Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1704-1723, 1724-1743, 1744-1763, 1764-1783, 1784-1803, 1804-1823, 1824-1843, 1844-1863, 1864-1883, 1884-1903

Kysymys 1803 Lisätty: 19.2.2018
Jos joku kysyy, että olenko fundamentalisti, niin eikö hyvä vastakysymys ole, että oletko itse arvoliberaalifundamentalisti?
Vastaus:
Jossakin yhteydessä tuo voi toimia.

Kysymys 1802 Lisätty: 19.2.2018
Olen käynyt osteopaatilla tukiraongelmien kanssa ja kysyisin onko turvallista käyttää lääketieteellistä akupunktiohoitoa. Harmitti, kun annoin muutaman neulan laittaa kipupisteisiin.
Vastaus:
Kyllä akupunktio-hoidolla on tieteellistä näyttöä. Ei ole silti siihen syytä liittää mitään uskonnollista filosofiaa.

Kysymys 1801 Lisätty: 19.2.2018
Onko Jumalan olemassaolo suoraan toteennäytetty vai pitääkö sanoa vain, että on vahvaa näyttöä puolesta? Kumpi näistä on oikeaoppisemmin sanottu?
Vastaus:
Kyllä Raamatun mukaan vain hullu sanoo, että ei ole Jumalaa (Ps. 36). Room. 1 mukaan Jumalan olemassaolo on selviö. Silti on tässä tarkasti muistettava, että kristillinen usko ei voi perustua järkeilyyn taikka johonkin filosofiseen todisteluun vaan yksin evankeliumin voimaan. Se usko syntyy siis siitä, että saa kuulla Jeesuksen sovittaneen minun ja kaikkien muiden synnit.

Kysymys 1800 Lisätty: 19.2.2018
Sellainen kristillinen julistus joka laittaa mielenterveyden ongelmat ihmisen omaksi syyksi, niin on karkeasti väärää teologiaa? Eikö niin? Mielenterveys ei murru synnin takia, vaan usein syyt on perinnöllinen alttius ja stressitekijät. Jos joku seurakunnassa laittaa mielenterveyteni omaksi syykseni, niin sellainen ihminen elää keskiajalla, eikä ymmärrä psykiatriaa?
Vastaus:
Kyllä joskus ihminen tekee niin kauheita tai ajautuu pahuudessansa niin pitkälle, että hänen mielensä murtuu. Synti ei tuhoa vain ruumista vaan myös sielua. Mutta silti on ehdottoman selvästi sanottava, että sairaus on sairaus. Niin ruumiin kuin sielunkin osalta. (Eikä se johdu jostakin tietystä synnistä näin ollen.)

Kysymys 1799 Lisätty: 19.2.2018
Minkä takia Raamatun mukaan avioliittoon mennään? Onko syy rakkaus ja lasten hankinta ja lisäksi se, että voi elää siveää elämää sekä lievittää yksin olemista? Onko muita syitä?
Vastaus:
Onhan tuossa jo noita syitä ... Kyllä avioliittoon mennään rakkaudesta. Jossain kulttuureissa myös vanhempien aloitteesta tai johdatuksessa. Ei sekään ole käytännössä osoittautunut mahdottomaksi, jos siinä kumminkin pyritään ottamaan huomioon Jumalan tahto/nuorten luonteenpiirteet sekä toiveet.

Kysymys 1798 Lisätty: 19.2.2018
Onko haudalla käynti, sinne kukkien ja kynttilöiden vienti ym. haudasta huolehtiminen epäjumalan palvomista ?
Vastaus:
Riippuu asenteesta, sydämen tilasta. En uskoisi, että noin olisi kovin useasti kristillisessä tai maallistuneessa valtiossa. Muualla voi tosin olla toisin.

Kysymys 1797 Lisätty: 19.2.2018
Jos puoliso kuolee, on vapaa menemään uudelleen naimisiin jonkun toisen kanssa. En ymmärrä tätä. Onhan sen kuolleen aviomiehen sielu edelleen olemassa. Ajattelisin, että jos joutuisin sellaiseen tilanteeseen niin pystyisinkö avioitumaan uudelleen.
Minä ainakin olisin pahoillani jos olisin kuollut ja kuulisin että puolisoni on löytänyt uuden ja mennyt naimisiin. Miten se rakkaus voi raueta tyhjiin vaikka toinen kuolee ? Tiedän että on kirjoitettu että taivaassa ei avioliitto enää sido että siellä ollaan kuin enkelit taivaassa. Mitä ajattelet tästä ?
Vastaus:
Raamattu antaa selkeän luvan mennä naimisiin, jos ensimmäinen puoliso kuolee. Kuollut puoliso ei enää rajan toisella puolella "ota kantaa" puolisonsa uuteen avioliittoon täällä ajassa. (Tuolla kuolleella on paljon parempaakin tekemistä taivaassa!) Ei se ensimmäinen rakkaus kuolemassa ikään kuin mitätöidy, mutta kun kuolema vie 1. puolison viereltä pois, ei ole estettä uuden rakkauden kokemiselle. Jos niin Jumala tahtoo asiat johdattaa.

Kysymys 1796 Lisätty: 19.2.2018
Voinko liittyä SDP:n puolueen jäseneksi? Puolue on arvokonservatismia vastaan eli arvoliberaali. Toisaalta he ovat köyhien puolella.
Vastaus:
On eri puolueissa kristittyjä. Silloin he joutuvat tekemään ratkaisut Jumalan tahdon mukaan. Ei mikään puolue voi sanella kristitylle, miten hänen kuuluu äänestää, jos siinä samalla vaaditaan, että hän luopuisi kristillisistä arvoista tai totuudesta.

Kysymys 1795 Lisätty: 19.2.2018
Radiota joka päivä kuuntelevana tulee aina silloin tällöin esille asia, johon ei löydy vastausta. Nyt kysymukseni on:
Voiko kummi mennä naimisiin kummilapsensa kanssa? Miten tähän suhtautuu kirkkolaki vai mikä instanssi nasiaa käsittelee?
Vastaus:
Kyllä tuollainen avioliitto on mahdollinen, jollei kyseessä samalla ole kielletty sukulaissuhde. Ei kirkkolaki eikä maallinen laki kiellä tätä.

Kysymys 1794 Lisätty: 12.1.2018
Joulun vietto ei ole jeesuksen syntymä juhla.jeesus syntyi lehtimajuhlan aikoihin miksi pastorit opettaa väärin pakanallisiin tapoihin.
Vastaus:
Ei kukaan tiedä, milloin Jeesus syntyi. Et sinäkään. Enkä minä. Mutta on äärimmäisen hyvä, että me juhlimme tuota suurta tapahtumaa, kun "meille on syntynyt Vapahtja". Tuo päivä on vakiintunut joulupäiväksi eikä sitä ole syytä muuttaa mihinkään muuhun päivään.

Kysymys 1793 Lisätty: 12.1.2018
Koskeeko 4. käsky täysivaltaisesti myös kasvattiäitiä, joka ei ole biologinen äiti ja jos vielä ei ole mukava tyyppi? Käsittääkseni ei koske täysimääräisesti. Ensisijaisesti omien biologisten lasten tulee taata äitinsä aineellinen ja henkinen hyvinvointi läpi elämän. Sen sijaan lasten tulee suhtautua kasvattiäitiin Raamatun käskyn mukaan "kunnioittakaa kaikkia". Se ei ole yhtä voimakas kuin 4. käsky, mutta velvoittaa kohtelemaan ihmisarvoisesti. Pyydän esirukousta että vanhemmilleni tulisi asumusero, koska minusta se olisi viisautta kaikkien kannalta.
Vastaus:
Kyllä 4. käsky koskee myös kasvattiäitiä. Ja esim. "Suomen maan äitejä" tai "hengellisiä äitejä" tai "koulun opettajia" jne. Kyllä minä kehotan sinua ja muita tämän palstan seuraajia rukoilemaan, että vanhemmillesi ei tulisi asumuseroa vaan että he saisivat oppia antamaan anteeksi ja sitten elämään sovussa keskenään.

Kysymys 1792 Lisätty: 12.1.2018
Ilmestyskirjas sanotaan että Jeesus ei suvaitse tuota Isebeliä, joka opettaa harjoittamaan haureutta. Ja siel puhutaan monesti siitä, että siirrän lamppusi paikaltaan eli uskon liekki voi sammua. Jos tietää että itsetyydytys on synti ja kuitenkin harjoittaa itsetyydytyshaureutta, niin eikö uskon liekki voi sammua? On siis tehtävä parannusta tästä synnistä ja pyrittävä puhtauteen. Suomi on tilastollisesti katsoen itsetyydytyksen kansaa.
Vastaus:
Aika kapea on tuo sinun tulkintasi. Vain yhden synnin nostat esille. Ilmestyskirjassa Isebelin haureus tarkoittaa tosi paljon enemmän. Se merkitsee syvimmältään Vanhan Testamentin valossa kaikkea rienaavaa epäjumalanpalvelusta, jota siellä kutsutaan sitten "hengelliseksi" haureudeksi. Se kyllä sitten ilmeni myös mm. ihan "ruummiillisena" haureutena.

Kysymys 1791 Lisätty: 12.1.2018
Eikö ole outoa etteivät papit opeta kristittyjä politiikassa että miten maata tulee johtaa äänestämällä viisaasti? Poliittinen hiljaisuus voi koitua kohtalokkaaksi. Se että virheitä on sattunut historiassa ei tarkoita, että papiston täytyy vaieta kun on jotkut vaalit. Papit voisivat antaa suosituksia mitä puoluetta äänestää?
Vastaus:
Tuollaisia suosituksia on annettu ja useimmiten mennyt pieleen. Parempi jos ja kun annetaan tarvittaessa jostain tietystä kysymyksestä Raamatun mukaista opetusta, jolloin seurakuntalaiset saavat sitten valita juuri sellaisen ehdokkaan eri puolueitten joukosta, joka ymmärtää tuon asian oikein.

Kysymys 1790 Lisätty: 12.1.2018
Jos ei halua lapsia, niin minusta ei ole vastuullista harrastaa yhdyntää kondomilla, koska aviopuoliso voi tulla raskaaksi. Siksi joka ei lapsia halua vakavan painavista syistä, niin eikö ole parempi hoitaa asia hyväilemällä rakastelemalla. Muutoin edessä on äkkiä e-pillerit joka voi olla varhainen abortti. Olenko oikeassa?
Vastaus:
E-pillereitten kohdalla olet oikeassa. Niissä tosin on pääasiallisena toimintamekanismina pyrkimys estää hedelmöittyminen, mutta varalla on myös toinen eli jo hedelmöittyneen munasolun estäminen kiinnittymästä kohdun seinämään. Vanhassa kuparikierukkassa tämä jälkimmäinen oli se kaikkein tavallisin.
Muuten ehkäisyn käytöstä aviopuolisot sopivat keskenään. Unohtamatta, että lapset ovat "Herran lahja".

Kysymys 1789 Lisätty: 12.1.2018
Missä ja milloin pidetään ensi kesän Rukoilevaisten kesäseurat? Kylläpä olisi hieno juttu, jos ne eivät olisi yhtäaikaa Pori Jazzien kanssa. Saisi kenties majoituksen helpommin eikä tarvitsisi maksaa siitä maltaita.
Vastaus:
Ensi kesänä juhlat pidetään Noormarkussa. Aika on 20.-22.7.2018. Olet sinne sydämellisesti tervetullut. (Pori Jazzit jatkuvat vielä tuolloin ...)

Kysymys 1788 Lisätty: 12.1.2018
Onko ihmisessä hyvän jäänteitä? Vai onko Pyhä Henki ainoa hyvyys, joka ihmisessä voi olla?
Vastaus:
Se hyvyys, mikä meissä on, se on meissä uudestisyntymisen johdosta. Se on Jumalan armon vaikutusta meissä. Eli kuten sanot saman asian toisin: Pyhä Henki on meidän hyvyytemme.

Kysymys 1787 Lisätty: 12.1.2018
Tarkoittaako Bo Giertzin romaanin nimi Kalliopohja perisyntiä vai Golgatan kalliota? Minusta perisynti on parempi tulkinta, koska siihen eniten kirjassa viitataan kiviperustana.
Vastaus:
Juuri tuota Giertz tarkoittaa. Kalliopohja on sydämemme pohjassa oleva ja perisynnin kovettama kivimöhkäle.

Kysymys 1786 Lisätty: 6.12.2017
Rohkenenko uskoa itseni Jumalan lapseksi, kun minua vaivaa se että nuoruudessa tulin sillai herätykseen että tuli pelko jos Jeesus nyt tulee takaisin niin minä hukun, ja en kumminkaa rohjennu avautua kellee tai jos avauduin ni ei ollu semmone henkilö joka olis ymmärtäny asiani, ja jäin niinko sanotaa lain alle, myöhemmin olen halunnu uskoa, mutta voiko etsikkoaika mennä niin ohi että usko on turha vaikka miten haluis olla Jeesuksen oma?
Vastaus:
Etsikkoaika merkitsee juuri kaipausta Jeesuksen puoleen. Samoin usko ja uskominen tarkoittaa juuri pakenemista Jeesuksen luokse, koska muualla ei ole rauhaa eikä apua. Evankeliumeissa ei ole yhtään kertomusta sen sellaisesta, että Jeesus olisi hylännyt jonkun, joka hänen tykö tulee pyytämään armoa. Ei sinun tarvitse pelätä, että sinä olisit poikkeus. Sellaista sinulle uskottelee sielusi vihollinen, ei Pyhä Henki. Siksi ole hyvässä turvassa: sinun syntisi ovat jo ristillä sovitetut ja ne saat jättää taakse tai paremminkin Jumala heittää ne meren syvyyteen (jonne ne uppoavat ainiaaksi). Lue Miika 7:19.

Kysymys 1785 Lisätty: 6.12.2017
Minua ajoittain vaivaa jonkinlainen tunne Pahan voiman olemassaolosta vaikka olen kristitty ja tunnustan Jeesuksen Jumalaksi. Tämä on aika ikävä kokemus. Pyydän esirukousta ettei sellaista tarvitse enää kokea. Raamattu, rukous ja seurakuntayhteys kuuluu ohjelmaani.
Vastaus:
Ja muista, että sinä kasteessa olet sanoutunut irti Perkeleestä sekä kaikista hänen menoistansa ja teoistansa. Se on itse asiassa Jumalan teko sinun kohdallasi. Hän on pelastanut sinut. Vanhaan pakana-aikaan juuri kaste merkitsi monesti selkeää erotusta pahoista hengistä taikka noidista, menninkäisistä, samaaneista jne. Siksi kastettuna kristittynä saat elää Herran siipien suojissa. Ei sinua sieltä kukaan riistä!

Kysymys 1784 Lisätty: 6.12.2017
Ei ole Lutherkaan niin viisas mies minusta kun lukee hänen vähäkatekismuksensa. Hänen selityksensä ovat vain likiarvoja, joihin on tosi helppo sanoa vastakritiikkiä. Esimerkki: "Jumala antaa pyytämättäkin jokapäiväisen leivän kaikille." Kun katsomme maailman kärsimystä, niin tiedämme, että asia ei mene noin kuin Luther sanoo. Lisäksi Lutherin 4 käskyn selitys on vain likiarvo. Se on hieman huono sen takia, että siinä ei puhuta mitään siitä, että tarvittaessa on vastustettava omia vanhempia jossakin asiassa. Minun mielestäni kukaan ei Jumalan näkökulmasta ole niin viisas ihminen. Ihmisen aivojen suorituskyky kun on niin suunnattoman heikko verratuna Jumalan ajattelukykyyn.
Vastaus:
Kyllä Lutherkin tiesi, että jotkut kuolevat nälkään ja muuhun tuolloin 1500-luvulla. Hän kumminkin siitä huolimatta kirjoittaa, että Herramme antaa jokapäiväisen leivän pyytämättäkin - vaikka esim. Raamatussa on kohtia, joissa Jumala nimenomaan antaa tulla leivän hädän maahan. Ei siis ole kyse automaatiosta. Rukouksen tarkoitus on kuitenkin huomata tuo Jumalan hyvyys jopa kiittämättömiä kohtaan ja rohkaista kiitokseen kristittyjä. Vastaavasti 4. käsky ei edellytä "sokeata kuuliaisuutta" vanhempiaan kohtaan. Parhaana esimerkkinä itse Luther, joka aikanansa vastoin isänsä nimenomaista tahtoa keskeytti opinnot ja lähti sitten luostariin! Silti lapsen ei kuulu halveksia vanhempiaan, vaikka hän välillä ei pystyisikään täyttämään heidän tahtoansa. Eikä vanhempien kuulu kahlita lapsensa kehitystä kaikilla mahdollisilla oikuilla vaan kasvattaa heitä siten, että he pääsevät lentämään ulos pesästään - ja taas miellellään palata sinne takaisin.

Kysymykset: 1704-1723, 1724-1743, 1744-1763, 1764-1783, 1784-1803, 1804-1823, 1824-1843, 1844-1863, 1864-1883, 1884-1903Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com