Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1953

Kysymykset: 1657-1676, 1677-1696, 1697-1716, 1717-1736, 1737-1756, 1757-1776, 1777-1796, 1797-1816, 1817-1836, 1837-1856

Kysymys 1756 Lisätty: 10.8.2017
Voiko luopunut päästä takaisin jos katuu? Olen kristityn kodin lapsi. Mulla on ollu mielenterveys ongelmia. Suutuin Jumalalle kun aina on ahdistus. Mielessäni olen sanonut vihassani etten tahdo seurata enää sua. Olen uskonut Jeesukseen. Onko sellainen sanominen lopullinen ero Jumalasta.
Vastaus:
Luopunut on tervetullut takaisin. Muista vertaus tuhlaajapojasta (Luuk. 15:11-32)! Sinä saat siksi uskoa syntisi anteeksi ja palata taivaallisen Isäsi kotiin. Jeesus on kuollut myös luopuneitten edestä.

Kysymys 1755 Lisätty: 10.8.2017
Miten rukoilevaiset suhtautuvat avioliiton sukupuolielämään? Jos toinen osapuoli ei esim aina halua seksiä, onko seksiä silti "pakko" antaa toiselle? Miehellähän tämä on aika vaikeaa, joten onko reilua, että nainen joutuisi antamaan "pakkoseksiä" mutta mies ei sen sijaan voisi tyydyttää naisen seksuaalista tarvetta? Koska kyllä naisellakin on ihan normaala tarve olla yhdynnässä ja nainenkin voi tätä usein haluta. Itse mietin tätä, koska joskus joku kristillinen opetus on tuntunut itsestäni jotenkin väärältä, että nainen joutuu antamaan haluttomana seksiä miehelleen. En tarkoita myöskään tilannetta, jossa pihdattaisiin ns kiusallaan vaan tilannetta, jossa ei jostain syystä tunneta juuri sillä hetkellä seksuaalista halua.

Toki ymmärrän, että eihän se seksittömyys ole mukava asia avioliitossa, mutta joskus on lyhyitä tai pitkiä kausia, että on sairauksia, synnytyksiä tms eikä seksiin ole kykyä / halua. Kuitenkin jos nainen vain on seksissä antavana osapuolena, niin itse yhdyntä voi tuntua pahalta. Eihän sellainen seksi voi olla oikein. Mielestäni on väärin vaatia sellaista seksiä, jossa toisesta tuntuu pahalta ja molempien osapuolten pitäisi haluta seksiä aina ennenkuin siihen ryhdytään. Ja sitten toisaalta taas voihan olla niinkin, että puoliso (jompi kumpi) loukkaantuu tai sairastuu jo nuoressa iässä niin, ettei seksiä ole enää koskaan. Tämä olisi kyllä hyvin traagista, mutta mahdollista.

Olisi mielestäni jotenkin kaksinaismoralistista vaatia niin, että naisen on aina suostuttava seksiin miehensä kanssa vaikka ilman omaa halua, mutta mies ei sitten pystykään samaan.
Vastaus:
Näistä asioista ei pysty antamaan yleispätevää ohjetta. Tilanteet ovat eri liitoissa niin erilaisia ja myös samassa avioliitossa on vaihtelua eri aikoina. Paavali ottaa yleisesti kantaa asiaan 1. Kor. 7:3-5. Sitä kannattaa lukea tarkkaan rukouksen kera ja miettiä, mitä se juuri oman elämän koukeroissa tarkoittaa ja toteutuu. Avioliitossa joutuu kysymään usein, kuinka voi olla toiseksi avuksi vaatimatta itselle etuoikeuksia. Toinen (usein mies) voi olla näissä asioissa heikompi. Silloin on pakko miettiä, mikä olisi viisainta ja rakkudellisinta. Läheisyyttä ja lämpöä voi olla ilman sukupuoliyhteyttäkin. Tietysti tulee yrittää aina pyrkiä kokonaisuuteen, joka on olosuhteisiin nähden mahd. hyvä. Mutta on yhtä lailla selvää, että ei mies (tai nainen) voi kaikesta määrätä sen oman tahdon mukaan. Avioliitossa kysytään, miten voin palvella armastani ja olla hänelle avuksi. Samaa kuuluu toisen kysyä toiselta samaan aikaan. Silloin toivon mukaan säilyy sopu ja löytyy riittävä ratkaisu arjessa.

Kysymys 1754 Lisätty: 10.8.2017
Mikä merkitys ns. unisaarnaajilla on ollut rukoilevaisuuden synnyssä? Onko se teologisesti pätevää saarnausta?

Miten rukoleivaisuus eroaa körttiläisyydestä teologisesti? Olen käsittänyt, että ainakin rukoilevaiset ovat konservatiivisempia nykyisin kuin körttiläiset.
Vastaus:
Unisaarnajien merkityksestä nimenomaan rukoilevaisuudessa ei ole paljoa tietoa. Varmasti heitä on käyty kuulemassa. Etenkin Anna Rogelia. Katso kohdasta "tausta" hänestä enemmän.

Kysymys 1753 Lisätty: 8.7.2017
Olen naimisissa toistakymmentä vuotta ja meidät on vihkinyt naispappi. Naispappeutta emme osanneet nuorena kyseenalaistaa ja vasta vanhempana se on painanut mieltäni. Onko vihkiminen pätevä, pitäsikö meidän mennä uudelleen naimisiin, jossa miespappi vihkisi meidät? Oma lapsemme on kastanut miespappi.
Vastaus:
Ei teidän tarvitse mennä uudelleen vihille. Koska onhan myös esim. ihan tavallinen siviilivihkiminen pätevä, joka toimitetaan maistraatissa ja välillä sen toimittaa naispuolinen virkamies. Samoin hätakasteen voipi kuka tahansa toimittaa. Sekin on pätevä. Siunausta teidän liitollenne.

Kysymys 1752 Lisätty: 18.6.2017
Olin naimisissa ei uskovan kanssa. Itse olen uskossa. Hän petti minua ja hain avioeron. Onko minulla nyt Jumalan sanan valossa oikeus mennä uusiin naimisiin ?
Vastaus:
Myös Jeesukselle esitettiin kysymys avioeron ja uudelleen avioitumisen oikeudesta. Hän vastasi viittaamalla luomisen eheyteen ja hyvän Luojan tarkoitukseen. Jos se toteutuu, niin koko kysymys erosta ja uudelleen avioitumisesta ratkeaa sillä. Anteeksiantamisen mahdollisuus on aina pidettävä mielessä ja - jos mahdollista - sitä vaalittava. Kysymys, jossa pyydetään yksiselitteisesti vastausta omaan oikeuteen "mennä uusiin naimisiin", ei ole sellaisenaan vastattavissa. Täytyy myös keskustella sielunhoidollisesti, mikä on johtanut uskottomuuteen, minkälainen avioliitto on kokonaisuudessaan ollut, millainen olisi puolison käsitys tapahtuneesta. Jumala on tarkoittanut avioliiton elämänkestäväksi liitoksi. Ei häneltä voi käydä vaatimassa lupaa etukäteen uuteen avioliittoon lyhyesti nettipalstalla. Kyllä hän ymmärtää ja tietää, että avioliitto voi hajota ja siihen löytyy monenlaisia käytännön ratkaisuja. Oikeuden peräämisen sijaan on pikemminkin kysyttävä ja rukoiltava Jumalan tahdon selviämistä. Jumalamme anteeksiantamus koskee kaikkia syntejä sekä molempien puolisoiden kaikkia syntejä. Sen pohjalta on hyvä jatkaa sinun kysymyksesi pohdintaa. Siunausta elämääsi.
Raamatusta voit lukea Matt. 19:3-9.

Kysymys 1751 Lisätty: 16.6.2017
Maailmassa nii pal pahaa et mun vaikea uskoa kaitselmukseen. Tulee semmone olo et jumala on jossain määrin välinpitämätön ukko. Eli ei kovin kummonen ukko. Oma kokemus on viisaampi kuin Jumalan sana. Oma kokemus on jumalan oma, erehtymätön sana. Miksi moni uskova huutamalla huutaa ylistystä. Jos he ois rehellisii nii kirkos voitas laulaa et kaik menee päin mäntyä ja jumala sen sallii. Jumala on, mutta ihmettelen vaan et mitä se oikein siel taivaassa duunaa kun elämä monel nii vaikeeta. Ja jos kaik laitetaa syntiinlankeemuksen piikkiin niin vielä enemmän ottaa pannuun.
Vastaus:
Ei Jumala ole jäänyt taivaaseen "jotain duunaamaan". Hän tuli ihan itse ihmiseksi ja osallistui siihen elämään, jonka keskellä sinä kärsit. Ei hänelle ole tuntematonta sinun kärsimyksesi. Hän jopa kuoli syntiemme edestä, että me saisimme ne anteeksi ja uudistuisimme mieleltämme ja ryhtyisimme auttamaan toisia, jotka eivät tästä Jumalan rakkaudesta mitään tiedä. Ei tosiaan ole Jumalan syytä, jos me pilaamme asiamme täällä ajassa. Siitä me kannamme kerran vastuun. Jeesuksen kautta ja hänen armostaan pilalle mennyt elämä saa uuden suunnan ja käänteen. Suosittelen.

Kysymys 1750 Lisätty: 16.6.2017
Onko valtiokirkko raamatullinen seurakunnan muoto? Esim. baptistit vastustaa.
Vastaus:
Joskus valtio on Jumalan asettamana (lue Room. 13) onnistunut auttamaan kirkkoa hyvin paljon. Jos kirkko voi hoitaa valtiossa profeetallisen ja apostolisen sananjulistuksen täysimääräisesti, tuollainen voi onnistua, jopa valtiokirkossa. Tätä meidän voi olla vaikea kuvitella nykyisessa, hyvin liberaalissa ja sekularisoituneessa valtiossa.

Kysymys 1749 Lisätty: 16.6.2017
Onko sosialistinen talousjärjestelmä demokratiassa raamatullinen?
Vastaus:
Riippuu talousjärjestelmästä. Kysymys on minusta luonteeltaan sen verran yleinen, että en osaa vastata siihen.

Kysymys 1748 Lisätty: 16.6.2017
Pitääkö kristinuskosta yrittää tehdä poliittinen järjestelmä siihen maahan, jossa asuu?
Vastaus:
Ei. Mutta kyllä kristitty voi aivan hyvin osallistua politiikkaan sekä yhteisten asioitten hoitamiseen.

Kysymys 1747 Lisätty: 16.6.2017
Apostolit olivat koulunkäymättömiä miehiä. Miksi siis teologinen tiedekunta ja hienot tittelit kuten maisteri tai tohtori? Miksei kirkko voi itse kouluttaa työntekijöitään?
Vastaus:
Kyllä myös kirkko kouluttaa. Samoin Jeesus koulutti apostolinsa kolmen vuoden aikana ja sen jälkeenkin. Apostoli Paavali oli yksi oman aikansa korkeimmista oppineista. Siksi siis opiskellaan teologiaa, koska Jeesus myös opetti ja hänen jälkeensä näin on tapahtunut aina kirkossa.
Tietysti koulutuksessa on kuultava hyvän Paimenen ääni, ei ihmisten ja uskosta osattomien hulluja teorioita.

Kysymys 1746 Lisätty: 16.6.2017
Kristillisen julistuksen puute Suomen evlut. kirkossa on se, että ateistisia ja agnostisia argumentteja kristinuskoa vastaan ei käsitellä kunnolla. Siksi ihmiset eivät löydä kirkosta vastauksia kysymyksiinsä. Kirjasto on parempi apu usein kuin kirkko.
Vastaus:
Riippuu kyllä ihan siitä, missä kirkossa käyt ja kenen papin kanssa puhelet. Pääasia, että löydät opastusta. Vaikka sitten kirjastosta.

Kysymys 1745 Lisätty: 16.6.2017
mistä rukoilevaisuus on saanut alkunsa
Vastaus:
Ks. nettisivuilta kohta "tausta".

Kysymys 1744 Lisätty: 16.6.2017
Miksi seurakunnissa on korkean luokan palavia fariseuksia? Eikö se johdu väärästä kasvatuksesta, että ihmiset on kasvatettu olemaan ulkokultaisia ja peittämään todellinen olemuksensa syntymästä saakka?
Vastaus:
Väärä kasvatus pahentaa tilannetta. Mutta kyllä joka ihminen itsessään omaa luonnostansa turmeluksen, joka jäytää hänen sisintään. Ei meissä tässä suhteessa ole eroja. Mutta tärkeintä on muistaa, että tuo tuon ulkokultaisuutensa Jeesuksen ristille ja pyytää sitä anteeksi.

Kysymys 1743 Lisätty: 23.4.2017
Alkuseurakunta ei rakentanut kalliita kirkkorakennuksia. Eikö siis ole väärin rakentaa miljoonien kirkkorakennuksia, koska sama summa voitaisiin käyttää vaikka maailman evankeliointiin?
Vastaus:
Kyllä olet siinä suhteessa oikeassa, että kirkkorakennuksen kuuluu olla suhteessa käyttötarkoitukseensa eikä sen rakentamisessa siis saa ruveta "pröystäilemään". Kuitenkin edullisenkin rakennuksen hinta nousee kyllä helposti kylmässä Pohjolassa miljooniin.

Kysymys 1742 Lisätty: 23.4.2017
Tulin pohdinnoissani siihen tulokseen, että taitaa ihmisen koko olemus olla jumalanpilkkaa, sillä perinjuurin syntinen se on.
Vastaus:
Tarvitset Jeesusta! Ja ihan heti, nyt armonaikana.

Kysymys 1741 Lisätty: 23.4.2017
Mikä on kristinuskon kanta uskonnonvapauteen? Yritän itse vastata: sopiva sallivuus, mutta ei rajaton uskonnonvapaus kenellekään. Jotkut terveet rajat täytyy olla.
Vastaus:
Uskonnonvapaus ei voi tarkoittaa sairaan uskonnollisuuden hyväksyntää. EU saisi terävöittää kantaansa muslimaiden uskonnonvapauteen. Siellä ei ole muslimin lupa kääntyä kristinuskoon vaarantamatta henkeään.

Kysymys 1740 Lisätty: 23.4.2017
Eräs väitti minulle, että pastorin pitää aina olla perheellinen Raamatun mukaan. Pitääkö tämä tulkinta paikkansa?
Vastaus:
Ei pidä. Raamattu puhuu naimattomuuden lahjasta. Lue vaikka 1. Kor. 7 ja Paavalin (eli apostolin/paimenen) omakohtainen todistus.

Kysymys 1739 Lisätty: 23.4.2017
VOIKO JUMALAN ARMOA KÄUTTÄÄ VÄÄRIN?
Vastaus:
Voi. Lue esim. Room. 6:1 eteenpäin ja 2. Kor. 6:1.

Kysymys 1738 Lisätty: 23.4.2017
Mitä Paavali tarkoitti kirjoittaessaan että "Jumala ei peruuta lahjojaan eikä antamaansa kutsua"

Tarkoittaako tämä sitä että Pelastuksen mahdollisuutta ei koskaan oteta pois keneltäkään?
Vastaus:
Raamattu kertoo, että moni on luopunut uskosta ja joutunut sitä myöten pois Jumalan yhteydestä ja aina iankaikkiseen vaivaan asti. Paavali on tuossa kohdassa (Room. 11:29) puhumassa Israelin saamasta liitosta ja kutsumuksesta. Sitä Jumala ei ole peruttanut vaan kerran vielä nostaa omaisuuskansansa synnin suosta evankeliumin vapauteen.

Kysymys 1737 Lisätty: 23.4.2017
Voiko kristitty tukea sellaista yhteiskristillistä järjestöä, joka tukee vainottuja kristittyjä? Vai onko yhteiskristillisyys este?
Vastaus:
Voit tukea kaikkia vainottuja kristittyjä. Niin kuuluu tehdä.

Kysymykset: 1657-1676, 1677-1696, 1697-1716, 1717-1736, 1737-1756, 1757-1776, 1777-1796, 1797-1816, 1817-1836, 1837-1856Sivuja päivitetty viimeksi 15.2.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com