Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Laulukirjat
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1600
Kysymykset: 1601-1800
Kysymykset: 1801-1998

Kysymykset: 1401-1420, 1421-1440, 1441-1460, 1461-1480, 1481-1500, 1501-1520, 1521-1540, 1541-1560, 1561-1580, 1581-1600

Kysymys 1500 Lisätty: 6.11.2015
On monia ammatteja, jotka sitovat paljolti viikonloppuisin, esim. hoitotyö ja muut vastaavat lähimmäisten auttamiseen liittyvät ammatit. Miten tulisi suhtautua siihen, kun väistämättä tällöin seurakuntayhteys jää vähemmälle? Ei niin, että tarkoituksena olisi haalia nimenomaan viikonlopputöitä, vaan tuonlaisissa ammateissa se on velvollisuus. Eli miten voisi ylläpitää omaa hengellistä elämää?
Vastaus:
Kyllä joku joutuu nuo työt tekemään. Ei se väärin ole osallistua siihen työhön, mitä oma kutsumus ja lähimmäisen tarve vaativat. Kuitenkin pitää huomioida, että ei paiski liika töitä juuri ja nimenomaan sunnuntaisin. On tärkeää, että pääsee osallistumaan säännöllisesti jumalanpalvelukseen. "Lepopäivä" on myös lepoa, rentoutumista ja nukkumistakin varten. Koeta kumminkin tarkoin huolehtia omakohtaisesta hartaudenharjoituksesta ihan kaikkina päivinä. Niin uskosi ravitaan.

Kysymys 1499 Lisätty: 22.10.2015
Mitä mun pitäs ajatella tästä kun käytiin koko perheen kanssa kirkossa vielä muutama vuosi sitten suunnilleen joka sunnuntai mutta enää ei olla käyty. Onko vanhemmat luopuneet uskosta vai mitä?
Vastaus:
No, onhan tämä ongelma. Oletko kuullut vanhemmiltasi jotain syytä siihen, miksi he eivät enää käy? Jos sille löytyy painavat syynsä, olisi varmaan tarvetta hakeutua seurakuntaa, jossa voi rauhassa ja levollisesti kuulla Jumalan sanaa ja nauttia ehtoollista. Voisitko kysyä tuota asiaa suoraan vanhemmiltasi? Se voisi olla herättävää heillekin pohtia asiaa avoimesti sinun kanssasi.

Kysymys 1498 Lisätty: 22.10.2015
Oon 18 v poika ja oon miettiny semmost juttuu et ku oon uskos (myös vanhemmat ) ni ku oon lukenu täält et uskovaisen pitäis käyä kokouksis ja ku me ei olla käyty monee vuotee ni riittääkö se et käyn seurakunnan nuorten illois pikkuveljen kans (kuulutaa siis helluntai seurakuntaa.
Vastaus:
Kyllä seurakuntayhteys on tärkeää, jopa välttämätöntä uskossa ja sen mukaisessa elämässä pysymiseksi. On oikein, että haluat saada vahvistusta uskollesi seurakunnan nuortenilloissa. Kumminkin olisi tärkeää käydä myös sekä ehtoollisella että ripilläkin. Tätä varten on jumalanpalvelus. En tunne tilannettasi tarkemmin. Ehkäpä tuossa seurakunnassasi ei järjestetä ehtoolliskirkkoja kuin vain nelisen kertaa vuodessa. Tarvetta varmaan olisi enemmälle. Ehtoollisessa saat todellisesti vastaanottaa Kristuksen ruumiin ja veren leivän ja viinin kanssa. Voisitko muuten kehottaa vanhempiasi lähtemään kirkkoon tai olisiko heidän poisjäännilleen joku erityinen syy? Haluavatko he kumminkin olla uskomassa Vapahtajaansa edelleen? Toivotan sinulle siunausta totuuden johdatuksessa.

Kysymys 1497 Lisätty: 22.10.2015
Jos joku rukoilee puolestani, että Jumala varjelisi minut tältä maailmalta, niin minä puolestani rukoilen hänen puolestaan, että Jumala varjelisi hänet seurakunnilta. Eletään lopunaikoja ja seurakuntia on joka lähtöön. Ja seurakunnissa on ihmisiä joka lähtöön. Maailman kanssa liiallisesti kaveraamisessa on ongelmansa, mutta niin on ongelmansa myös kaikissa seurakunnissa. Ei seurakunta automaattisesti tee ihmisestä Jeesuksen kaltaista.
Vastaus:
Olen ymmärtävinäni, että kysymys on "tosi mielessä" esitetty. Se jää kumminkin aivan liian epämääräiseksi. Tottakai jos on huonoja kokemuksia seurakunnasta, ne kuuluu seurakunnan selvittää ja siten myös pyytää anteeksi asianomaisilta. Silti seurakuntayhteys on ja tulee aina olemaan välttämätön. Juuri siksi seurakunnassa on pakko selvittää väärinkäytökset. Silti kehotan sinua löytämään itsellesi hyvä seurakuntayhteyden.

Kysymys 1496 Lisätty: 22.10.2015
Saako nukkua tyttöystävän kanssa samassa sängyssä tottakai varoen ettei tee sseksiä?
Vastaus:
Aivan turhaa ja väärin asettaa itsensä kiusaukselle alttiiksi. En kannata. Ihmisen heikkouden tuntien minussa itsessä ja muissa ei tuosta seuraa hyvää.

Kysymys 1495 Lisätty: 30.9.2015
Kysymys ekumeniasta. Miten rukoilevaisuus suhtautuu ekumeeniseen liikkeeseen. Olen itse luterilainen ja minulla ystäviä katolisesta kirkosta. Ystäväni kertoi, että voi olla mahdollista (ehkä 30 vuoden päästä), että katolainen ja luterilaiseen kirkkoon tulisi ehtoollisyhteys. Itse haluaisin käydä katolisen kirkon ehtoollisella, olen vieraillut pari kertaa heidän messuissaan. Vähän sama mitä on anglikaanien ja luterilaisten välillä. Oletko seurannut tilannetta?
Vastaus:
Katolisen kirkon ehtoollisopin suuri ongelma on messu-uhri, joka tarkoittaa Kristuksen uhraamista aina uudelleen (vaikka nykyään sellaista suoranaista ajatusta koetetaan välttää moninaisin ja erilaisin sanakääntein). Ehtoollisyhteyden syntymiseksi täytyy päästä riittävään yksimielisyyteen ehtoollisen sisällöstä sekä merkityksestä. Siihen kuuluisi aina myös ekumeniassa vakavasti totuudessa pysyen pyrkiä.

Kysymys 1494 Lisätty: 30.9.2015
Tänään oli iltamessu klo 18.00 paikkakunnallani. Se kestää yleensä 30-40 min. Jäin kotiin ja korvasin tuon messun siten, että messun ajan luin Raamattua, raamatunselitystä ja rukoilin. Näihin käytin yhteensä 35 min. Uskon että näin ravitsin itseäni yhtä tehokkaasti kuin jos olisin käynyt iltakirkossa.
Vastaus:
En mielelläni asettaisi hyviä vaihtoehtoja vastakkain ja rupeaisi sitten arvuuttelemaan, kumpi olisi "mahdollisesti ollut parempi". Voisi kait sanoa, että "molempi parempi".

Kysymys 1493 Lisätty: 30.9.2015
Muistaakseni kirjassa kristityn vaellus (John Bunyan) sanotaan, että ihminen voi olla kristitty ilman seurakuntayhteyttäkin, mutta ilman tätä yhteyttä jää paljosta paitsi.

Se riippuu ihan ihmisistä ja opetuksesta, että jääkö paitsi vai ei. Itse näkisin, että tärkeintä on, että on uskovia ystäviä. Messu on 1 tunti viikkoajasta. Viikossa on 168 tuntia, joista ainakin puolet on valveilla. Paljon oleellisempaa kuin käynti messussa on, että mitä tekee tuona 167 tunnin aikana. Messu ei takaa sitä, että asiat Jumalan kanssa ovat kunnossa aina. Itseasiassa joskus messu saattaa jollekin olla jopa väärän rauhan perusta.

Messussa tottakai kannattaa käydä, jos se on mielekästä. Kaikille se ei ole. Jos messuun meneminen aina tökkii, niin voidaan kysyä, että onko tosiaan Jumalan tahto käydä siellä joka viikko.
Vastaus:
Kannattaa silloin rukoilla, että löytäisi seurakuntayhteyden, joka ruokkii ja hoitaa. Herran ehtoollinen ei korvaudu kotona Raamattua lukemalla. Siksi kirkkoon, apostoliseen jumalanpalvelukseen!

Kysymys 1492 Lisätty: 30.9.2015
Pelastuksen tilaa voi ylläpitää ainoastaan siten, että jatkaa uskomista Jeesuksen sovitustyöhön. Tai sitten voi yrittää korvata tämän armon esim. seurakuntayhteydellä, raamatunluvulla ja rukouksella.

Siunausta.
Vastaus:
Eivät nämä kaksi ole vaihtoehtoja vaan sama asia.

Kysymys 1491 Lisätty: 30.9.2015
Mitä mieltä Rukoilevaisuudessa ollaan kaatumiskokouksista. Nokia missiosta Pirkko Jalovaarasta jne?
Vastaus:
Jumala on se, joka tuomitsee.
Itse en ole käynyt noissa kokouksissa. Enkä suosittele.

Kysymys 1490 Lisätty: 30.9.2015
Muslimia lappaa Suomeen 500 henkilön päivävauhtia pelkästään Tornion kautta. Tars tehrä jotain. Mutta mitä? Tarkoitan evankeliumin viemistä kaikille kansoille. Voisiko rukoilevaisuusliike tehdä jotain? Miten voisi olla mukana?
(Ihan varma juttu on että tilaisuuksiin he eivät tule vaan evankeliumin pitäisi mennä heidän luokseen.)
Vastaus:
Näin. Tornioon asti on vaikeaa lähteä täältä, mutta ei tietenkään mahdotonta. Joka tapauksessa sieltä jouko jaetaan eri puolille ja silloin saamme rukoilla, että saamme armon todistaa Jeesuksesta.

Kysymys 1489 Lisätty: 13.9.2015
Olen katsonut toista ihmistä syvälle silmiin, koska olen rakastunut häneen. En saisi olla. Olenko nyt tehnyt huorin hänen kanssaan ja tuomittu kadotukseen kuoltuani? Mitään fyysistä ei ole tapahtunut.
Vastaus:
Toiseen saattaa rakastua, vaikka tuo toinen olisi kolmannen oma. Jos antaa sydämen epäpuhtaitten ajatusten viedä mennessänsä, ei siitä hyvää seuraa. Ja kaiken tuollaisen orastavan pahuuden voi pyytää anteeksi ja se kuuluu saattaa Jeesuksen veren (eli hänen armonsa) puhdistukseen.

Kysymys 1488 Lisätty: 13.9.2015
Mitä tarkoittaa Jumalan siunaus avioliittoon vihkimisen yhteydessä?
Vastaus:
Lue Saarnaaja 4:12.
Siinä on kuva avioliitosta, jota Jumala siunaa.
Mies ja vaimo. Ja kolmantena itse Herra Kaikkivaltias.

Kysymys 1487 Lisätty: 13.9.2015
Ystäväni kanssa keskustellessa tuli pientä ermielisyyttä siitä, onko eroa synninteossa, kun katsoo himoiten. Ystäväni mielestä on syntiä, kun mies katsoo himoiten naista, mutta ei jos nainen katsoo miestä. Kyse siis ei-avioliitossa keskenään olevista ihmisistä. Onko näin? Hänen mukaansa myös Uudessa Testamentissa mainitaan, että naisen antautuminen (seksuaalisesti) miehelle on syntiä.
Pyytäisin ystävällisesti vastausta näihin kysymyksiini.
Vastaus:
Ei tässä ole mitään tuollaista eroa sukupuolten välillä. 6. käsky koskee sekä miestä että naista. Sekä ajatuksia että sanoja ja tekoja.

Kysymys 1486 Lisätty: 13.9.2015
En ymmärrä seuraavaa asiaa...
Ev.lut.kirkkoon kuuluva ihminen puhuu naureskellen jostain sellaisesta ihmisestä joka on liittynyt johonkin uskontokuntaan esim.helluntalaisiin, puhuen että "onko se tullut uskoon" tai onko se "hurahtanut". Ajattelen tuosta ihmisestä säälien, että eikö hän sitten ole uskossa/tullut uskoon, hänhän kuuluu ev.lut.kirkkoon. Mitä hänelle merkkaa se, että hän kuuluu kirkkoon? Et hänen puolestaan voi tietenkään vastata, mutta ilmeisesti ei merkkaa mitään sen enempää, kuten suurimmalle osalle ev.lut.srk:aan kuuluvista. Yleensä ev.lut. ihmiset eivät puhu uskonasioistaan, enintään jouluisin käydään kirkossa, ei muuten.
Rippikoulukin käydään, mutta tuntuu että sekin vain tavan vuoksi että niin kuuluu tehdä. Töissä kahvipöytään ilmestyy joku uskonasioista kertova lehti, ketään ei lue ja se kuka siihen tarttuu heittää sen saman tien pois ja sanoo "pois se minusta". Säälin häntä. Hautajaiset tavan mukaan, mitään iankaikkisuutta tai pelastusta ei ajatella edes silloin. Ihan kuin tämä kaikki loppuisi siihen. Ollaan vaan hiljaa. En ymmärrä?
Vastaus:
Kyllä näitä tuntemuksia on yhdellä jos toisellakin. Valitettavan usein käy juuri tuolla tavalla. On suurta armoa, jos me saisimme siinä hetkessä sydämellisen rakkauden toista kohtaa ja kaikessa nöyryydessä todistaisimme Jeesuksesta, Vapahtajasta jokaikistä varten. Se yksin taitaa muuttaa toisen ja tällaiset tilanteet.

Kysymys 1485 Lisätty: 13.9.2015
Onko synti kuunnella iskelmiä, käydä kevyen musiikin konserteissa tai peräti tansseissa puolison kanssa?
Vastaus:
En jaksa innostua. En myöskään innostu luomaan yksityiskohtaisia syntilistoja. Elä liki Jeesusta! Ja seuraa sitten häntä.

Kysymys 1484 Lisätty: 13.9.2015
Sukupuolenkorjausleikkaus, raamatun kanta ? Onko se joku sairaus, tuntea itsensä vastakkaiseksi sukupuoleksi ?
Vastaus:
Meidät on luotu sellaisiksi kuin olemme. Ei sitä tarvitse millään lailla muuttaa. Itsekullakin meistä on erilaisia mieltymyksiä tai suuntaan jos toiseen meneviä ajatuksia. Väliin tarvitaan "ankaraa kilvoitusta", jotta emme seuraisi niitä vaan Jumalan hyvää tahtoa meitä kohtaan.

Kysymys 1483 Lisätty: 13.9.2015
Miten selittäisit seuraavan minulle tapahtuneen asian? Tapahtui n. 10 vuotta sitten. Sairastin masennusta ja ahdistuneisuutta pitkään, kuitenkin kävin töissä, hoidin perhettä ja yritin elää normaalisti. Tämä masennus sitten yhä enemmän sai minut miettimään elämän tarkoitusta, uskonasioita ja pelastusta, vaikkakin jo uskoin Jeesukseen. Etsikonajan lopputuloksena päädyin siihen, että elämässä ei ole mitään järkeä, ellei ole antanut elämäänsä Jeesukselle. Sieltä se elämän mielekkyys tuli ja kiitollisuus tästä elämän lahjasta. Masennuksen ja tuskaisuuden kourissa ollessani odotin yksi yö unta, ahdistus tuntui oikein fyysisenä poltteluna raajoissani niin tuona yönä, kuin monasti muulloinkin - kuin olisin ollut tulessa. Huoneessa oli tietenkin pimeää, suljin silmäni, yhtäkkiä näin silmieni ollessa suljettuina punaisella ääriviivoilla rajattua monta sarvipäistä irvokkaan näköistä otusta, joilla kaikilla oli hiilihanko käsissä, ne liikkuivat - avasin silmäni, ei näkynyt enää. Pelkäsin, mitä tämä on. Suljin silmät ja taas ne ilmestyivät. Aloin rukoilla Isä meidän rukousta...pikkuhiljaa rukouksen edetessä ne katosivat. Tämä juttu on ihan tosi. Ikäänkuin sain varmistuksen, että on olemassa taivas ja helvetti. Miksi näin tuon, vaikka olin jo uskovainen? Miksi ne minulle ilmestyivät? Masennuksesta olen nykyään täysin toipunut, en kuitenkaan tuon tapahtuman "johdosta". En ole asiasta kertonut muille kuin puolisolleni. Kukaan ei kuitenkaan uskoisi tai sitten ajattelisivat että näin jotain harhoja. Enkä ole muutenkaan mikään paha ihminen ollut, en käytä päihteitä, eikä ole mitään suurta kontollani. Ei uskovainen ihminen sanoisi, että olen nynny.
Vastaus:
Kiitos, kun jaoit kokemuksesi kanssani (kanssamme). En minä tuota pidä "huuhaana". Tärkeimmän sait kokea: Jeesus-nimen voiman, hänen opettamansa Isä meidän-rukouksen siunauksen. Kyllä pahan valta ja perkele uhkaa uskovaistakin. Mutta kuten me laulamme Akreniuksen virressä:
"Ei hätää ole yhtäkään Jeesuksen kanssa, emme taida peljätä ketään emmekä mitään ..."
Saat edelleen turvata Jeesukseen, kasteesi armoon, jossa todella sanoudutaan irti perkeleen teoista ja menoista. Lue, tutki Sanaa ja rukoile Jeesuksen voimallista Henkeä avuksi.
Olet ja ole hyvässä turvassa.

Kysymys 1482 Lisätty: 13.9.2015
Onko itsetyydytys sellainen asia, joka voi estää pääsemästä taivaaseen, jos siihen usein lankeaa?
Vastaus:
Mikä tahansa synti, jota ei pestä Jeesuksen kalliissa sovintoveressä, kadottaa.

Kysymys 1481 Lisätty: 2.9.2015
Olemme aviopuolisoni kanssa aikanaan käyttäneet ehkäisynä e-pillereitä. Vasta paljon myöhemmin ymmärsin, että joissain tapauksissa voi käydä niin, että ovulaatio tapahtuu ja munasolu voi hedelmöittyä, jolloin e-pillerit pyrkii ehkäisemään hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen. Ilmeisesti normaalit pillerit varsin tehokkaasti kyllä ehkäisee tämän ovulaation mutta pieni mahdollisuus siihen on kai olemassa.

Nyt minua vaivaa, että jos olenkin tietämättäni joskus päätynyt tällaiseen "varhaiseen aborttiin" käyttämällä ehkäisypillereitä. Voiko tällaisen synnin saada anteeksi?
Vastaus:
Kyllä olet oikeassa. E-pillereissä on tällainen takaportti. Ei se ole tämän ehkäisyvälineen päätapa toimia, mutta mukana silti. Ei siksi ole suositeltavaa hoitaa ehkäisyä näin. E-pillereisen muut sivuvaikutukset ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Enkä ole niistä niin kovin tietoinen.
Jeesuksen Kristuksen nimessä julistan sinulle syntisi anteeksi ja hänen käskystään julistan niin ikään sinua kiusaavan ja vaivaavan pahan omantunnon sovitetuksi. Amen.

Kysymykset: 1401-1420, 1421-1440, 1441-1460, 1461-1480, 1481-1500, 1501-1520, 1521-1540, 1541-1560, 1561-1580, 1581-1600Sivuja päivitetty viimeksi 29.11.2020
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com