Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1942

Kysymykset: 1626-1645, 1646-1665, 1666-1685, 1686-1705, 1706-1725, 1726-1745, 1746-1765, 1766-1785, 1786-1805, 1806-1825

Kysymys 1725 Lisätty: 23.4.2017
Eikö kirkkomme saisi tehdä parannusta henkilöstökuluissa ja rakennuskuluissa?
Vastaus:
Vaikea kysymys vastattavaksi. Tarvittavat korjaukset on joka tapauksessa tehtävä aina: ennemmin tai myöhemmin. Jos ne tekee myöhemmin, ne nousevat. Tietysti on mietittävä tarkoin, mitkä rakennukset ovat välttämättömiä ja mitä rakennuksia ei kannata alkuunkaan rakentaa taikka mitkä rakennukset kannattaa myydä pois. Henkilöstökuluissa pätee vastaava periaate. Jos kirkon palvelijat tosissaan julistavat evankeliumia, niin onhan se silloin hyvä, että he jatkavat työtään.

Kysymys 1724 Lisätty: 23.4.2017
Onko synnintunto aina Jumalan vaikuttamaa ihmisessä? Näin ainakin Martti Luther opetti että ihmisellä ei ole luonnostaan minkäänlaista murhetta eikä ymmärrystä omasta syntisyydestään eikä edes kaipaa Jumalan puoleen.
Vastaus:
Kyllä. Jumala vaikuttaa lain saarnan kautta synnintunnon meissä, kun me huomaamme, että me olemme rikkoneet hänen tahtonsa ja syyllistyneet majesteettirikokseen. Terve synnintunto ajaa meidät aina Kristuksen tykö armahdettaviksi.

Kysymys 1723 Lisätty: 13.3.2017
Kysymyspalstalle on jätetty monia kysymyksiä, joissa kysytään samoja tai samantapaisia asioita. En ole niihin vastannut enää erikseen vaan poistanut ne. Samoin olen poistanut ne kysymykset erilaisista järjestöistä ja ihmisistä, joihin vastaamista en koe mielekkäänä (enkä sellaisiin kysymyksiin koe millään tavalla edes osaavani vastata).
Vastaus:
Tämä oma "kysymykseni" tiedoksi palstan lukijoille. Kysymyspalstan luonne ei ole "juupas-eipäs"-väittely. Annan vastauksia rukouksien saattelemana kysymyksiin, joita esitetään. Keskustelu tai väittely jää käytäväksi muissa yhteyksissä. Koen ikäväksi netissä käytävät, jankkaavat keskustelut, joissa ei päästä eteenpäin vaan ikään kuin huudetaan julki omaa mielipidettä toista kuuntelematta.

Kysymys 1722 Lisätty: 13.3.2017
Onko jokaisella ihmisellä etsikkoaika? Olen aina luullut että niin kauan kuin ihminen elää niin hän voi kääntyä. Onko se näin?
Vastaus:
Ihminen voi kääntyä silloin, kun Jumala häntä kutsuu. Eli silloin, kun ihminen saa kuulla evankeliumin ja Pyhä Henki vetää häntä pois synnistä Jeesuksen tykö syntejä anteeksi saamaan.

Kysymys 1721 Lisätty: 13.3.2017
Kumpi tuomitsee ihmiset viimeisellä tuomiolla Jeesus vai Jumala?
Vastaus:
Kertaa apostolisesta uskontunnustuksesta tämä asia. Ja muista myös se toisen uskonkappaleen eli uskontunnustuksen Jeesusta käsittävän kohdan selitys, että Jeesus on sekä tosi ihminen että tosi Jumala.

Kysymys 1720 Lisätty: 13.3.2017
Eikö suomalaiselle pidä sanoi et kun olet tosissas teet parannusta synneistä ja turvaat armoon, niin armo riittää? Mutta ei kannata nykypäivänä vain kuitata koko kristinuskoa sanomalla armo riittää? "Kääntykää ja uskokaa evankeliumi."
Vastaus:
Täytyy julistaa kokonaista Jumalan sanaa. Siihen kuuluu sekä laki että evankeliumi. Sitä tarvitsee jokainen. Myös sinä ja minä.

Kysymys 1719 Lisätty: 13.3.2017
Riittääkö heikkokin usko pelastukseen jos vain uskoo Jeesukseen?
Vastaus:
Heikko uskokin pelastaa, jos se on uskoa Jeesukseen. Lopultahan ei se usko pelasta vaan uskon kohde eli Jeesus.

Kysymys 1718 Lisätty: 13.3.2017
Kysymys kirkosta eroamisesta.
Vastaus:
En koe tarpeelliseksi pistää esiin pitkää syntilistaa kirkkomme virheistä ja lankeemuksista. Olet oikeassa siinä suhteessa. Sen ymmärtäminen ei kuitenkaan saa johtaa ikään kuin farisealaiseen eristäytymiseen muista vaan sen pitäisi synnyttää valtaisan ja sydämellisen tarpeen auttaa niitä kirkon jäseniä, jotka eivät kanssasi tätä vielä ymmärrä ... Se, mitä tiedät hengellisistä asioista, on tarkoitettu muille avuksi. Ei sitä varten, että pystyisit osoittamaan erilaisuuttasi, mahdollisesti lisäksi erinomaisuuttasi ja eroamaan kirkosta. Miksi Jumala on tämän sinulle kirkastanut, jos et tahdo auttaa muita seurakuntasi jäseniä, vaan suinpäin karkaat kirkosta ulos ja jätät muut laitumelle nälissään?

Kysymys 1717 Lisätty: 13.3.2017
Eikö synninpäästö messussa ole ongelma, ellei synninpäästöksi lausuta selvästi, että evankeliumi on synninpäästö? Ihmiset saattavat kuvitella, että pappi olisi jonkinlainen "sovituksen sakramentti", joka avaa taivaan portit?
Vastaus:
Lue Lutherin opetus tästä Vähästä Katekismuksesta. Kohta rippi ja sen alku (kaksi ensimmäistä kysmystä).

Kysymys 1716 Lisätty: 13.3.2017
Mitä Lutherin elämäkertaa suosittelet?
Vastaus:
Lue vaikka Roland Baintonin kirja. Se on hyvä ja se on suomennettu ja kustannettu SLEYn toimesta.

Kysymys 1715 Lisätty: 13.3.2017
Puhutaanko luterilaisuudessa tarpeeksi paljon parannuksesta? Puhutaanko luterilaisuudessa tarpeeksi paljon pyhityksestä?
Vastaus:
Puhutaan, jos me nyt puhumme tosi luterilaisuudesta. Jos taas me puhumme siitä luterilaisuudesta, joka vallitsee kansankirkossa, niin vastaus varmaan muuttuu erilaiseksi riippuen siitä, missä seurakunnassa käydään.

Kysymys 1714 Lisätty: 13.3.2017
Sellainen kristittyjen yhteys kantaa paremmin, että olet kaveri arjessa toisen kristityn kanssa kuin sellainen, että ypöyksin käy messussa ilman kavereita. Eikö niin? Älä ohita kysymystä sanomalla, että kaverin kanssa messuun. Kaikilla ei semmoisia kavereita ole.
Vastaus:
No kyllä vaan kehotan käymään kirkossa sen kaverisi kanssa, joka on kaverisi arjessakin. Siinä sinulla on sellainen ystävä! Ei tarvitse käydä kirkossa ypöyksin.

Kysymys 1713 Lisätty: 13.3.2017
Miksi luterilaisuudessa on lapsikaste kun kaikissa muissa protestanttisuuksissa kaste suoritetaan vasta uskoon tulon jälkeen? Onko kaste pelkästään merkki siitä että ihminen on vastaanottanut Jeesuksen omakseen vai onko siinä jotain muutakin?
Vastaus:
Kyllä lapsikaste on käytössä todella monissa "protestantisissa" yhteisöissä ja kirkoissa. Tärkein syy lapsikasteen puolesta on lapsen periturmelus, jonka vuoksi lapsi tarvitsee pelastusta. Kristillinen kaste ei ole pelkkä ulkoinen merkki siitä, että asianomainen on vastaanottanut Jeesuksen elämänsä Herraksi. Päinvastoin kaste merkitsee uudestisyntymistä Jumalan omaksi lapseksi.
Voit tutkia tarkemmin, mitä kasteesta on kirjoitettu sivuillamme ja kysymyspalstallamme. Mene kohtaan "haku" ja rastita "muu sivusto". Ota pois muut rastit. Sitten kirjoita hakukenttään esim. "kaste". Vastaukseksi saat monia ehdotuksia. :)

Kysymys 1712 Lisätty: 13.3.2017
Kysymys koskien Pyhän Hengen pilkkaa.
Vastaus:
En välitä enää tällä kysymyspalstalla esittämääsi kysymystä tämän yksityiskohtaisemmin. Viittaan edelleen aiempiin vastauksiini, siis erityisesti kysymykseen nro 21. Tämä kysymyspalsta ei ole yhtä kuin sielunhoitotapaaminen. Sitä varten tarvitset tapaamista sinun oman sielunpaimenesi kanssa. Siinä yhteydessä voidaan sitten käsitellä tarkemmin kipeitäkin asioita.
Lisäksi toteaisin vakavasti, että sinun ei kannata netistä hakea kaikkea mahdollista ja rasittaa sisintäsi sillä. Ethän sinä myös elintarvikekaupasta hae varta vasten pilaantunutta ruokaa. Tämä olisi sitä tärkeämpää, jos on taipuvainen pakkomielteenomaisiin ajatuksiin ja niiden tähden ajautuu helposti pois raiteiltansa, sekä henkisesti että hengellisesti.

Kysymys 1711 Lisätty: 13.3.2017
Uudestisynnyttääkö ehtoollinen, jos uudestisyntymätön sen uskossa vastaanottaa?
Vastaus:
Ehtoollinen on tarkoitettu kastetulle, uskovalle kirkon jäsenelle matkaevääksi. Se ei ole varsinaisesti evankelioimisen tapa taikka väline.

Kysymys 1710 Lisätty: 13.3.2017
Onko Raamatussa sanaa kirkko?
Vastaus:
On ja ei. Riippuu, kuinka kreikan sana "ekklesia" halutaan kääntää ... Se voi merkitä kirkkoa tai seurakuntaa.

Kysymys 1709 Lisätty: 13.3.2017
Protestanttisissa vapaissa suunnissa opetetaan ainakin teoriassa yksin uskosta, yksin rististä pelastusta eli sama kuin luterilaisuudessa. Mutta onko se käytännössä kuitenkaan sama? Eikö vapaissa suunnissa ole enemmän lainomaisuutta ja paremmaksi tulemisen ylikorostusta?
Vastaus:
En koe mielekkäänä kommentoida yleisellä tasolla, "mitä missäkin" mahdollisesti on. Mainitsemaasi opetusta esiintyy valitettavasti usein tietyissä piireissä. Selllaista opetusta kannatta välttää. Oikeaan seurakuntayhteyteen hakeutuminen on tärkeää jokaiselle.

Kysymys 1708 Lisätty: 13.3.2017
Tyrmääkö raamattu kaiken teorian avaruuden ulkopuolisesta elämästä? Entä onko raamatussa yhtään mainintaa Dinosauruksista?
Vastaus:
Ei Raamattu puhu mistään "ulkopuolisesta elämästä". Siksi en jaksa siihen uskoa. Dinosauruksista Raamatussa voi olla mainintaa. Esim. Jobin kirjan puheet Leviatanista (Job 40:20) ja Behemotista (Job 40:10) voivat olla juuri kuvausta niistä. (Krokotiiliksi tai virtahevoksi kuvaukset eivät ihan sovi.)

Kysymys 1707 Lisätty: 13.3.2017
Eikö kirkkohistorian todistus jo pelkästään ole riittävä antamaan oikeutuksen lapsikasteelle? Toisaalta kyllä Raamatulla asiaa on myös suht koht helppo perustella.
Vastaus:
Raamatun sana on kaikessa tärkein peruste. Kirkkohistoria taasen osoittaa selvästi, että Raamatun sanaa on aina myös kuuliaisesti noudatettu tässä kysymyksessä, vaikka valitettavia poikkeuksiakin löytyy.

Kysymys 1706 Lisätty: 13.3.2017
Voiko Raamatun ilmoittama seurakunta olla uskonnollinen instituutio eli yhteiskunnallinen laitos? Jotkut kun ovat sitä mieltä, että ei pitäisi kuulua minkäänlaiseen "kirkkolaitokseen".
Vastaus:
Raamatun mukaan kirkko tai seurakunta on se, jossa evankeliumia puhtaasti saarnataan ja sakramentit oikein jaetaan. Ei ole muuta todellista seurakuntaa olemassakaan.

Kysymykset: 1626-1645, 1646-1665, 1666-1685, 1686-1705, 1706-1725, 1726-1745, 1746-1765, 1766-1785, 1786-1805, 1806-1825Sivuja päivitetty viimeksi 16.11.2019
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com