Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1991

Kysymykset: 1710-1729, 1730-1749, 1750-1769, 1770-1789, 1790-1809, 1810-1829, 1830-1849, 1850-1869, 1870-1889, 1890-1909

Kysymys 1809 Lisätty: 27.3.2018
Olen miettinyt että onko poikaystävän jättäminen raamatun mukaista?
Vastaus:
Jos seurustelusuhde ei toimi, se on parasta lopettaa. Ei kenenkään ole pakko jatkaa seurustelua tai mennä naimisiin. Erotessa on hyvä, että se tapahtuu keskinäisen kunnioituksen vallassa.

Kysymys 1808 Lisätty: 27.3.2018
Miksi sydämissämme asuu törkeä syntisyys? Eikä pyhitys poista sydämemme pohjamutia vaan Golgatalle katsomme ja ristin yläpuolella lukee Room. 4:5. Valtava onni siinä!
Vastaus:
Oikein opetettu. Tästä onnesta iloitsemme.

Kysymys 1807 Lisätty: 27.3.2018
Mitä mieltä olet Martti Lutherin (Martti Luther Avioliitosta 2014, Perussanoma) ajatuksesta avioeron ja uudelleen naimisen osalta? Siinä hän opettaa Korintolaiskirjeen (1. Kor 7:15) pohjalta, että sittenkin olisi sallittua erota mennä uudelleen naimisiin välttääkseen haureuden teon. Onko kirja vääristelty totuus Lutherin sanoista tai onko tosiaan niin, että on oikean kristillisen opin mukaan sallittua erota ja mennä uudelleen naimisiin?
Vastaus:
Kyllä Luther ja lut. Tunnustuskirjat antavat syyttömälle osapuolelle mahdollisuuden mennä uudelleen naimisiin. Tietysti esiin nousee nyt kysymys, kuka on syytön osapuoli. Sen selvittäminen ei ole helppoa. Mutta periaate on selvä: Jos joku ehdoin tahdoin tekee aviorikoksen taikka jättää puolisonsa ilman sen kummempaa syytä, syyttömän olisi näissä tapauksissa mahdollista mennä uudelleen naimisiin.

Kysymys 1806 Lisätty: 19.2.2018
Onko kristillinen puolue jonkun valtion poliittisella kentällä sellainen asia mikä on omantunnon kysymys? Onko kristillinen poliittinen puolue vastoin perinteistä historiallista kristinuskoa ja Raamattua?
Vastaus:
Tässäkin vallitkoon omantunnon vapaus. Jos muut puolueet esim. eivät enää ajaa kristillisiä arvoja lainkaan tai juurikaan, voi ainoa, hyvä vaihtoehto olla kristillisen puolueen perustaminen.

Kysymys 1805 Lisätty: 19.2.2018
Kannattaako mielestäsi lukea eri kirkkokuntien katekismuksia yleissivistyksen vuoksi? Mietin jos lukisin ortodoksisen katekismuksen ja katolisen kirkon katekismuksen kompendiumin (tiivistelmä)? Toisaalta Raamattu on Jumalan oma katekismus, jossa on riittävästi tietoa.
Vastaus:
Jos olet tavallinen maallikkokristitty, neuvoisin sinua käyttämään vähän aikasi oikein ja lukemaan hengellisesti ruokkivaa ja opillisesti oikeaa kirjallisuutta.

Kysymys 1804 Lisätty: 19.2.2018
Uskonpuhdistus 1500-luvulla ei ollut täydellinen. Eihän? Eikä se ole vielä tänä päivänäkään?
Vastaus:
Ei mikään täällä ajassa ole täydellistä. Emme mekään.
Yksin Jumalan pyhä sanaa kestää. Siitä oli uskonpuhdistuksessa kyse.

Kysymys 1803 Lisätty: 19.2.2018
Jos joku kysyy, että olenko fundamentalisti, niin eikö hyvä vastakysymys ole, että oletko itse arvoliberaalifundamentalisti?
Vastaus:
Jossakin yhteydessä tuo voi toimia.

Kysymys 1802 Lisätty: 19.2.2018
Olen käynyt osteopaatilla tukiraongelmien kanssa ja kysyisin onko turvallista käyttää lääketieteellistä akupunktiohoitoa. Harmitti, kun annoin muutaman neulan laittaa kipupisteisiin.
Vastaus:
Kyllä akupunktio-hoidolla on tieteellistä näyttöä. Ei ole silti siihen syytä liittää mitään uskonnollista filosofiaa.

Kysymys 1801 Lisätty: 19.2.2018
Onko Jumalan olemassaolo suoraan toteennäytetty vai pitääkö sanoa vain, että on vahvaa näyttöä puolesta? Kumpi näistä on oikeaoppisemmin sanottu?
Vastaus:
Kyllä Raamatun mukaan vain hullu sanoo, että ei ole Jumalaa (Ps. 36). Room. 1 mukaan Jumalan olemassaolo on selviö. Silti on tässä tarkasti muistettava, että kristillinen usko ei voi perustua järkeilyyn taikka johonkin filosofiseen todisteluun vaan yksin evankeliumin voimaan. Se usko syntyy siis siitä, että saa kuulla Jeesuksen sovittaneen minun ja kaikkien muiden synnit.

Kysymys 1800 Lisätty: 19.2.2018
Sellainen kristillinen julistus joka laittaa mielenterveyden ongelmat ihmisen omaksi syyksi, niin on karkeasti väärää teologiaa? Eikö niin? Mielenterveys ei murru synnin takia, vaan usein syyt on perinnöllinen alttius ja stressitekijät. Jos joku seurakunnassa laittaa mielenterveyteni omaksi syykseni, niin sellainen ihminen elää keskiajalla, eikä ymmärrä psykiatriaa?
Vastaus:
Kyllä joskus ihminen tekee niin kauheita tai ajautuu pahuudessansa niin pitkälle, että hänen mielensä murtuu. Synti ei tuhoa vain ruumista vaan myös sielua. Mutta silti on ehdottoman selvästi sanottava, että sairaus on sairaus. Niin ruumiin kuin sielunkin osalta. (Eikä se johdu jostakin tietystä synnistä näin ollen.)

Kysymys 1799 Lisätty: 19.2.2018
Minkä takia Raamatun mukaan avioliittoon mennään? Onko syy rakkaus ja lasten hankinta ja lisäksi se, että voi elää siveää elämää sekä lievittää yksin olemista? Onko muita syitä?
Vastaus:
Onhan tuossa jo noita syitä ... Kyllä avioliittoon mennään rakkaudesta. Jossain kulttuureissa myös vanhempien aloitteesta tai johdatuksessa. Ei sekään ole käytännössä osoittautunut mahdottomaksi, jos siinä kumminkin pyritään ottamaan huomioon Jumalan tahto/nuorten luonteenpiirteet sekä toiveet.

Kysymys 1798 Lisätty: 19.2.2018
Onko haudalla käynti, sinne kukkien ja kynttilöiden vienti ym. haudasta huolehtiminen epäjumalan palvomista ?
Vastaus:
Riippuu asenteesta, sydämen tilasta. En uskoisi, että noin olisi kovin useasti kristillisessä tai maallistuneessa valtiossa. Muualla voi tosin olla toisin.

Kysymys 1797 Lisätty: 19.2.2018
Jos puoliso kuolee, on vapaa menemään uudelleen naimisiin jonkun toisen kanssa. En ymmärrä tätä. Onhan sen kuolleen aviomiehen sielu edelleen olemassa. Ajattelisin, että jos joutuisin sellaiseen tilanteeseen niin pystyisinkö avioitumaan uudelleen.
Minä ainakin olisin pahoillani jos olisin kuollut ja kuulisin että puolisoni on löytänyt uuden ja mennyt naimisiin. Miten se rakkaus voi raueta tyhjiin vaikka toinen kuolee ? Tiedän että on kirjoitettu että taivaassa ei avioliitto enää sido että siellä ollaan kuin enkelit taivaassa. Mitä ajattelet tästä ?
Vastaus:
Raamattu antaa selkeän luvan mennä naimisiin, jos ensimmäinen puoliso kuolee. Kuollut puoliso ei enää rajan toisella puolella "ota kantaa" puolisonsa uuteen avioliittoon täällä ajassa. (Tuolla kuolleella on paljon parempaakin tekemistä taivaassa!) Ei se ensimmäinen rakkaus kuolemassa ikään kuin mitätöidy, mutta kun kuolema vie 1. puolison viereltä pois, ei ole estettä uuden rakkauden kokemiselle. Jos niin Jumala tahtoo asiat johdattaa.

Kysymys 1796 Lisätty: 19.2.2018
Voinko liittyä SDP:n puolueen jäseneksi? Puolue on arvokonservatismia vastaan eli arvoliberaali. Toisaalta he ovat köyhien puolella.
Vastaus:
On eri puolueissa kristittyjä. Silloin he joutuvat tekemään ratkaisut Jumalan tahdon mukaan. Ei mikään puolue voi sanella kristitylle, miten hänen kuuluu äänestää, jos siinä samalla vaaditaan, että hän luopuisi kristillisistä arvoista tai totuudesta.

Kysymys 1795 Lisätty: 19.2.2018
Radiota joka päivä kuuntelevana tulee aina silloin tällöin esille asia, johon ei löydy vastausta. Nyt kysymukseni on:
Voiko kummi mennä naimisiin kummilapsensa kanssa? Miten tähän suhtautuu kirkkolaki vai mikä instanssi nasiaa käsittelee?
Vastaus:
Kyllä tuollainen avioliitto on mahdollinen, jollei kyseessä samalla ole kielletty sukulaissuhde. Ei kirkkolaki eikä maallinen laki kiellä tätä.

Kysymys 1794 Lisätty: 12.1.2018
Joulun vietto ei ole jeesuksen syntymä juhla.jeesus syntyi lehtimajuhlan aikoihin miksi pastorit opettaa väärin pakanallisiin tapoihin.
Vastaus:
Ei kukaan tiedä, milloin Jeesus syntyi. Et sinäkään. Enkä minä. Mutta on äärimmäisen hyvä, että me juhlimme tuota suurta tapahtumaa, kun "meille on syntynyt Vapahtja". Tuo päivä on vakiintunut joulupäiväksi eikä sitä ole syytä muuttaa mihinkään muuhun päivään.

Kysymys 1793 Lisätty: 12.1.2018
Koskeeko 4. käsky täysivaltaisesti myös kasvattiäitiä, joka ei ole biologinen äiti ja jos vielä ei ole mukava tyyppi? Käsittääkseni ei koske täysimääräisesti. Ensisijaisesti omien biologisten lasten tulee taata äitinsä aineellinen ja henkinen hyvinvointi läpi elämän. Sen sijaan lasten tulee suhtautua kasvattiäitiin Raamatun käskyn mukaan "kunnioittakaa kaikkia". Se ei ole yhtä voimakas kuin 4. käsky, mutta velvoittaa kohtelemaan ihmisarvoisesti. Pyydän esirukousta että vanhemmilleni tulisi asumusero, koska minusta se olisi viisautta kaikkien kannalta.
Vastaus:
Kyllä 4. käsky koskee myös kasvattiäitiä. Ja esim. "Suomen maan äitejä" tai "hengellisiä äitejä" tai "koulun opettajia" jne. Kyllä minä kehotan sinua ja muita tämän palstan seuraajia rukoilemaan, että vanhemmillesi ei tulisi asumuseroa vaan että he saisivat oppia antamaan anteeksi ja sitten elämään sovussa keskenään.

Kysymys 1792 Lisätty: 12.1.2018
Ilmestyskirjas sanotaan että Jeesus ei suvaitse tuota Isebeliä, joka opettaa harjoittamaan haureutta. Ja siel puhutaan monesti siitä, että siirrän lamppusi paikaltaan eli uskon liekki voi sammua. Jos tietää että itsetyydytys on synti ja kuitenkin harjoittaa itsetyydytyshaureutta, niin eikö uskon liekki voi sammua? On siis tehtävä parannusta tästä synnistä ja pyrittävä puhtauteen. Suomi on tilastollisesti katsoen itsetyydytyksen kansaa.
Vastaus:
Aika kapea on tuo sinun tulkintasi. Vain yhden synnin nostat esille. Ilmestyskirjassa Isebelin haureus tarkoittaa tosi paljon enemmän. Se merkitsee syvimmältään Vanhan Testamentin valossa kaikkea rienaavaa epäjumalanpalvelusta, jota siellä kutsutaan sitten "hengelliseksi" haureudeksi. Se kyllä sitten ilmeni myös mm. ihan "ruummiillisena" haureutena.

Kysymys 1791 Lisätty: 12.1.2018
Eikö ole outoa etteivät papit opeta kristittyjä politiikassa että miten maata tulee johtaa äänestämällä viisaasti? Poliittinen hiljaisuus voi koitua kohtalokkaaksi. Se että virheitä on sattunut historiassa ei tarkoita, että papiston täytyy vaieta kun on jotkut vaalit. Papit voisivat antaa suosituksia mitä puoluetta äänestää?
Vastaus:
Tuollaisia suosituksia on annettu ja useimmiten mennyt pieleen. Parempi jos ja kun annetaan tarvittaessa jostain tietystä kysymyksestä Raamatun mukaista opetusta, jolloin seurakuntalaiset saavat sitten valita juuri sellaisen ehdokkaan eri puolueitten joukosta, joka ymmärtää tuon asian oikein.

Kysymys 1790 Lisätty: 12.1.2018
Jos ei halua lapsia, niin minusta ei ole vastuullista harrastaa yhdyntää kondomilla, koska aviopuoliso voi tulla raskaaksi. Siksi joka ei lapsia halua vakavan painavista syistä, niin eikö ole parempi hoitaa asia hyväilemällä rakastelemalla. Muutoin edessä on äkkiä e-pillerit joka voi olla varhainen abortti. Olenko oikeassa?
Vastaus:
E-pillereitten kohdalla olet oikeassa. Niissä tosin on pääasiallisena toimintamekanismina pyrkimys estää hedelmöittyminen, mutta varalla on myös toinen eli jo hedelmöittyneen munasolun estäminen kiinnittymästä kohdun seinämään. Vanhassa kuparikierukkassa tämä jälkimmäinen oli se kaikkein tavallisin.
Muuten ehkäisyn käytöstä aviopuolisot sopivat keskenään. Unohtamatta, että lapset ovat "Herran lahja".

Kysymykset: 1710-1729, 1730-1749, 1750-1769, 1770-1789, 1790-1809, 1810-1829, 1830-1849, 1850-1869, 1870-1889, 1890-1909Sivuja päivitetty viimeksi 14.9.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com