Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1953

Kysymykset: 1617-1636, 1637-1656, 1657-1676, 1677-1696, 1697-1716, 1717-1736, 1737-1756, 1757-1776, 1777-1796, 1797-1816

Kysymys 1716 Lisätty: 13.3.2017
Mitä Lutherin elämäkertaa suosittelet?
Vastaus:
Lue vaikka Roland Baintonin kirja. Se on hyvä ja se on suomennettu ja kustannettu SLEYn toimesta.

Kysymys 1715 Lisätty: 13.3.2017
Puhutaanko luterilaisuudessa tarpeeksi paljon parannuksesta? Puhutaanko luterilaisuudessa tarpeeksi paljon pyhityksestä?
Vastaus:
Puhutaan, jos me nyt puhumme tosi luterilaisuudesta. Jos taas me puhumme siitä luterilaisuudesta, joka vallitsee kansankirkossa, niin vastaus varmaan muuttuu erilaiseksi riippuen siitä, missä seurakunnassa käydään.

Kysymys 1714 Lisätty: 13.3.2017
Sellainen kristittyjen yhteys kantaa paremmin, että olet kaveri arjessa toisen kristityn kanssa kuin sellainen, että ypöyksin käy messussa ilman kavereita. Eikö niin? Älä ohita kysymystä sanomalla, että kaverin kanssa messuun. Kaikilla ei semmoisia kavereita ole.
Vastaus:
No kyllä vaan kehotan käymään kirkossa sen kaverisi kanssa, joka on kaverisi arjessakin. Siinä sinulla on sellainen ystävä! Ei tarvitse käydä kirkossa ypöyksin.

Kysymys 1713 Lisätty: 13.3.2017
Miksi luterilaisuudessa on lapsikaste kun kaikissa muissa protestanttisuuksissa kaste suoritetaan vasta uskoon tulon jälkeen? Onko kaste pelkästään merkki siitä että ihminen on vastaanottanut Jeesuksen omakseen vai onko siinä jotain muutakin?
Vastaus:
Kyllä lapsikaste on käytössä todella monissa "protestantisissa" yhteisöissä ja kirkoissa. Tärkein syy lapsikasteen puolesta on lapsen periturmelus, jonka vuoksi lapsi tarvitsee pelastusta. Kristillinen kaste ei ole pelkkä ulkoinen merkki siitä, että asianomainen on vastaanottanut Jeesuksen elämänsä Herraksi. Päinvastoin kaste merkitsee uudestisyntymistä Jumalan omaksi lapseksi.
Voit tutkia tarkemmin, mitä kasteesta on kirjoitettu sivuillamme ja kysymyspalstallamme. Mene kohtaan "haku" ja rastita "muu sivusto". Ota pois muut rastit. Sitten kirjoita hakukenttään esim. "kaste". Vastaukseksi saat monia ehdotuksia. :)

Kysymys 1712 Lisätty: 13.3.2017
Kysymys koskien Pyhän Hengen pilkkaa.
Vastaus:
En välitä enää tällä kysymyspalstalla esittämääsi kysymystä tämän yksityiskohtaisemmin. Viittaan edelleen aiempiin vastauksiini, siis erityisesti kysymykseen nro 21. Tämä kysymyspalsta ei ole yhtä kuin sielunhoitotapaaminen. Sitä varten tarvitset tapaamista sinun oman sielunpaimenesi kanssa. Siinä yhteydessä voidaan sitten käsitellä tarkemmin kipeitäkin asioita.
Lisäksi toteaisin vakavasti, että sinun ei kannata netistä hakea kaikkea mahdollista ja rasittaa sisintäsi sillä. Ethän sinä myös elintarvikekaupasta hae varta vasten pilaantunutta ruokaa. Tämä olisi sitä tärkeämpää, jos on taipuvainen pakkomielteenomaisiin ajatuksiin ja niiden tähden ajautuu helposti pois raiteiltansa, sekä henkisesti että hengellisesti.

Kysymys 1711 Lisätty: 13.3.2017
Uudestisynnyttääkö ehtoollinen, jos uudestisyntymätön sen uskossa vastaanottaa?
Vastaus:
Ehtoollinen on tarkoitettu kastetulle, uskovalle kirkon jäsenelle matkaevääksi. Se ei ole varsinaisesti evankelioimisen tapa taikka väline.

Kysymys 1710 Lisätty: 13.3.2017
Onko Raamatussa sanaa kirkko?
Vastaus:
On ja ei. Riippuu, kuinka kreikan sana "ekklesia" halutaan kääntää ... Se voi merkitä kirkkoa tai seurakuntaa.

Kysymys 1709 Lisätty: 13.3.2017
Protestanttisissa vapaissa suunnissa opetetaan ainakin teoriassa yksin uskosta, yksin rististä pelastusta eli sama kuin luterilaisuudessa. Mutta onko se käytännössä kuitenkaan sama? Eikö vapaissa suunnissa ole enemmän lainomaisuutta ja paremmaksi tulemisen ylikorostusta?
Vastaus:
En koe mielekkäänä kommentoida yleisellä tasolla, "mitä missäkin" mahdollisesti on. Mainitsemaasi opetusta esiintyy valitettavasti usein tietyissä piireissä. Selllaista opetusta kannatta välttää. Oikeaan seurakuntayhteyteen hakeutuminen on tärkeää jokaiselle.

Kysymys 1708 Lisätty: 13.3.2017
Tyrmääkö raamattu kaiken teorian avaruuden ulkopuolisesta elämästä? Entä onko raamatussa yhtään mainintaa Dinosauruksista?
Vastaus:
Ei Raamattu puhu mistään "ulkopuolisesta elämästä". Siksi en jaksa siihen uskoa. Dinosauruksista Raamatussa voi olla mainintaa. Esim. Jobin kirjan puheet Leviatanista (Job 40:20) ja Behemotista (Job 40:10) voivat olla juuri kuvausta niistä. (Krokotiiliksi tai virtahevoksi kuvaukset eivät ihan sovi.)

Kysymys 1707 Lisätty: 13.3.2017
Eikö kirkkohistorian todistus jo pelkästään ole riittävä antamaan oikeutuksen lapsikasteelle? Toisaalta kyllä Raamatulla asiaa on myös suht koht helppo perustella.
Vastaus:
Raamatun sana on kaikessa tärkein peruste. Kirkkohistoria taasen osoittaa selvästi, että Raamatun sanaa on aina myös kuuliaisesti noudatettu tässä kysymyksessä, vaikka valitettavia poikkeuksiakin löytyy.

Kysymys 1706 Lisätty: 13.3.2017
Voiko Raamatun ilmoittama seurakunta olla uskonnollinen instituutio eli yhteiskunnallinen laitos? Jotkut kun ovat sitä mieltä, että ei pitäisi kuulua minkäänlaiseen "kirkkolaitokseen".
Vastaus:
Raamatun mukaan kirkko tai seurakunta on se, jossa evankeliumia puhtaasti saarnataan ja sakramentit oikein jaetaan. Ei ole muuta todellista seurakuntaa olemassakaan.

Kysymys 1705 Lisätty: 13.3.2017
Voiko eri seurakunnissa käydä tutustumiskäynnillä? Vai pitäisikö luterilaisen ajatella, että en naamaani näytä muissa seurakunnissa?
Vastaus:
Ei seurakuntayhteyttä voida pitää samanlaisena kuin vaikkapa eri TV-kanavia tai elintarvikekauppoja. Ei hengellistä kasvua taikka autuutta käydä kokeilemassa siellä sun täällä. Kirkosta haetaan Kristusta ja kun hänet myös löytää pyhän sanan ja sakramenttien kautta, ei tarvitse muuta. Erilainen "kokeileminen" on vierasta aidossa Jumala-suhteessa.

Kysymys 1704 Lisätty: 13.3.2017
Mitä Jeesus tarkoittaa sanoessaan joka uskoo se pelastuu.
Tarkoitan sitä että miten sitä pitää uskoa?

Riittääkö se että tietää ja luottaa siihen että jeesus on sovittanut koko maailman vai liittyykö siihen jotain muutakin?

Tahdon myös kysyä mitä tarkoittaa se että usko ilman tekoja on kuollut josta puhutaan raamatussa?
Vastaus:
Se, joka uskoo, panee toivonsa ja luottamuksensa yksin siihen, että Kristus on sovittanut kaikki synnit, siis myös omani. Tämän hän saa uskoa nimenomaan Jumalan antaman lupauksen tähden eikä järkeilynsä perusteella. Uskoa seuraavat sitten uskon teot. Nämä teot tehdään lähimmäiselle, sillä hän niitä tarvitsee. Niitä ei tehdä Jumalalle ikään kuin ansaitaksemme autuuden. Sellaisia tekoja hän ei halua!

Kysymys 1703 Lisätty: 1.3.2017
Mitä Paavali tarkoittaa kirjoittaessaan "Mutta jos teen sitä, mitä en tahdo, en tee sitä enää itse, vaan sen tekee minussa asuva synti".
Vastaus:
Sitä, että Paavali olisi kristittynä mielellään vapaa kaikesta synnistä, mutta ei pysty, koska hän turmeltuneena ihmisenä yhä edelleen tuntee synnin himoja ja vaikutuksia itsessään. Hänen tuntemansa ristiriita on niin suuri, että hän kuvaa tilaansa tuollaisella hirmu kohtikäyvällä tavalla.

Kysymys 1702 Lisätty: 1.3.2017
Voiko Heprealaiskirjeeseen luottaa vaikka sen kirjoittajaa ei tiedetäkkään? Sama kysymys pätee oikeastaan kaikkiin kirjeisiin joiden alkuperäistä kirjoittajaa ei tunneta.
Vastaus:
Voi luottaa. Heprealaiskirje on kuitenkin kirjoitettu totuudessa ja yhtäpitävästi muiden kirjoitusten kanssa.

Kysymys 1701 Lisätty: 1.3.2017
Olen kuullut sellaisia mielipiteitä että Jumala olisi ennalta nähnyt meidän elämämme ja nähnyt ennalta kaikki synnit jotka me tulemme elämämme aikana tekemään. Mitä mieltä itse olet?
Vastaus:
Kaikkitietävänä Jumala tietysti tietää kaiken, mutta se on eri asia kuin että hän hyväksyisi kaiken.

Kysymys 1700 Lisätty: 1.3.2017
Mitä Paavali tarkoitti kirjoittaessaan että "Jumalan mielen mukainen murhe saa aikaan parannuksen, jota ei tarvitse katua, sillä se johtaa pelastukseen. Maallinen murhe sen sijaan tuottaa kuoleman"

kysyisin vielä että saiko Paavali viestit kirjeisiinsä suoraan Jeesukselta ja tarkoittiko hän kirjaimellisesti että hän oli suurin syntinen
Vastaus:
Tuollainen Jumalan mielen mukainen murhe syntyy ihmisessä, kun hän huomaa tehneensä syntiä ja murehtivansa sitä, Silloin hän murehtii tekemäänsä ja se vie hänet anteeksiantamuksen lähteelle, Jeesuksen tykö samaan armon avuksensa oikeaan aikaan. Pelkkä maallinen murhe taasen ei tällaista saa aikaan. Päinvastoin lääkäritkin nykyaikana varoittavat, että liika murehtiminen johtaa - kuolemaan!
Kyllä Paavali välillä sai ilmestyksen kautta tietoa Jeesukselta. Ei se kuitenkaan mikään tavanomainen, arkinen tapahtuma ollut.

Kysymys 1699 Lisätty: 1.3.2017
Onko Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan oikeasti rajaton? Onko se ehdotonta vai ehdollista ja miten siitä voidaan olla varmoja?
Vastaus:
Et voi kysellä yleisesti vaan tällaisia kysymyksiä. Tai et silloin ainakaan saa kestäviä vastauksia. Sinun täytyy lukea Raamattuasi. Silloin sinä tiedät, mitä Jumala sanoo ja ajattelee sinusta. Tuon Raamatun sivuilta saat lukea tuhansia armolupauksia. Ja kyllä: Ne koskevat sinuakin.
Ota siis Raamattu käteen ja aloita vaikka Johanneksen evankeliumin armolupauksista. Lue ja nauti. Omista itsellesi Jeesus!

Kysymys 1698 Lisätty: 1.3.2017
Mitä Jeesus tarkoitti kun hän sanoi että "Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa"?
Vastaus:
Sitä, että hän tekee kaiken pelastuksesi eteen. Sinä olet heikko ja puuttuvainen kaikessa. Mutta sinulle on hyvä Paimen ja juuri siksi sinulta ei mitään puutu. Ps. 23:1.

Kysymys 1697 Lisätty: 1.3.2017
Jeesus lupasi että sitä joka hänen luokseen tulee hän ei pois aja mutta onko siinä mitään ehtoja? Vaikka ihminen olisi tehnyt tai sanonut kuinka kamalia asioita niin otetaanko hänet silti vastaan?

Eikö Jeesus nimenomaan fariseuksille sanonut että he eivät saa ikinä anteeksi vaan ovat syypäät ikuiseen syntiin?
Vastaus:
Ks. kysymys 1691 ja edelleen kysymys 21.

Kysymykset: 1617-1636, 1637-1656, 1657-1676, 1677-1696, 1697-1716, 1717-1736, 1737-1756, 1757-1776, 1777-1796, 1797-1816Sivuja päivitetty viimeksi 15.2.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com