Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1917

Kysymykset: 1655-1674, 1675-1694, 1695-1714, 1715-1734, 1735-1754, 1755-1774, 1775-1794, 1795-1814, 1815-1834, 1835-1854

Kysymys 1754 Lisätty: 10.8.2017
Mikä merkitys ns. unisaarnaajilla on ollut rukoilevaisuuden synnyssä? Onko se teologisesti pätevää saarnausta?

Miten rukoleivaisuus eroaa körttiläisyydestä teologisesti? Olen käsittänyt, että ainakin rukoilevaiset ovat konservatiivisempia nykyisin kuin körttiläiset.
Vastaus:
Unisaarnajien merkityksestä nimenomaan rukoilevaisuudessa ei ole paljoa tietoa. Varmasti heitä on käyty kuulemassa. Etenkin Anna Rogelia. Katso kohdasta "tausta" hänestä enemmän.

Kysymys 1753 Lisätty: 8.7.2017
Olen naimisissa toistakymmentä vuotta ja meidät on vihkinyt naispappi. Naispappeutta emme osanneet nuorena kyseenalaistaa ja vasta vanhempana se on painanut mieltäni. Onko vihkiminen pätevä, pitäsikö meidän mennä uudelleen naimisiin, jossa miespappi vihkisi meidät? Oma lapsemme on kastanut miespappi.
Vastaus:
Ei teidän tarvitse mennä uudelleen vihille. Koska onhan myös esim. ihan tavallinen siviilivihkiminen pätevä, joka toimitetaan maistraatissa ja välillä sen toimittaa naispuolinen virkamies. Samoin hätakasteen voipi kuka tahansa toimittaa. Sekin on pätevä. Siunausta teidän liitollenne.

Kysymys 1752 Lisätty: 18.6.2017
Olin naimisissa ei uskovan kanssa. Itse olen uskossa. Hän petti minua ja hain avioeron. Onko minulla nyt Jumalan sanan valossa oikeus mennä uusiin naimisiin ?
Vastaus:
Myös Jeesukselle esitettiin kysymys avioeron ja uudelleen avioitumisen oikeudesta. Hän vastasi viittaamalla luomisen eheyteen ja hyvän Luojan tarkoitukseen. Jos se toteutuu, niin koko kysymys erosta ja uudelleen avioitumisesta ratkeaa sillä. Anteeksiantamisen mahdollisuus on aina pidettävä mielessä ja - jos mahdollista - sitä vaalittava. Kysymys, jossa pyydetään yksiselitteisesti vastausta omaan oikeuteen "mennä uusiin naimisiin", ei ole sellaisenaan vastattavissa. Täytyy myös keskustella sielunhoidollisesti, mikä on johtanut uskottomuuteen, minkälainen avioliitto on kokonaisuudessaan ollut, millainen olisi puolison käsitys tapahtuneesta. Jumala on tarkoittanut avioliiton elämänkestäväksi liitoksi. Ei häneltä voi käydä vaatimassa lupaa etukäteen uuteen avioliittoon lyhyesti nettipalstalla. Kyllä hän ymmärtää ja tietää, että avioliitto voi hajota ja siihen löytyy monenlaisia käytännön ratkaisuja. Oikeuden peräämisen sijaan on pikemminkin kysyttävä ja rukoiltava Jumalan tahdon selviämistä. Jumalamme anteeksiantamus koskee kaikkia syntejä sekä molempien puolisoiden kaikkia syntejä. Sen pohjalta on hyvä jatkaa sinun kysymyksesi pohdintaa. Siunausta elämääsi.
Raamatusta voit lukea Matt. 19:3-9.

Kysymys 1751 Lisätty: 16.6.2017
Maailmassa nii pal pahaa et mun vaikea uskoa kaitselmukseen. Tulee semmone olo et jumala on jossain määrin välinpitämätön ukko. Eli ei kovin kummonen ukko. Oma kokemus on viisaampi kuin Jumalan sana. Oma kokemus on jumalan oma, erehtymätön sana. Miksi moni uskova huutamalla huutaa ylistystä. Jos he ois rehellisii nii kirkos voitas laulaa et kaik menee päin mäntyä ja jumala sen sallii. Jumala on, mutta ihmettelen vaan et mitä se oikein siel taivaassa duunaa kun elämä monel nii vaikeeta. Ja jos kaik laitetaa syntiinlankeemuksen piikkiin niin vielä enemmän ottaa pannuun.
Vastaus:
Ei Jumala ole jäänyt taivaaseen "jotain duunaamaan". Hän tuli ihan itse ihmiseksi ja osallistui siihen elämään, jonka keskellä sinä kärsit. Ei hänelle ole tuntematonta sinun kärsimyksesi. Hän jopa kuoli syntiemme edestä, että me saisimme ne anteeksi ja uudistuisimme mieleltämme ja ryhtyisimme auttamaan toisia, jotka eivät tästä Jumalan rakkaudesta mitään tiedä. Ei tosiaan ole Jumalan syytä, jos me pilaamme asiamme täällä ajassa. Siitä me kannamme kerran vastuun. Jeesuksen kautta ja hänen armostaan pilalle mennyt elämä saa uuden suunnan ja käänteen. Suosittelen.

Kysymys 1750 Lisätty: 16.6.2017
Onko valtiokirkko raamatullinen seurakunnan muoto? Esim. baptistit vastustaa.
Vastaus:
Joskus valtio on Jumalan asettamana (lue Room. 13) onnistunut auttamaan kirkkoa hyvin paljon. Jos kirkko voi hoitaa valtiossa profeetallisen ja apostolisen sananjulistuksen täysimääräisesti, tuollainen voi onnistua, jopa valtiokirkossa. Tätä meidän voi olla vaikea kuvitella nykyisessa, hyvin liberaalissa ja sekularisoituneessa valtiossa.

Kysymys 1749 Lisätty: 16.6.2017
Onko sosialistinen talousjärjestelmä demokratiassa raamatullinen?
Vastaus:
Riippuu talousjärjestelmästä. Kysymys on minusta luonteeltaan sen verran yleinen, että en osaa vastata siihen.

Kysymys 1748 Lisätty: 16.6.2017
Pitääkö kristinuskosta yrittää tehdä poliittinen järjestelmä siihen maahan, jossa asuu?
Vastaus:
Ei. Mutta kyllä kristitty voi aivan hyvin osallistua politiikkaan sekä yhteisten asioitten hoitamiseen.

Kysymys 1747 Lisätty: 16.6.2017
Apostolit olivat koulunkäymättömiä miehiä. Miksi siis teologinen tiedekunta ja hienot tittelit kuten maisteri tai tohtori? Miksei kirkko voi itse kouluttaa työntekijöitään?
Vastaus:
Kyllä myös kirkko kouluttaa. Samoin Jeesus koulutti apostolinsa kolmen vuoden aikana ja sen jälkeenkin. Apostoli Paavali oli yksi oman aikansa korkeimmista oppineista. Siksi siis opiskellaan teologiaa, koska Jeesus myös opetti ja hänen jälkeensä näin on tapahtunut aina kirkossa.
Tietysti koulutuksessa on kuultava hyvän Paimenen ääni, ei ihmisten ja uskosta osattomien hulluja teorioita.

Kysymys 1746 Lisätty: 16.6.2017
Kristillisen julistuksen puute Suomen evlut. kirkossa on se, että ateistisia ja agnostisia argumentteja kristinuskoa vastaan ei käsitellä kunnolla. Siksi ihmiset eivät löydä kirkosta vastauksia kysymyksiinsä. Kirjasto on parempi apu usein kuin kirkko.
Vastaus:
Riippuu kyllä ihan siitä, missä kirkossa käyt ja kenen papin kanssa puhelet. Pääasia, että löydät opastusta. Vaikka sitten kirjastosta.

Kysymys 1745 Lisätty: 16.6.2017
mistä rukoilevaisuus on saanut alkunsa
Vastaus:
Ks. nettisivuilta kohta "tausta".

Kysymys 1744 Lisätty: 16.6.2017
Miksi seurakunnissa on korkean luokan palavia fariseuksia? Eikö se johdu väärästä kasvatuksesta, että ihmiset on kasvatettu olemaan ulkokultaisia ja peittämään todellinen olemuksensa syntymästä saakka?
Vastaus:
Väärä kasvatus pahentaa tilannetta. Mutta kyllä joka ihminen itsessään omaa luonnostansa turmeluksen, joka jäytää hänen sisintään. Ei meissä tässä suhteessa ole eroja. Mutta tärkeintä on muistaa, että tuo tuon ulkokultaisuutensa Jeesuksen ristille ja pyytää sitä anteeksi.

Kysymys 1743 Lisätty: 23.4.2017
Alkuseurakunta ei rakentanut kalliita kirkkorakennuksia. Eikö siis ole väärin rakentaa miljoonien kirkkorakennuksia, koska sama summa voitaisiin käyttää vaikka maailman evankeliointiin?
Vastaus:
Kyllä olet siinä suhteessa oikeassa, että kirkkorakennuksen kuuluu olla suhteessa käyttötarkoitukseensa eikä sen rakentamisessa siis saa ruveta "pröystäilemään". Kuitenkin edullisenkin rakennuksen hinta nousee kyllä helposti kylmässä Pohjolassa miljooniin.

Kysymys 1742 Lisätty: 23.4.2017
Tulin pohdinnoissani siihen tulokseen, että taitaa ihmisen koko olemus olla jumalanpilkkaa, sillä perinjuurin syntinen se on.
Vastaus:
Tarvitset Jeesusta! Ja ihan heti, nyt armonaikana.

Kysymys 1741 Lisätty: 23.4.2017
Mikä on kristinuskon kanta uskonnonvapauteen? Yritän itse vastata: sopiva sallivuus, mutta ei rajaton uskonnonvapaus kenellekään. Jotkut terveet rajat täytyy olla.
Vastaus:
Uskonnonvapaus ei voi tarkoittaa sairaan uskonnollisuuden hyväksyntää. EU saisi terävöittää kantaansa muslimaiden uskonnonvapauteen. Siellä ei ole muslimin lupa kääntyä kristinuskoon vaarantamatta henkeään.

Kysymys 1740 Lisätty: 23.4.2017
Eräs väitti minulle, että pastorin pitää aina olla perheellinen Raamatun mukaan. Pitääkö tämä tulkinta paikkansa?
Vastaus:
Ei pidä. Raamattu puhuu naimattomuuden lahjasta. Lue vaikka 1. Kor. 7 ja Paavalin (eli apostolin/paimenen) omakohtainen todistus.

Kysymys 1739 Lisätty: 23.4.2017
VOIKO JUMALAN ARMOA KÄUTTÄÄ VÄÄRIN?
Vastaus:
Voi. Lue esim. Room. 6:1 eteenpäin ja 2. Kor. 6:1.

Kysymys 1738 Lisätty: 23.4.2017
Mitä Paavali tarkoitti kirjoittaessaan että "Jumala ei peruuta lahjojaan eikä antamaansa kutsua"

Tarkoittaako tämä sitä että Pelastuksen mahdollisuutta ei koskaan oteta pois keneltäkään?
Vastaus:
Raamattu kertoo, että moni on luopunut uskosta ja joutunut sitä myöten pois Jumalan yhteydestä ja aina iankaikkiseen vaivaan asti. Paavali on tuossa kohdassa (Room. 11:29) puhumassa Israelin saamasta liitosta ja kutsumuksesta. Sitä Jumala ei ole peruttanut vaan kerran vielä nostaa omaisuuskansansa synnin suosta evankeliumin vapauteen.

Kysymys 1737 Lisätty: 23.4.2017
Voiko kristitty tukea sellaista yhteiskristillistä järjestöä, joka tukee vainottuja kristittyjä? Vai onko yhteiskristillisyys este?
Vastaus:
Voit tukea kaikkia vainottuja kristittyjä. Niin kuuluu tehdä.

Kysymys 1736 Lisätty: 23.4.2017
Voinko hankkia luottokortin vai pitäisikö pidättäytyä siitä?
Vastaus:
Luottokortti ei sovi selllaiselle henkilölle, joka ostelee yli omien varojensa. Silloin on turvallisempaa hakea pankista rahaa, jotta osaa arvioida, kuinka paljon sitä on eikä tule sitä tuhlattua yli varojen.

Kysymys 1735 Lisätty: 23.4.2017
Onko sellaiset Raamatun kirjeet luotettavia joiden alkuperäistä kirjoittajaa ei voida varmaksi vahvistaa?

Esim. kirje kolossalaisille on väitetty Paavalin kirjoittamaksi mutta siitä on kiistelty.

Voiko kyseiseen kirjoitukseen luottaa jos sen alkuperäistä kirjoittajaa ei tunneta varmaksi?
Vastaus:
Kaikki Raamatun kirjat ovat luotettavia. Jotkut tosiaan väittävät, että Kolossalaiskirje ei olisi Paavalin kirjoittama, mutta se on tutkijoiden omasta päästä ja päätelmistä tehty johtopäätös.

Kysymykset: 1655-1674, 1675-1694, 1695-1714, 1715-1734, 1735-1754, 1755-1774, 1775-1794, 1795-1814, 1815-1834, 1835-1854Sivuja päivitetty viimeksi 3.8.2019
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com