Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1739-1758, 1759-1778, 1779-1798, 1799-1818, 1819-1838, 1839-1858, 1859-1878, 1879-1898, 1899-1918, 1919-1938

Kysymys 1838 Lisätty: 6.8.2018
Onko Raamatun mukaan maa litteä vai pyöreä? Eräs väitti, että yli 200 raamatunkohtaa viittaa siihen, että maa on litteä eikä pallo.
Vastaus:
Maa on pallo. Näkeehän sen avaruudesta. Eikä Raamattu pane vastaan tässä yhtään.

Kysymys 1837 Lisätty: 6.8.2018
Tämä ei ole kysymys, vaan kiitos ja ylistys Jumalalle, että sain täällä tunnustaa syntini ja sinä julistit ne anteeksi Jeesuksen nimessä ja vetessä. Sain valtavan ilon ja kiitoksen sydämeeni.
Vastaus:
Halleluja! Riemuitsemme yhdessä.

Kysymys 1836 Lisätty: 19.6.2018
Onko uskoni riittävä pelastukseen ? Mieleeni tulee joskus syntisiä ajatuksia ja houkutuksia joihin olisi helppo tarttua käytännössä. Kuinka ihanaa olisi jos...
Jokin kuitenkin estää minua tekemästä niin. Omatunto suitsii että se on väärin. Onko tämä sitä kilvoitusta ? Uskon että Jeesus on sovittanut nämä ajatuksenikin ristillä vaikka koko tapahtuma siellä tuntuu ihmeelliseltä. Miksi näitä ajatuksia tulee ? Minulla on sydämessä varmuus siitä että Jeesus on minua vastaanottamassa kun aikani on täällä täynnä. Välillä kaipaa jo nyt Hänen luokseen. Siis kelpaako taivaaseen tällaisena ?
Vastaus:
Lue Herännäislehden pääkirjoitus 4/18 näiltä sivuilta (kohta lehti). Se on ehdoton totuus, että syntinen ei täällä ajassa tule synnittömäksi ja itsessään pysyy jumalattomana. Jeesuksen tähden hän saa uskoa syntinsä anteeksi ja hänessä olla puhdas ja taivaaseen valmis. Se olkoon uskosi nyt ja kuolinpäivänäsi.

Kysymys 1835 Lisätty: 19.6.2018
Ilmoitin papille, että en ota häneltä ehtoollista vastaan, jos hän opettaa seurakunnassa, että uskosta ei voi luopua. Onko tämä käytäntö hyvä? Asia on minulle henkilökohtaisesti niin tärkeä. Kysymys ei ole LSRY:n papista.
Vastaus:
Rajankäyntiä joutuu käymään valitettavasti seurakunnassakin. Voit ihan hyvin valita sellaisen ehtoollisenvieton, jossa tunnet tulevasi oikein Jumalan sanalla kohdatuksi ja kohdelluksi.

Kysymys 1834 Lisätty: 19.6.2018
Onko syntiä seurustella sellaisen kanssa,joka ei ole itse enään neitsyt,vaikkakin itse on?
Vastaus:
Kaikki synnit saa uskoa anteeksi. Yhdessä saa jatkaa matkaa "puhtaalta pöydältä". Jeesus sanoi syntiselle naiselle, joka sai armon: Mene äläkä enää syntiä tee.

Kysymys 1833 Lisätty: 19.6.2018
Edelliseen kirjoitukseen lisäys. Kelpaako tällainen synnintunnustus, vai pitäisikö mennä henkilökohtaisesti tapaamaan sielunhoitajaa ?
Vastaus:
Saat olla varma syntiesi anteeksiannosta. Jos lisäksi tarvitset lisää sielunhoitoa, niin valitse joku tunnustava ja Raamattunsa "vakavasti ottava" pappi, jolta voit saada rohkaisua arkiseen kilvoitukseen.

Kysymys 1832 Lisätty: 19.6.2018
Olen tehnyt parannuksen ja luopunut synnistäni, mutta koska sielunvihollinen niistä muistuttaa ja tiedän että kuolinvuoteellakin se voi niistä vielä kiusata, niin tahdon ne tunnustaa ja saada synnin päästön. Olen uskossa ollessani langennut haureuteen erään miehen kanssa ja hänen tähtensä katsoin pornoa vaikka se minua kauhistutti. Kun olin jättänyt miehen, koska hän ei ollut uskossa ja elämän arvomme olivat täysin erilaiset lankesin vielä monta kertaa itsetyydytykseen. Tahdon puhtaan sydämen ja hyvän omantunnon.
Vastaus:
Saat Jeesuksen nimessä ja veressä uskoa kaikki syntisi anteeksi. Ne on sovitettu Golgatan ristillä eivätkä nouse sinulle kanteeksi enää ikinä.

Kysymys 1831 Lisätty: 19.6.2018
Nyt oivalsin sen, että ei ikuinen rangaistus ole välttämättä poissuljettu. Kun oivaltaa miten kauhea ihminen on, niin sattaa se olla ok rangaistus joutua ikuiseen kadotukseen kuoleman jälkeen. Ihmisen rikos on majesteettirikos.
Vastaus:
Ja edellisen lisäksi: älä unohda, että vielä ihmeellisempää on ajatella Jumalan rakkauden suuruutta, kun hän rakastaa meitä syntisiä ja tahtoo pelastaa meidät kadoruksen syövereistä. Kristuksen rakkaus on valtava! Se koskee sinua ja jokaista.

Kysymys 1830 Lisätty: 19.6.2018
Nyt oivalsin sen, että ei ikuinen rangaistus ole välttämättä poissuljettu. Kun oivaltaa miten kauhea ihminen on, niin sattaa se olla ok rangaistus joutua ikuiseen kadotukseen kuoleman jälkeen. Ihmisen rikos on majesteettirikos.
Vastaus:
Se on juuri noin.

Kysymys 1829 Lisätty: 19.6.2018
Vaikka Raamattu ilmoittaa, että kadotus on ikuinen, niin mitä jos käytännössä se ei olekaan ikuinen eli Jumala menetteleekin toisin? Eikö parempi teoria ole, että jumalattomien rangaistus on kerran saava loppunsa? Minä en menisi lyömään lukkoon sitä, että helvetti on ikuinen, vaan jättäisin asian arvoitukseksi.
Vastaus:
Raamattu puhuu iankaikkisesta kadotuksesta ja iankaikkisesta elämästä toistensa vastakohtina. Jos jälkimmäinen on ikuinen, niin sitten myös edellinen on ikuinen.
Lisäksi puhutaan Raamatussa siitä, kuinka se rangaistuksen tuli polttaa iankaikkisesta iankaikkiseen. Ilmaus sisältää selvästi viitteen, että se rangaistus on todella iäti kestävä.

Kysymys 1828 Lisätty: 19.6.2018
Kristinuskon vakava ongelma minulle: kun Jumala ihmistä kutsuu, niin pitäisi olla itsestäänselvää, että jokainen ottaa kutsun vastaan. Ei kai kukaan voi olla niin tyhmä, että torjuu Jumalan itsensä. Tietenkin jokainen haluaa tehdä niin järkevästi, että ottaa tämän suurimman onnen ja ilon vastaan. Kun kuitenkin jotkut torjuvat Jumalan, niin siinä ei ole mitään järkeä. Se on tavallaan loogisesti mahdotonta. Ei kukaan halua niin onnetonta osaa itselleen, että torjuu Jumalan. Johtopäätös: joko Jumalaa ei ole olemassa tai sitten Kristinuskon tulkinta Jumalasta on virheellinen. Tai sitten on kolmas vaihtoehto: ihmisen järki ei kykene selittämään, miksi jotkut torjuvat Jumalan eli kadotukseen joutumisen syyn Jumala on salannut. Mikä on sinun vastauksesi tähän? Asia vaivaa minua suunnattomasti.
Vastaus:
Ks. kysymykset 338, 345, 470 ja 1133. Auttavatko ne antamaan vastausta kysymykseesi?

Kysymys 1827 Lisätty: 10.5.2018
Ilmoitin papille, että en ota häneltä ehtoollista vastaan, jos hän opettaa seurakunnassa, että uskosta ei voi luopua. Onko tämä käytäntö hyvä? Asia on minulle henkilökohtaisesti niin tärkeä. Kysymys ei ole LSRY:n papista.
Vastaus:
Kyllä sinulla on oikeus hakeutua niihin jumalanpelveluksiin, joissa opetetaan oikein. Itse en kävisi sellaisessa kirkossa, jossa en voi mennä ehtoolliselle.

Kysymys 1826 Lisätty: 10.5.2018
Onko räiskintäpelit ja toimintaelokuvien pelaaminen ja katselu syntiä jos tiedostaa sen että ne mitä niissä tapahtuu on oikeassa elämässä väärin ja että ei ikinä toimisi samoin?
Vastaus:
Sinänsä perustelu ontuu. Koska jos joku on väärin, se on väärin aina ja kaikkialla. Toisaalta on kautta aikojen leikitty "rosvoa ja poliisia". Tai muita vastaavia leikkejä. Maanpuolustusta sekä poliisin toimintaa voidaan hyvin jäljitellä myös tietyissä peleissä tai elokuvissa. Kyllä paljon riippuu näkökulmasta ja kokonaisuudesta. Tappaminen "tappamisen ilosta" ei ole missään kohdassa kristillisten arvojen mukaista.

Kysymys 1825 Lisätty: 10.5.2018
Mistä oppi kotiseurakuntaliikkeestä on peräisin? Onko se apostolinen oppi ja käytäntö?
Vastaus:
Ei tässä varmaan sinänsä ole kysymys opista. Raamatun aikana kristityt kokoontuivat isommissa kodeissa. Se oli käytännön ratkaisu, koska usein ei ollut muita vaihtoehtoja. Osittain sama käytäntö jatkuu. On helpompi ja kodikkaampaa kokoontua jossain kotona. Joskus syynä on se, että srk kieltää pääsyn kirkkotiloihin tai kirkkoon. Silloin tämä vanha käytäntö toimii oikein hyvin. :)

Kysymys 1824 Lisätty: 10.5.2018
Onko omia vanhempia pakko tavata joskus, vaikka asuisi 95 kilometrin päässä? Onko pakko esim. kerran vuodessa tavata? Velvoittaako 4. käsky siihen, että vanhempia on pakko tavata koko loppuelämä joskus? Mitä jos ei haluaisi vanhempia tavata, koska ei tule siitä niin hyvä fiilis?
Vastaus:
Vanhassa Vähä Katekismuksessa on hyvä selitys 4. käskyyn. Siinä sanotaan vanhempien kunnioittamisesta:
Meidän pitää pelkäämän ja rakastaman Jumalaa, niin ettemme meidän vanhempiamme, esivaltaamme ja isäntiämme katso ylen, emmekä vihoita, vaan pidämme heitä kunniassa, palvelemme heitä, olemme heille kuuliaiset, rakastamme heitä, ja pidämme heitä meidän silmiemme edessä.
Erityisesti tuo viimeinen kohta kertoo sinulle vastauksen kysymykseesi. Tämä on Raamatun opetus vanhempien kunnioittamisesta Lutherin sanoin.

Kysymys 1823 Lisätty: 10.5.2018
Tuntuu, että nukkumaan meno viivästyy ja syöminenkin meinaa unohtua, kun jää surffaamaan hengellisten asioiden äärelle. Vertailen eri käännöksiä ja alkutekstiä (olen opiskellut hieman alkukieliä), lueskelen tätä palstaa ja SLEY:n selityksiä jne. ja selailenpa keskustelupalstojen usein kiivaita keskusteluketjujakin, vaikka näissä jälkimmäisissä eksyttäjät pauhaavat eivätkä Sanan puolustajatkaan (joita sinänsä on usein ilahduttavan paljon tietyissä ketjuissa) aina kirjoita lähimmäisenrakkauden hengessä. Yleensä homma karkaa käsistä siinä, kun löytyy jokin mielenkiintoinen raamatunkohta tai kiistanalainen hengellinen kysymys, ja yksi sivupolku johtaa toiseen. Tätä tapahtuu ainakin muutaman kerran kuukaudessa - vielä useammin kyllä ihan muiden kuin hengellisten aiheiden tiimoilta, ei kuitenkaan mitään pornoa tai muuta haureellista.

Pitääkö huolestua? Usein sanotaan, ettei Raamatun luvusta voi vahinkoakaan olla, mutta pitäisikö yöllä kuitenkin nukkua? Oppiihan hyödyllisiä asioita yölläkin lukiessa. Onko hyvä idea rukoilla johdatusta, ettei setvisi niin paljon uskon kysymyksiä öisin? Kuinka paljon kannattaa amatööriteologina lukea hereetikkojen mielipiteitä ja eksegeesejä? Olen ajatellut, että esim. jottei elettäisi kuplassa ja pystyisi argumentoimaan paremmin, on syytä tutustua harhaoppisten argumentteihin.

Kiitos vielä hyvästä palstasta! Sitä on ylösrakennukseksi meidän evankelistenkin lukea.
Vastaus:
Kyllä oikeaan jumalanpalvelukseen kuuluu myös luomisen näkökulma. Ja se luomisjärjestys edellyttää, että ihminen nukkuu, lepää, ulkoilee, syö, juo jne. Noudata niitä yksinkertaisia tapoja ja arkinen elämäsi toimii hyvin. Oma käytäntöni on, että en jaksa paljoa seurata nettipalstojen teologisia keskusteluja noista syistä, jotka mainitsit kysymyksessäsi. Me tietysti olemme erilaisia ja meillä on erilaiset lahjat, mutta itse keskityn mieluummin omiin lukuharrastuksiin ja käyn ns. "face to face" keskusteluja. Olen huomannut, että netti harvoin soveltuu syvällisiin, teologisiin keskusteluihin. Tällainen kysymyspalsta on eri asia!!!

Kysymys 1822 Lisätty: 10.5.2018
Kiitos tästä mahdollisuudesta kysyä. Olen miettinyt tulevan kirkollisveron osallistumista. Onko kirkollisveron Raamatun mukaisia? Entä voiko osallistua silti, koska politiikka kiinnostaa.
Vastaus:
Kyllä kirkollisvero on siinä suhteessa raamatullinen mahdollisuus, että niin "kolehdin kanto" toteutuu helposti ja kätevästi. Ei se moderni tapa kantaa verona pientä kolehtia ole siis väärä. Ja kyllä: voit osallistua politiikkaan kristilliseltä arvopohjalta. Ei siinä ole mitään väärää.

Kysymys 1821 Lisätty: 10.5.2018
Ensiksi haluan tuoda tiedoksi sinulle,että olen epätoivoisessa kovenevassa ahdistustilassa?
koska en näe enää mahdolliseksi löytää oikeata oppia tai oppisuuntaa joka pitäisi kiinni Jumalan Sanan totuudesta mielestäni kirkot alkavat olla kaikki lähes luopuneita ? Jumalan kirjoitetusta sanan noudattamisesta eli hylätään selvästi kirjoitettu sana joka on luettavissa yhtä selvästi raamatusta.Miksi näin pitää olla ?esim miesparien vihkiminen Avioliittoon joka on Raamatun mukaan kauhistus Herran silmissä. kertooko Raamatun profetian Henki siitä mitään opittavaa tavalliselle kansalaiselle joka on nimen omaan siitä syystä tullut ahdistuksen tilaan .kiittäen neuvoistasi?'....... Ahdistunut.
Vastaus:
Kun luet Vanhaa Testamenttia, huomaat, kuinka usein Jumalan seurakunta on ajautunut vaikeuksiin ja suoranaiseen luopumukseen. Silloin on ollut vaikea aika, jota on seurannut rangaistus. Toisaalta taas Jumala antaa armossaan virvoituksen aikoja ja herätystä. Silloin on saatu tehdä koko kansakuntana parannusta. Sitä toivomme ja sitä rukoilemme yhä. Jumalan armosta on kirkossamme yhä raamatullista toimintaa ja julistusta. Etsi ja hakeudu niihin paikkoihin. Siellä sinua hoidetaan. Saat levätä - ja tulla hoidetuksi.

Kysymys 1820 Lisätty: 10.5.2018
Lähetin eräälle papille palautteen että en niin lapsellista ja ylimielistä ihmistä mene hengellisiin tilaisuuksiin kuuntelemaan. Tein oikein. Palautetta on tärkeä antaa. Kysymys ei ole LSRY papista.
Vastaus:
Olisit rukoillut ensin tuon papin puolesta ja mennyt sitten kuuntelemaan häntä. Olisit yllättynyt iloisesti!

Kysymys 1819 Lisätty: 10.5.2018
Ei ihmiset seurakunnassa yleensä myönnä, että ovat sydämeltään pahoja. Konna se on kristittykin sydämeltään. Onhan Bo Giertz sitä mieltä, että kristitty on musta kuin nuohooja.
Vastaus:
Kyllä tuo myönnetään joka kerta sunnuntain jumalanpalveluksessa, vanhan käsikirjan ripissä (synnintunnustuksessa). Tule sinne tunnustamaan omat syntisi muiden mukana.

Kysymykset: 1739-1758, 1759-1778, 1779-1798, 1799-1818, 1819-1838, 1839-1858, 1859-1878, 1879-1898, 1899-1918, 1919-1938Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com