois. Hän meni ja itki katkerasti aiheuttamaansa pahennusta (Matt. 26:75). Mutta jälkikäteen Pietari oppi lankeemuksestansa kieltämään itsensä ja hänestä tuli Herransa seuraaja ristin tiellä aina omaan ristinkuolemaansa saakka. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan opi edes lankeemuksestansa. He kieltävät Mestarinsa uudelleen, uudelleen ja uudelleen … Pahimmassa tapauksessa se loppuu vasta kadotuksessa.

Itsensä kieltäminen johtaa sitten ristin kantamiseen. “Hän ottakoon ristinsä.” Ristiä ei siis tarvitse hakea, ei etsiä, ei veistellä itse. Se on siinä jo valmiina. Ota se! Älä kysele, mikä on ristisi. Ei se kyselemällä selviä. Tiedät ja tunnet ristisi vain seuraamalla Jeesusta. Yht’äkkiä se on siinä sinun päälläsi. Kanna sitä iloisesti ja rohkeasti! Olet menossa oikeaan suuntaan. Parempi vaivaa Jumalan tiellä autuuden toivossa kuin huoletonta menoa seuramatkalla iankaikkiseen tuhoon. Tuleepa sinun päällesi maailman viha, valheveljien eksyttävät puheet tai sukulaistesi ylenkatse tai mitä muuta tahansa, niiden yhteisenä, ulkoisena merkkinä on aina ristin varjo, joka lankeaa yllesi. Siinä pimeydessä olet lähellä Herraasi. Kohtaat hänet, joka kulkee edelläsi tietä pitkin toivon tulevaisuutta kohti, joka kulkee kanssasi, ettet tänään jalkaasi kiveen loukkaisi ja joka kulkee perässäsi syntiset jälkesi menneisyydestäsi peittäen.

Ristin kantajasta ei tehdä suurta sankaria. Siihen liittyy aina äärimmäisen syvä halveksunta ja hyljeksyntä. Usein ristiinnaulittavaksi tuomitun täytyi itse kantaa ristiänsä (oikeastaan ristin poikkipuuta) teloituspaikalle. Matkalla hän joutui syljeksinnän, potkimisten, tönimisten kohteeksi. Hänet eroitettiin yhteisöstään, joka näin kääntyi häntä vastaan. Onpa joskus sanottu, että juuri tämä puoli rangaistuksesta oli kamalinta. Jos olisikin saanut kuolla edes ihailtuna sankarina! Mutta ei. Ristille lyödään aina halveksittuna, hyljeksittynä. Sankarivainajat haudataan muualle ja muulla tavoin. Siksi on turha elätellä toiveita onnen kukkuloista. Ristin kukkulaa kutsutaan Golgataksi, pääkallon paikaksi (Matt. 27:33). Ei edes omassa tutussa, turvallisessa ympäristössään pääse paistattelemaan aurinkoisia päiviä. Profeetta ennustaa sattuvasti, että “minä olen haavoitettu niiden huoneessa, jotka minua rakastivat” (Sak. 13:6). Ristin yllä myös taivas synkistyy ja tulee vähäksi aikaa “pimiä kaikessa maassa” (Matt. 27:45). Epäilemättä kauniisti säteilevistä hehkuvaloristeistä puuttuu aitoustodistus. Varo eksymästä niiden loisteeseen!

Varmasti kuoleman läheisyys ja itse kuoleminen kunniattomana houkkana pelottavat, ahdistavat ja raastavat sieluparkaa. Kuka kestää tuollaista odotusta? Monesta ristinkantajasta tulee tästä syystä ristinkaataja. Ei jaksakaan enää. Pääse helpommalla luovuttaessaan. Niin sitä ainakin luulee. Mutta Herramme näkee kauemmas. Hän lisää suorastaan profeetallisesti: “Joka tahtoo henkensä vapahtaa, hän hukuttaa sen.” (Matt. 16:25) Ei sittenkään kannata luovuttaa. Ajan vaivat eivät ole verrattavissa kunnian kirkkauteen taivaassa. Lopulta uskollisuus ja rehellisyys palkitaan ruhtinaallisesti. Kuinka suloiselta kuulostaakaan jatkon lupaus: “Mutta joka henkensä hukuttaa minun tähteni, hän löytää sen.” (Matt. 16: 25) Kuollessaan pääsee elämään. Pitkäperjantaita seuraa pääsiäisen aamu. Opetuslapselle riittää, että hänelle käy kuten Mestarillensa.


Kysymys 1858 Lisätty: 21.9.2018
Mitä tarkoittaa, että Jumala ylläpitää maailmankaikkeutta? Tarkoittaako se, että Jumala on säätänyt luonnonlait?
Vastaus:
Sitäkin ja ylipäänsä sitä, että koko maapallo ja sen äärimmäisen hieno ja upea "mekaniikka" pysyy voimassa. Moni pienikin muutos esim. hapen määrässä tai magneettikentän vahvuudessa voi suistaa kaiken radaltaan tuhoten koko inhimillisen elämän maapallolta.

Kysymys 1857 Lisätty: 21.9.2018
Mikä on paras todiste Jumalan olemassaolosta? Minun mielestäni ihmisen ja eläinten aivot. Niiden perusteella päättelen, että maapallon ulkopuolinen äly on olemassa eli Jumala, joka on ne alunperin suunnitellut.
Vastaus:
Vaikka noinkin. Toisaalta on hyvä muistaa, että emme voi järjellisesti loppuun saakka todistaa kenellekään Jumalan olemassaoloa. Kyse on aina kristillisestä USKOSTA Jumalaan. Mutta varmasti on hyvä tutkia Jumalan ihmeellisiä töitä (mm. luominen), jotka selvästi todistavat hänestä ja hänen olemassaolostaan.

Kysymys 1856 Lisätty: 21.9.2018
Rukoile minulle kaverien hankkimisen armolahjaa. Yksin oleminen usein ei ole kiva elämänosa minulle. Tosin joillekin voi olla.
Vastaus:
Laitan pyyntösi muidenkin luettavaksi. Itse sanoisin, että rukoile ja lähde sitten rohkeasti mukaan seurakuntaan. Sitä kautta löytyy sitten myös kavereita, jotka Jumala tahtoo lahjoittaa sinulle.

Kysymys 1855 Lisätty: 21.9.2018
Luterilainen seurakuntarakenne ei ole sama kuin alkuseurakunnan seurakuntarakenne. Väärä kirkollinen rakenne siis?
Vastaus:
Seurakunnan rakenne voi tiettyjen rajojen puitteissa olla erilainen ja eri aikoina vielä erilaisempi. Luterilainen tunnustus ei ole väittänyt koskaan edustavansa "puhdasta" alkuseurakunnan rakennetta. Se väittää, että Jumalan sanaa on saarnattava puhtaasti sekä sakramentit jaettava oikein. Paljosta muusta voidaan sopia tiettyjen rajojen puitteissa.

Kysymys 1854 Lisätty: 21.9.2018
Sano joku nykyajan profeetta, jota kannattaa kuunnella?
Vastaus:
"Koettele kaikki ja pidä se, mikä hyvää on." Näin kehottaa Raamattu.

Kysymys 1853 Lisätty: 21.9.2018
1) Missä on kristittyjen yhteisö Suomessa tänä päivänä? Ei missään varsinaisesti. Kristityt elävät pirstaloituneena ympäri Suomea hajallaan. Miksei perusteta alkuseurakunnantapaidta yhteisöä jonnekin? Sellaista ei ole varsinaisesti olemassa. Jopa seurakunnan asunnoissa kerrostaloissa asuu ketä sattuu, eikä se ole uskovien yhteisö. Seurakunnassa käyminen ei ole sama asia kuin yhteisöllinen asuminen ja eläminen uskovien yhteisössä.

2) Eikö jumalanpalveluksessa käymisen voi korvata esim. katsomalla Youtubesta jumalanpalveluksen Sleyn Pyhän sydämen kappelissa? Jos kerran messuun ei kykene menemään syystä tai toisesta?
Vastaus:
Lyhyesti kysymyksiisi.
1) Kristittyjen yhteisö on aina siellä, missä Jumalan sanaa saarnataan puhtaasti ja sakramentit jaetaan oikein. Ne, jotka tulevat yhteen, ovat juuri se yhteisö eli jumalanpalvelusta viettävä pyhien joukko. Ei tässä ole tarpeen katsoa, kuinka raihnaista tai huonoa se joukko on. Kristus heitä hoitaa kumminkin. Uskontunnustuksessamme sinä tunnustat USKOVASI pyhän ja yhteisen seurakunnan. Ei siis ole kysymyksessä sen näkeminen varsinaisesti, ei sen todistaminen oikeaksi, ei sen hyvyyden korostus taikka muu sellainen. Etsi Kristusta, niin löydät seurakunnan, joka on hänen rumiinsa!
2) Virtuaalitodellisuus ei korvaa sitä Kristuksen kirkon elävää voimaa ja yhteyttä, joka koetaan "paikan päällä". Eihän meistä kukaan voi tai halua esim seurustella vain virtuaalisesti vaan päästä lähellä toista, jota rakastaa. Et etenkään pysty nauttimaan ehtoollista virtuaalisesti. Siksi tarvitset väistämättä oman srk-yhteyden ja paikan, jossa käydä.

Kysymys 1852 Lisätty: 21.9.2018
Pitääkö juutalaisten kalenteri paikkansa sen suhteen kuinka monetta vuotta nyt eletään maailman alusta?
Vastaus:
Vaikea sanoa, koska meillä ei ole Raamatussakaan yksiselitteistä tapaa laskea vuosia, vaan erilaisia mahdollisuuksia.
Ks. tästä enemmän Biblian alusta, jossa on erilaisia vaihtoehtoja ja tapoja laskea vuosia maailman alusta.

Kysymykset: 1772-1791, 1792-1811, 1812-1831, 1832-1851, 1852-1871, 1872-1891, 1892-1911, 1912-1931, 1932-1951, 1952-1971Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com