Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1806

Kysymykset: 1502-1521, 1522-1541, 1542-1561, 1562-1581, 1582-1601, 1602-1621, 1622-1641, 1642-1661, 1662-1681, 1682-1701

Kysymys 1601 Lisätty: 14.7.2016
Mieheni asuu luonani vakituisesti mutta hänen osoite on muualla, hän ei ilmoita sitä Kelalle enkä minäkään saa jotta asumistuki ei laskisi, kannan uskovana ihmisenä valtavaa tuskaa ja taakkaa tästä asiasta !tiedän Ei ole oikein menetellä näin, rukoilen joka päivä Luojalta apua asiaan!!
Vastaus:
Jatka rukousta. Mielestäni on mahdollista antaa myös nimettömänä ilmoitus Kelaan tai sopia jonkun hyvän ystävän kanssa tällaisen järjestämisestä. Parasta olisi tietysti, jos aviomiehesi ottaa vastuun itse ja rehellisesti ilmoittaa asumispaikkansa.

Kysymys 1600 Lisätty: 14.7.2016
Armenia kiinnostaa. Miten voisi tukea (taloudellisesti) siellä tehtävää lähetystyötä?
Vastaus:
Sori hirmuisesti, mutta en osaa neuvoa. :(

Kysymys 1599 Lisätty: 30.6.2016
Jos pelastavaan uskoon vaaditaan usko Jeesukseen, joka on samaan aikaan ihminen ja Jumala, miksi raamattu ei opeta sitä SELKEÄSTI niin, ettei väärinymmärryksiä voi tulla. Jos lukisin raamattua itsenäisesti, en uskaltaisi väittää Jeesuksen olevan Jumala missään nimessä. En yhtään ihmettele, että siitä on niin paljon kinaa ja että lahko nimeltä Jehovan todistajat on syntynyt. Jeesus ei missään kohdassa väitä edes olevansa suoraan Jumala, joten miten ihmeessä voidaan vaatia sellaista uskomaan, että pääsisi taivaaseen?? Ei missään raamatussakaan edes selitetä, mitä Jumalan Poika tarkoittaa..
Vastaus:
Kyllä Raamattu opettaa asiaa selkeästi. Lue vaikka Joh. 1:1 ja 14. Sana oli Jumala ja tuli ihmiseksi. Taikka Joh. 10:30. Taikka luepa koko Johanneksen evankeliumi. Voisi kysyä, missä Johannes EI opeta Kristuksen tosi ihmisyyttä ja jumalisuutta! Vielä kannattaa painaa mieleen myös se seikka, että Jeesus jopa tuomittiin juuri näitten väitteiden ("jumalanpilkan") vuoksi. Joten kyllä tosiaan Raamattu asiaa selkeästi opettaa. Vaikeus piilee lähinnä siinä, että meidän ihmisten on vaikea hyväksyä tällaista opetusta. Ehkä mekin paljoa mieluummin vaientaisimme (eli "ristiinnaulitsisimme") tuollaisen puhujan.

Kysymys 1598 Lisätty: 30.6.2016
Mitä pitäisi ajatella suitsuttamisesta? Eräs tuttu apostolisesti opettava pastori on mietiskellyt sen käyttöä suurempina kirkollisina juhlapäivinä. Olisihan se tietysti raamatullista, mutta eikö se ole hieman turhan katolilaista?
Vastaus:
Tässä vallitsee tietty vapaus. Jotkut luterilaiset isät käyttivät suitsutusta aikanaan. Jotkut luterilaiset käyttävät sitä yhä. Ei se sinänsä ole väärin tai roomalais-katolista. Mutta usein uusi tapa saattaa kertoa jostain muustakin. Miksi juuri suitsutusta uutena tapana nykyisessä sekavassa tilanteessa? Mihin silläkin lopulta pyritään? Onko sen ohessa muutakin muutosta opetuksen taikka muun liturgisen käytännön suhteen? Näitä kysymyksiä on mietittävä oikean kokonaisuuden saamiseksi.

Kysymys 1597 Lisätty: 30.6.2016
Miten päästä eroon lihan himoista sexuaallinen halu mikä menee yli jo irstauden puolelle oraalin ja kauhea synnin tunto ja katumus päällä?? ..
Vastaus:
Tarvitset Kristuksen veren sovitusta näistä ja kaikista muistakin synneistä. Voit mennä keskustelemaan asiasta luotettavan pastorin luokse, joka osaa neuvoa sinua Jumalan sanalla.
Ja lisäksi on hyvä muistaa, että Jumala on luonut seksuaalisuuden ja sinänsä siinä ei ole mitään vikaa eikä siitä tarvitse "päästä eroon". Jumalan luoman seksuaalisuuden vääristyminen pornoksi ja muuksi irstailuksi on tietysti väärin. Siitä eroon pääseminen on tosiaan Jumalan hyvä tarkoitus elämääsi.
Avioliitto on tarkoitettu Biblian asiarekisterin mukaan ikään kuin "hämmentämään" haureuden syntiä. Ajatus lienee sama kuin puuroakin "hämmentäessä" (!): se jäähtyy eikä pala pohjaan.

Kysymys 1596 Lisätty: 30.6.2016
Milloin rippiristi laitetaan kaulaan? Kiitos jo etukäteen. Hyviä kesiä!
Vastaus:
Esim. konfirmaatiopäivänä.

Kysymys 1595 Lisätty: 30.6.2016
Täytyykö vaimojen olla esim Jumalanpalveluksissa pää peitettynä? Mikä raamatun kanta?
Vastaus:
Ks. kysymykset 44, 183, 248, 294.

Kysymys 1594 Lisätty: 30.6.2016
Onko tv:n katseleminen synti? Itse en Raamatusta löydä moisesta aiheesta mitään.
Vastaus:
Ei TV sinänsä ole synti. Ei sen katseleminenkaan sinänsä. Mutta se on usein syntiä, mitä sieltä lähetetään. Monesti voi olla parempi, että ei osta koko kapistusta. Jää aikaa kaikelle muulle ja pystyy paremmin vastustamaan kiusausta, kun ei erikseen ole konetta sen toteuttamiseen.

Kysymys 1593 Lisätty: 30.6.2016
Olen kokenut Pyhyyttä, ja saanut löytää Osan Totuudesta. Tämä tapahtui tajuntaa laajentavien avustuksella, joten tilanne oli "epäluonnollinen". Sen hetken ajan en tuntenut pelkoa, mutta risririitaisuuksien ilmennyttyä tunsin. En saanut Tietoa eläväksi. Aiemmin olin vähän arka ja syyllisyydentuntoinen. Tapahtuman jälkeen olen tuntenut jo pitkän aikaa valtavaa pelkoa nykyisen tilani tähden. Ikuisesta kadotuksesta. Vain harva meistä elää Totuudessa, mutta pelkään ettei minulla ole enää mahdollisuutta pelastua. Puhutaanko Pyhissä kirjoissa toisesta pelastumisesta?
Vastaus:
Kyllä Jeesus on valmis ottamaan tykönsä jokaisen, joka tulee hänen luokseen. Pietari kielsi Herransa ja hylkäsi näin autuutensa. Hän sai palata ja löytää uudelleen armon. Sama ovi on auki sinullekin ja toisille. Ei ole estettä Jumalan puolelta. Saat uskoa varmasti syntisi anteeksi Jeesuksen kalliissa sovintoveressä. Tuo tajuntaa laajentavien aineiden kautta tapahtunut kokemus ei ole Jumalasta. Se on väärä tapa etsiä yhteyttä pyhään Jumalaan. Ainoa tie hänen tykönsä on Jeesus Kristus. Lue Joh. 14:6. Siunausta sinulle!

Kysymys 1592 Lisätty: 10.6.2016
Miten ratkaistaan tieteen ja uskonnon väitteiden ristiriitoja? Tiedämme tieteen kautta että maapallo ei syntynyt kuten Raamatussa väitetään, tiedämme ettei ihmisiä luotu vaan olemme evoluution tulos, yms.
Vastaus:
Tuota nimenomaan tiede ei tiedä. Makroevoluutiolle ei ole mitään pitäviä todisteita. Keksittyjä kyllä. Luomakunnan on luonut yksin Luojamme. Se on paras ja ainoa selitys myös tieteellisesti.

Kysymys 1591 Lisätty: 10.6.2016
Raamattu sanoo: "loistakoon teidän valonne ihmisille, että näkisivät hyvät tekonne". Raamattu sanoo myös: "älä soitata torvea edelläsi" ja "jotta hyvä tekosi pysyisi salassa" ja "ei lamppua laiteta vakan alle". Ajattelisin, että Raamatun pointti on, että tee hyvää ja se saa myös näkyä, mutta tee se vaatimattomasti eli älä tee siitä numeroa. Miten itse selittäisit tätä "ristiriitaa"?
Kristitty joutuu siis tasapainoilemaan sen kanssa, että jotain hyvää täytyy näkyä ulospäin ja toisaalta, että ei tee suurta numeroa hyvistä teoistaan. Eli minun nähdäkseni Jeesuksen opetuksen pointti on siinä, että on pidettävä matalaa profiilia omista hyvistä teoistaan. Eli Jeesus tahtoo ihmisiä, jotka ovat vaatimattomia hyväntekijöitä. Tosiasia kumminkin on, että ainoastaan Jeesuksen hyväntekeväisyys Golgatan ristillä riittää pelastuksen perustaksi.
Vastaus:
Joo, hyvä. Lainaamasi kohdat ovat Matt. 5:16 ja koko jakso 6:2-18. Huomaa erityisesti tuossa ensin mainitussa jakeessa, että "hyvien tekojen tarkoitus" on Jumalan saama kiitos ja ylistys. Ei siis se meidän kiitoksemme ja kunniamme!

Kysymys 1590 Lisätty: 10.6.2016
Pitääkö ihmisen uskoa Jeesuksen olevan Jumala, jotta hän voi pelastua? Aina sanotaan, että jos uskoo Jeesuksen olevan Jumalan Poika, joka kuoli ristillä sovittaakseen syntimme, niin pelastuu. Mutta mitä jos ei usko Jeesuksen olevan itse Jumala, voiko pelastua? Eli kysymys ehkä kuuluukin: onko raamatussa selitetty selvästi mitä Jumalan Pojalla tarkoitetaan Jeesuksen tapauksessa?
Vastaus:
Ei voi pelastua ilman uskoa, että Jumala on tosi ihminen ja tosi Jumala. Ihminen hänen täytyi olla voidakseen sovittaa ihmiskunnan synnit. Jumala hänen täytyi olla pystyäkseen sovittamaan kaikkien synnit ja voittamaan perkeleen ja murtamaan helvetin portit. Voit googlettaa "Athanasiuksen uskontunnustus" ja lukea sen! Ja hanki myös Biblia ja lue siitä alusta asiarekisteristä kohta "Kristus" (perusteellinen selvitys).

Kysymys 1589 Lisätty: 10.6.2016
Minun mielestäni jos aikoo voittaa sieluja Kristukselle, niin ei pitäisi evankelioida, ellei ole varma, että kristinusko on totta. Jos ei ole varma, niin se on epärehellistä evankeliointia. Parempi rehellinen epäilijä kuin epärehellinen uskoja. Eikö niin?
Vastaus:
Miksi ylipäänsä joku haluaisi evankelioida, jos ei ole varma oman uskon totuudellisuudesta? Ehkä joku tekee sitä ryhmäpaineen alla. Mutta tavallisesti pätee se, mistä Raamattu sanoo:
"Sydämen kyllyydestä suu puhuu."
Se pätee myös evankeilointiin.

Kysymys 1588 Lisätty: 10.6.2016
"Kunnioita (biologista?) isääsi ja äitiäsi."

Koskeeko tämä myös isäpuolia ja äitipuolia? Tuskin samalla painoarvolla kaikista näkökulmista. Mutta siis ajattelisin, että jos joku on vastaavan tyyppiseen tehtävään asetettu, niin häntä pitäisi kunnioittaa samansuuntaisesti kuin oikeaa isää ja äitiä.

Toisaalta Raamatussa sanotaan: "kunnioittakaa kaikkia." Ja aina pätee sääntö: "rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi." Eli on toimittama oikeamielisesti kaikkia ihmisiä kohtaan ja syntiä ei saa tehdä.
Vastaus:
Kyllä tuo 4. käsky koskee kaikki niitä, jotka on asetettu meidän "yläpuolellemme". Mutta kuuliaisuus ei koskaan voi tai saa mennä niin pitkälle, että tekisi jotain Jumalan sanaa vastaista.
Lue Apt. 5:29 ja tilaa itsellesi Svebiliuksen katekismus ja lue siitä 4. käskyn selitys.

Kysymys 1587 Lisätty: 10.6.2016
Voiko ehtoollinen vaikuttaa ihmiseen niin, että hän todella konkreettisesti alkaa muuttua toisenlaiseksi? Olen viime aikoina, itse asiassa vasta parin kuukauden ajan, käynyt usein ehtoollisella. Siihen on tullut "tarve" jota en osaa oikein selittää.
Olen ollut melkein aina arka ja ajoittain lähes täysin kykenemätön tuomaan esille omia ajatuksiani. Tähän ovat vaikuttaneet vielä väkivallan ja huonon kohtelun aiheuttamat ongelmat, joihin hain turhaan apua niin sanotuilta ammattiauttajilta. Menin silloin vain huonompaan kuntoon, ja tuntui ettei ole mitään tietä eteenpäin. Nyt tuntuu, että olen tullut rohkeammaksi ja on helpompi olla ihmisten kanssa niin, että minua ei jyrätä.
Mieleeni on tullut, voiko muutos johtua messussa ja ehtoollisella käymisestä. Kävin ennenkin kirkossa, mutta ehtoollisella en pystynyt käymään. Tunsin itseni niin ulkopuoliseksi kaikessa, etten kyennyt edes siihen.
Voiko Jeesuksen läsnäolo ehtoollisessa vaikuttaa tuolla tavalla? Liittyykö ehtoolliseen tässä minun ajattelussani jotain magiaa tms., mitä pitäisi karttaa? Tietenkään en tiedä, mistä kaikki johtuu, mutta vaikea olla pohtimatta.
Vastaus:
Kyllä tuo kertomuksesi on hyvin uskottava. Saat iloita avusta, jonka Jumala on valmistanut sinulle. Ja entistä parempi, kun se tulee sinulle armonvälineitten (sana, kaste, rippi, ehtoollinen) välityksellä. Kyse ei ole magiasta tms. Vaan Jumalan armosta! Se on kiitoksen aihe.

Kysymys 1586 Lisätty: 10.6.2016
Maailma on pullollaan erilaisia uskontoja. Raamatun mukaan ihminen, joka ei usko Jeesukseen pelastajanaan, joutuu kadotukseen. Tuomitseeko Jumala siis myös tietämättömyydestä vai voiko jokainen ihminen varmistua elämänsä aikana siitä, että juuri kristinusko on oikea? Jos ei voi, niin silloinhan pelastus on täysin arpapeliä ja riippuu vain siitä, mihin uskontoon ihminen päättää uskovansa tai mihin yhteiskuntaan/perheeseen syntyy. Ja sitten taas joku, joka haluaa löytää totuuden, ei pelastukaan ainoastaan siksi, ettei voi olla varma kristinuskon totuudellisuudesta. Miten tämä ongelma pitäisi nähdä??
Vastaus:
Jeesus antoi lähetyskäskyn: Menkää ja saarnatkaa evankeliumia, jotta ihmiset saavat kuulla pelastuksesta hänen veressään. Se käsky velvoittaa meitä jokaista. Myös täällä kotimaassa. Joka uskoo Jeesukseen, pelastuu. Maailmassa on paljon valheta, joka estää monia ottamasta vastaan totuutta pelastuksesta. Jokainen kuulija voi varmistua Raamatun totuudesta. Lue Joh. 8:31-32.

Kysymys 1585 Lisätty: 10.6.2016
Pitäisikö lapsi kastaa mahdollisimman pian syntymänsä jälkeen et onko 2kk "liian myöhään"?
Vastaus:
On hyvä kastaa lapsi mahdollisimman pian. Tarkkoja aikamääriä ei ole. Luther puhui kastamisesta kahdeksantena päivänä syntymästä (kuten VT:ssa ympärileikkaus toimitettiin silloin). Itse en ole perheessäni päässyt näin nopeaan toimintaan. Halusimme järjestää kastejuhlaa myös sukulaisille ja ystäville. Myös äidin voimien ja terveyden palautumista odoteltiin. Mutta silti on hyvä kastaa oma lapsi mahdollisimman pian.

Kysymys 1584 Lisätty: 24.5.2016
Eikö se ole mahdollista, että on olemassa sellainen evoluutioteoria, joka sopii Raamatun luomiskertomukseen? Ei siis nykyinen evoluutioteoria, vaan joku muu hieman samantyyppinen evoluutioteoria, jota ei ole vielä keksitty?
Vastaus:
Mene ja tiedä. Joka tapauksessa Jumala on Luoja ja hän on luonut kaiken. Ja veilä: ns. "mikroevoluutiota" tapahtuu, mutta ei ns. "makroevoluutiota".

Kysymys 1583 Lisätty: 24.5.2016
Leski ja väärämielinen tuomari (Luuk 18:1-8)
1 Jeesus esitti opetuslapsille vertauksen opettaakseen, että aina tulee rukoilla, koskaan lannistumatta:
2 "Eräässä kaupungissa oli tuomari, joka ei pelännyt Jumalaa eikä piitannut ihmisistä.
3 Samassa kaupungissa eli myös leskivaimo, joka tavan takaa tuli tuomarin luo pyytämään: 'Ratkaise jo asiani, tuomitse riitapuoleni.'
4 Pitkään aikaan tuomari ei suostunut. Sitten hän kuitenkin ajatteli: 'Kaukana siitä, että pelkäisin Jumalaa tai piittaisin ihmisistä,
5 mutta tästä leskestä on minulle vaivaa. Minä autan häntä saamaan oikeuden, muuten hän ennen pitkää repii minulta silmät päästä.'"
6 Herra sanoi: "Huomatkaa: noin ajatteli väärämielinen tuomari.
7 Tottahan sitten Jumala hankkii oikeuden valituilleen, jotka päivin ja öin huutavat häntä avuksi. Hänkö viivyttäisi apuaan?
8 Minä sanon teille: hän hankkii heille oikeuden viipymättä. Mutta kun Ihmisen Poika tulee, löytääkö hän uskoa maan päältä?"

Kun lukee uutisia vainotuista kristityistä ja miten heitä vangitaan vuosiksi tai jopa jopa yli kymmeneksi vuodeksi, niin tämä raamatunkohta koettelee uskoa. Tai ihmisiä jotka vuosikaudet kamppailevat jonkin sairauteen liittyvän asian kanssa. Miten selittäisit sitä?
Vastaus:
Kerrotaan erästä naisesta, joka parikymmentä vuotta rukoili oman miehensä puolesta. "Ja heti Jumala kuuli minua", totesi nainen. Jumalan myllyt jauhaavat joskus hitaasti. Ja hänen kellonsa ne jätättävät meidän mielestämme. Raamatussa on pilvin pimein ihan vastaavia kysymyksiä kuin sinulla. Miksi Jumala on hiljaa eikä vastaa niin nopesti kuin me haluamme? Hänellä on syynsä. Luepa vaikka Jobin kirjaa ja Psalmeja. Ajattele Kristusta, joka oman kamppailunsa aikana rukoili kolmesti: Menköön tämä malja pois - jos se on sinun tahtosi." Ei ollut. Tuli pitkäperjantai. Mutta tuon jälkeen myös pääsiäinen. Loppu hyvin - kaikki hyvin.

Kysymys 1582 Lisätty: 24.5.2016
Me rukoilemme liian vähän ja sen takia yhteys Jumalaan jää vähäiseksi.
Vastaus:
Välitän hyvän ajatuksesi eteenpäin.

Kysymykset: 1502-1521, 1522-1541, 1542-1561, 1562-1581, 1582-1601, 1602-1621, 1622-1641, 1642-1661, 1662-1681, 1682-1701Sivuja päivitetty viimeksi 21.2.2018
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com