Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1872

Kysymykset: 1517-1536, 1537-1556, 1557-1576, 1577-1596, 1597-1616, 1617-1636, 1637-1656, 1657-1676, 1677-1696, 1697-1716

Kysymys 1616 Lisätty: 22.8.2016
Mielestäni ei ole merkitystä vihkiikö parin tuomari tai pappi, pari on avioliitossa. Mutta jos pari haluaa hakea Jumalan siunauksen liitolleen siviilivihkimisen jälkeen, he pyytävät papin siunaavan heidät. Jos pari on kuitenkin vastoin Jumalan tahtoa vaikka homopari, niin mitä siunausta he voivat saada? Ja eikö kirkon laajasti ja julkisesti hyväksyen ja siunatessaan tällaiset parit, hyväksy opiinsa elämänmuodon, joka on kauhistus Herra edessä, vaikka ei sitä olisikaan vielä hyväksytty kirkolliskokouksessa?
Vastaus:
Oikein opetettu.

Kysymys 1615 Lisätty: 22.8.2016
Voinko tehdä elintestamentin eli elimet luovutetaan kuoleman jälkeen uusiokäyttöön tarvitsevalle?
Vastaus:
Voit.

Kysymys 1614 Lisätty: 22.8.2016
Ei vaivaa tällä hetkellä kristinuskossa muu kuin tuo hyvän- ja pahantiedonpuu. Ei ole maailman helpoin tehtävä uskoa siihen kirjaimellisesti. Ei ole helppoa ottaa luomiskertomus kirjaimellisesti. Mikä avuksi?
Vastaus:
Lainaa kirjastosta tai osta omaksi esim. Matti Leisolan ja Pekka Reinikaisen kirjoja. Niistä saat selkeää tietoa luomisesta. Lue. Ihastu.

Kysymys 1613 Lisätty: 22.8.2016
Kasteessa Jumala ottaa ihmisen lapsekseen. Eli hänestä tulee Jumalan lapsi. Miten tämän lapseuden käy sitten, jos tämä lapsi aikuisena vaikka eroaa kirkosta ja hänestä tulee ateisti tai ei muuten vaan usko? Onko kasteella silloin kuoleman hetkellä mitään merkitystä?
Vastaus:
On kasteella silloinkin merkitystä Se tulee tuomioksi kastetulle. Sama vesi, joka pelasti Nooan ja perhekunnan, hukutti muut. Sama vesi, joka pelasti israelilaiset, hukutti faron ja egyptiläiset. Jos Jumalan armon hylkää, se tulee tuomioksi.

Kysymys 1612 Lisätty: 22.8.2016
Mikä on se apostolinen järjestys josta tällä sivulla puhutaan. Onko se sama kuin apostolinen suksessio. Onko näillä eroa? Ja ovatko ne raamatullisia.
Vastaus:
Se apostolinen järjestys tarkoittaa, että koko jumalanpalvelus toimitetaan apostolisen sanan mukaisesti. Saarnataan oikein ja ehtoollisen sakramentti toimitetaan oikein. Apostolinen virka kuuluu lisäksi miehelle, joka on "taivaallisen sulhasen" eli Kristuksen edustaja ja kirkkokansa on morsiussrk:n edustaja.
"Apostolinen suksessio" tarkoittaa taasen sitä ajatusta, jonka mukaan kirkon virka menisi katkeamattomana vihittävien ketjuna aina apostoliseen aikaan saakka. Tämä on kaunis ajatus, mutta historiallisena tapahtumien ketjuna ei todennettavissa. Sitä vastoin apostolinen oppisuksessio on tärkeä ja aina uudelleen todennettavissa. Sillä ymmärretään sitä, että paimenen kuuluu saarnata apostolista sanaa kuten apostolit itse ovat puhuneet sitä.

Kysymys 1611 Lisätty: 22.7.2016
Mitä mieltä olet siitä jos liittyisi anglikaaniseen kirkkoon, mutta haluaisi pitää kiinni Evankelis-luterilaisen kirkon Tunnustuskirjoista?
Vastaus:
Kuinka se olisi mahdollista? Eihän kirkkoon kuuluminen ole koskaan noin vähäpätöinen ja merkityksetön asia. Täytyy seistä sen takana, mitä tunnustaa. Siksi luterilainen kuuluu luterilaiseen kirkkoon.

Kysymys 1610 Lisätty: 22.7.2016
Voisiko puutarhurin työllä verrata papin työtä. Esimerkiksi jos oikein ymmärrän, puutarha voinnin perusedellytys on, että puutarhuri tuntee maaperän, kasvuolosuhteet ja ennenkaikkea mitä kukin puutarhan kasvi vaatii voidakseen hyvin (kosteus, valoisuus, ravinteet ym) näiden perusteella puutarhuri sijoittelee ja hoitaa kasveja, vahvemmat heikompien suojaksi, ei kuitenkaan niin että vahvempi tukahduttaa heikon ja paljon muuta mitä en ymmärrä, mutta puutarhurin kiinnostuksesta puutarhaan riippuu puutarhan loisto ja millaisen kasvun Jumala antaa.
Tätä soveltaen voisi kysyä miten kansankirkon papit voi hoitaa Jumalan heille uskomia kasveja, kun ei näy eikä kuulu virkamiespappeja, muuta kuin virastoaikana ja jumalanpalveluksessa, ihmisten tuntemus ja sielunhoitotyö on retuperällä. Isoja auringon polttamia ruohikoita hoidetaan valtavilla konei(stio)lla, ei siinä huomata eikä välitetä yhdestä kivuliaasta taimesta. Pitäisi varmaan siirtyä pieniin luterilaista oppia tunnustaviin seurakuntiin lhpk.n alaisuudessa, missä pappi haluaa tuntea puutarhansa kasvit, ennenkuin täysin väsyy ja kuivettuu tämän elämänmenon vaivojen ja haasteiden alla? Vai mitä suosittelet?
Vastaus:
Kyllä näinkin. Kannattaa pitää myös mielessä, että ei itse omilla ratkaisuillaan ole jättämässä kaveria ja kavereita kuihtumaan ja kuolemaan sinne, missä kuitenkin itse voi vaikuttaa ja synnyttää uutta elämää kokoamalla ihmisiä sanan ääreen.

Kysymys 1609 Lisätty: 22.7.2016
Ihmetyttää vaan se, että miksi kristinkunta on jakaantunut erilaisiin kristillisiin oppikuntiin, joista jokaisen joukosta löytyy vilpittömiä ihmisiä. Eikö edes siis vilpittömyys ja tiedonjano johdata ihmisiä niin, että vilpittömät ihmiset päätyisivät samaan kirkkokuntaan (suuntaukseen)? Joku voi olla vilpitön ja tunnustava ortodoksi koko elämänsä ja joku taas voi olla vilpitön ja tunnustava luterilainen koko elämänsä. Miten tämä on mahdollista? Miksei ihminen pääse totuudesta täysin selville, vaikka on vilpitön ja haluaa olla osa oikeaoppista kristinuskon suuntausta? Olisi kiva kuulla jokin luento aiheesta, että miksi on niin paljon kristillisiä oppikuntia. Pitää etsiä ahkerasti netistä.
Vastaus:
Joh. 8:31-32.

Kysymys 1608 Lisätty: 22.7.2016
Jos 100 000 kristittyä ostaa 4 euron kalliin saippuan sen sijaan, että voisi ostaa 2 euron tavallisen saippuan, niin lähetystyö on menettänyt 200 000 rahaa. Ja jos 100 000 kristittyä käyttää 20 euroa kuussa rahaa turhuuteen, niin lähetystyö tai hyväntekeväisyys menettää 2 miljoonaa kuukaudessa. Laittaa tällaiset laskelmat miettimään omaa rahankäyttöä.
Vastaus:
Tämän kysymyspalstan lukijat voivat laskeskella kanssasi samaan tapaan. Ajatuksia herättävää.

Kysymys 1607 Lisätty: 14.7.2016
Mikä on Raamatussa mainittu pyhä suunanto ?
Vastaus:
Se on vähän samantapainen kuin slaavilaisella kielialueella (esim. Venäjällä) käytössä oleva poskisuudelma.

Kysymys 1606 Lisätty: 14.7.2016
Jos itsetyydytyksen aikana himoitsee itseään eli nauttii omasta kehosta, niin onko sekin synti? Voi ollakin oman kokemukseni mukaan. Näyttäisi siltä, että ainoat vaihtoehdot ovat joko täydellinen pidättyvyys tai avioliitto.
Vastaus:
Ks. edellinen kysymys.

Kysymys 1605 Lisätty: 14.7.2016
Miksei missään uskonopetuksessa (en ole törmännyt) käsitellä itsetyydytystä siitä näkökulmasta, että onko se syntiä, jos ei ajattele/himoitse mitään itsetyydytyksen aikana, vaan ainoastaan nauttii omasta kehosta? Ainoa raamattuargumentti jolla itsetyydytystä voi vastustaa on lähinnä tuo vuorisaarnan himoargumentti. Kuvittelin että itsetyydytys olisi mahdotonta jos siihen ei liity naisten himoitsemista. Huomasin kuitenkin, että itsetyydyttää voi myös ajattelematta mitään. Tuli kuitenkin hieman huono olo, koska en ollut varma, että teenkö oikein. Raamatun perusteella en kuitenkaan keksinyt, että miksi olisin tehnyt syntiä. Ei kukaan sinkku voi elää vuosikymmeniä ilman "itseseksiä". Väkisin sitä jossain vaiheessa itsetyydyttää. Joku ääriharva poikkeus voi olla.
Vastaus:
Näiden pohdintojen tiettynä "ongelmana" on, että pyhien käskyjen tarkoitus nähdään vain erinäisten asioitten kieltämisenä. Niillä on kuitenkin aina myös myönteinen merkitys. Ne kehoittavat meitä ei ainoastaan välttämään väärinkäyttöä vaan myös rohkaisevat itse kutakin oikeaan ja hyvään elämään. Seksuaalisuus on luotu meihin. Se on hyvä asia! Sen väärinkäyttö on synti. Tarkkaan ottaen tämä seksuaalisuus on tarkoitettu jaettavaksi toisen ihmisen kanssa. Aadamin ei ollut hyvä "yksinänsä" (1. Moos. 2:18). Itsetyydytys tarkoittaa tämän myönteisen asian kieltämistä: Seksuaalisuutta harjoitetaan loputtomattomassa yksinäisyydessä, vaikka se olisi tarkoitettu jaettavaksi rakkaan puolison kanssa avioliitossa. Ei ole olemassa itsetyydytystä, jota voisi harrastaa "ajattelematta mitään". Ajattelet kumminkin! Podet yksinäisyyttäsi ja etsiskelet siihen ratkaisua, joka ei ole luomisjärjestyksen mukainen. Siksi koet tuosta myös syyllisyyttä. Ja syystä. Lisäksi: tuskin voinet kokonaan välttää epäpuhtaita ajatuksia jms. Tarvitset siis Kristuksen veren armoa ja evankeliumin raikkautta. Jeesuksen veressä saat uskoa syntisi anteeksi. Pyydä elämääsi hyvän Jumalan ihanan luomisjärjetyksen mukaista ratkaisua! P.S. Raamattu puhuu erikseen naimattomuuden armolahjastakin. Myös se on sallittua ja mahdollista.

Kysymys 1604 Lisätty: 14.7.2016
"Christian views on alcohol are varied. Throughout the first 1,800 years of church history, Christians consumed alcoholic beverages as a common part of everyday life and used "the fruit of the vine"[1] in their central rite—the Eucharist or Lord's Supper.[2][3] They held that both the Bible and Christian tradition taught that alcohol is a gift from God that makes life more joyous, but that over-indulgence leading to drunkenness is sinful or at least a vice.[4][5] The Bible indicates wine as a symbol of joy while "strong drink" is a euphemism for drunkenness." (Wikipedia)

Onko kantasi alkoholiin tämä vai oletko siirtynyt historiallisesti näkemyksestä johonkin muuhun?
Vastaus:
Miksi kysyt minun mielipidettäni? Tärkeintä on Raamatun opetus. Se on kirjoitettuna selvästi. Lue sieltä. Esim. Ef. 5:18.

Kysymys 1603 Lisätty: 14.7.2016
Päivi Räsänen on kirjoittanut miehensä kanssa raamattuun pohjautuvan kirjan, jossa selvitellään mm. että mies on mies ja nainen on nainen, eikä mitään välimuotoja tästä ole Luojan luomana. Ja myös sitä että avioliitto on miehen ja naisen välinen Jumalan asettama. Tätä ei yhteiskunnassa hyväksytä, vaan kaikki yhdistelmät mitä ihmiset haluavat pitää sallia. Räsänen leimataan harhaoppiseksi ja hänen kirjoituksilleen nauretaan. Ihmiset jotka ajattelevat samoin kuin Räsänen, leimataan ja heille nauretaan. Kirkko mukautuu siihen mitä ihmiset tulevat milloinkin haluamaan. Miten voin kohta enää kuulua ev.lut. kirkkoon? Minne minä menisin ?
Vastaus:
Valitse apostolinen jumalanpalvelus joka sunnuntai. Esim. tulevana sunnuntaina Nakkilassa on rukoilevaisten kesäjuhlat. Tervetuloa!
Eivät kaikki kirkossa ole epäraamatullisen opetuksen puolesta. Tue sitä työtä, joka koituu Jumalalle kunniaksi ja kaikille sieluille autuudeksi. Raamatun opetus on joka aika joutunut tavalla taikka toisella halveksituksi. Se on kumminkin osoittanut voimansa joka kerta uudelleen. Vaihtoehtoa Raamatun totuudelle ei ole nyt eikä tulevaisuudessa.

Kysymys 1602 Lisätty: 14.7.2016
Onko Jumala luonut myös dinosaurukset ja muut sukupuuttoon kuolleet oliot? Jos vastaat että on, niin miksi tiedemiehet yrittävät kumota tämän?
Vastaus:
Tottakai Jumala on luonut kaiken. Useat tiedemiehet kannattavat kehitysoppia. Sen mukaisesti kaikki olisi saanut syntynsä ilman Jumalaa. Se on järjetön ajatus. Ns. "tiede" ei tässä kuitenkaan tee eroa dinosaurusten ja muiden eläinten välillä. Kaikessa tuo elämän synty pyritään selittämään ilman Jumalaa. Sellainen oppi johtaa väärään luuloon.

Kysymys 1601 Lisätty: 14.7.2016
Mieheni asuu luonani vakituisesti mutta hänen osoite on muualla, hän ei ilmoita sitä Kelalle enkä minäkään saa jotta asumistuki ei laskisi, kannan uskovana ihmisenä valtavaa tuskaa ja taakkaa tästä asiasta !tiedän Ei ole oikein menetellä näin, rukoilen joka päivä Luojalta apua asiaan!!
Vastaus:
Jatka rukousta. Mielestäni on mahdollista antaa myös nimettömänä ilmoitus Kelaan tai sopia jonkun hyvän ystävän kanssa tällaisen järjestämisestä. Parasta olisi tietysti, jos aviomiehesi ottaa vastuun itse ja rehellisesti ilmoittaa asumispaikkansa.

Kysymys 1600 Lisätty: 14.7.2016
Armenia kiinnostaa. Miten voisi tukea (taloudellisesti) siellä tehtävää lähetystyötä?
Vastaus:
Sori hirmuisesti, mutta en osaa neuvoa. :(

Kysymys 1599 Lisätty: 30.6.2016
Jos pelastavaan uskoon vaaditaan usko Jeesukseen, joka on samaan aikaan ihminen ja Jumala, miksi raamattu ei opeta sitä SELKEÄSTI niin, ettei väärinymmärryksiä voi tulla. Jos lukisin raamattua itsenäisesti, en uskaltaisi väittää Jeesuksen olevan Jumala missään nimessä. En yhtään ihmettele, että siitä on niin paljon kinaa ja että lahko nimeltä Jehovan todistajat on syntynyt. Jeesus ei missään kohdassa väitä edes olevansa suoraan Jumala, joten miten ihmeessä voidaan vaatia sellaista uskomaan, että pääsisi taivaaseen?? Ei missään raamatussakaan edes selitetä, mitä Jumalan Poika tarkoittaa..
Vastaus:
Kyllä Raamattu opettaa asiaa selkeästi. Lue vaikka Joh. 1:1 ja 14. Sana oli Jumala ja tuli ihmiseksi. Taikka Joh. 10:30. Taikka luepa koko Johanneksen evankeliumi. Voisi kysyä, missä Johannes EI opeta Kristuksen tosi ihmisyyttä ja jumalisuutta! Vielä kannattaa painaa mieleen myös se seikka, että Jeesus jopa tuomittiin juuri näitten väitteiden ("jumalanpilkan") vuoksi. Joten kyllä tosiaan Raamattu asiaa selkeästi opettaa. Vaikeus piilee lähinnä siinä, että meidän ihmisten on vaikea hyväksyä tällaista opetusta. Ehkä mekin paljoa mieluummin vaientaisimme (eli "ristiinnaulitsisimme") tuollaisen puhujan.

Kysymys 1598 Lisätty: 30.6.2016
Mitä pitäisi ajatella suitsuttamisesta? Eräs tuttu apostolisesti opettava pastori on mietiskellyt sen käyttöä suurempina kirkollisina juhlapäivinä. Olisihan se tietysti raamatullista, mutta eikö se ole hieman turhan katolilaista?
Vastaus:
Tässä vallitsee tietty vapaus. Jotkut luterilaiset isät käyttivät suitsutusta aikanaan. Jotkut luterilaiset käyttävät sitä yhä. Ei se sinänsä ole väärin tai roomalais-katolista. Mutta usein uusi tapa saattaa kertoa jostain muustakin. Miksi juuri suitsutusta uutena tapana nykyisessä sekavassa tilanteessa? Mihin silläkin lopulta pyritään? Onko sen ohessa muutakin muutosta opetuksen taikka muun liturgisen käytännön suhteen? Näitä kysymyksiä on mietittävä oikean kokonaisuuden saamiseksi.

Kysymys 1597 Lisätty: 30.6.2016
Miten päästä eroon lihan himoista sexuaallinen halu mikä menee yli jo irstauden puolelle oraalin ja kauhea synnin tunto ja katumus päällä?? ..
Vastaus:
Tarvitset Kristuksen veren sovitusta näistä ja kaikista muistakin synneistä. Voit mennä keskustelemaan asiasta luotettavan pastorin luokse, joka osaa neuvoa sinua Jumalan sanalla.
Ja lisäksi on hyvä muistaa, että Jumala on luonut seksuaalisuuden ja sinänsä siinä ei ole mitään vikaa eikä siitä tarvitse "päästä eroon". Jumalan luoman seksuaalisuuden vääristyminen pornoksi ja muuksi irstailuksi on tietysti väärin. Siitä eroon pääseminen on tosiaan Jumalan hyvä tarkoitus elämääsi.
Avioliitto on tarkoitettu Biblian asiarekisterin mukaan ikään kuin "hämmentämään" haureuden syntiä. Ajatus lienee sama kuin puuroakin "hämmentäessä" (!): se jäähtyy eikä pala pohjaan.

Kysymykset: 1517-1536, 1537-1556, 1557-1576, 1577-1596, 1597-1616, 1617-1636, 1637-1656, 1657-1676, 1677-1696, 1697-1716Sivuja päivitetty viimeksi 4.12.2018
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com